تمرین تجارت آزاد با پیوستن به اتحادیه اوراسیا
به گزارش شیوا مارکت، آیا توافق نامه ایران با اتحادیه مالی اوراسیا جهت ورود به تجارت آزاد ایران را تسهیل می نماید؟ همانگونه که می دانیم یکی از عوامل عدم توسعه صادرات و حضور پررنگ کالاهای ایران در بازار کشورهای اوراسیا، بالا بودن تعرفه های گمرکی جهت واردات کالا به این اتحادیه بود که با امضای توافق نامه ایجاد یک منطقه آزاد تجاری بین ایران و اتحادیه مالی اوراسیا به صورت آزمایشی برای یک دوره سه ساله (قابل تمدید) با موافقت کشورهای عضو به تصویب رسید. توافق نامه ایران با اتحادیه مالی اوراسیا اولین تجربه جدی کشورمان جهت همگرایی مالی با بلوک مالی منطقه ای است. این موافقت نامه از 5 آبان 1398 وارد فاز اجرایی شد. بر اساس این موافقت نامه 862 قلم کالا از دو طرف، مشمول تجارت ترجیحی خواهند شد که 360 قلم آن ترجیحات اعطایی ایران به اوراسیا و 502 قلم آن ترجیحات اعطایی اوراسیا به ایران است.
براساس اهداف معین شده و برنامه های پیش رو، پس از مرحله کاهش تعرفه های تجاری و با گذشت یک سال از اجرای آن، مذاکرات لازم برای امضای قرارداد تجارت آزاد میان ایران و این اتحادیه شروع می گردد و بدیهی است این مهم زمینه ساز فرآیند ورود ایران به اتحادیه اوراسیا در یک پروسه زمانی حداکثر 10 ساله خواهد بود. سپس با موفقیت در مذاکرات و احراز شرایط اتحادیه درخصوص تجارت آزاد با کشورهای عضو، به اجرا درخواهد آمد. در حال حاضر پنج کشور روسیه، بلاروس، قزاقستان، ارمنستان و قرقیزستان عضو اتحادیه اوراسیا هستند، اما این اتحادیه با بیش از 40 کشور و سازمان بین المللی برای فعالیت در چارچوب این اتحادیه اعلام آمادگی کرده اند. هرچند با توجه به تازه بودن این عضویت هنوز ابعاد تاثیرگذار کار معین نیست، اما از آنجا که یکی از راه های گسترش همکاری های تجاری و مالی دو جانبه، منطقه ای و بین المللی، انعقاد موافقت نامه های ترجیحی و تجارت آزاد با کشورهاست، آنچه اهمیت دارد برداشتن سد مهم پیش روی اجرای توافق نامه های تجاری منطقه ای است. قطعا عقد توافق های تجاری زمینه لازم برای مشارکت بنگاه های مالی ایرانی را فراهم و همچنین زمینه دسترسی فراوری کنندگان داخلی را به بازارهای جدید هموارتر می سازد.
حال این سوال مطرح می گردد که این توافق نامه چه مزیت هایی برای کشورمان خواهد داشت؟ با توجه به تنوع بازار و تنوع منابع موجود درکشورهای عضو اتحادیه مالی اوراسیا، پیوستن به این اتحادیه یک فرصت قابل توجه برای اقتصاد ایران ایجاد نموده است و می توان از این طریق بخشی از اثر تحریم ها را جبران کرد. در دوران سخت تحریم ها، حضور در اتحادیه مالی اوراسیا قطعا به دلیل کاهش و حذف تعرفه برای بیش از 500 قلم کالا در زمینه های مواد غذایی، کشاورزی، محصولات لبنی و پروتئینی، معدنی، دارویی، پوشاک و منسوجات، پلاستیکی، لوازم ورزشی و اسباب بازی، فرش و موکت و کفپوش، مواد شوینده، مصالح ساختمانی و غیره از اهمیت بسزایی برخوردار است و این مساله می تواند ظرفیت عظیم و قابل توجهی را در اختیار اقتصاد کشور قرار دهد تا گامی موثر در جهت توسعه مبادلات تجاری بالاخص صادرات با کشورهای همسایه برداشته گردد.
جمهوری اسلامی ایران مسیرهای زمینی، دریایی و هوایی امن تری در اختیار دارد و می تواند از این ظرفیت جهت توسعه بازارهای مشترک استفاده نماید. در عین حال روسیه به عنوان مهم ترین کشور عضو این اتحادیه حداقل با 9 کشور اقیانوس هند و در حدود 68 میلیارد دلار مبادله دارد که این نیز رقم قابل توجهی بوده و اهمیت ترانزیتی کریدور شمال - جنوب را بالا می برد. در این میان ایران می تواند به عنوان حلقه اتصالی بین کشورهای اقیانوس هند با روسیه و کشورهای دیگر عضو اوراسیا عمل کرده و در آینده زمینه حضور سرمایه گذاران آسیای شرقی و هند را فراهم آورد. حضور این سرمایه گذاران برای برخورداری از امتیاز بزرگ کاهش هزینه فراوری و قیمت تمام شده محصولات با استفاده از امتیاز ایران در اوراسیا قابل پیش بینی است. به علاوه در شرایطی که ارزش پول ملی ایران در برابر ارزهای خارجی کاهش پیدا کرده است، کالاهای ساخت ایران می توانند با قیمت پایین تری در اختیار مشتریان کشورهای اوراسیایی قرار گیرند که این به نوبه خود یک مزیت برای ایران به شمار می رود.
مضاف بر این، به تخفیف های تعرفه ای برای صادر کنندگان ایرانی به کشورهای اتحادیه مالی اوراسیا نیز می توان اشاره نمود. باتوجه به تحریم های ناعادلانه آمریکا و از آنجا که اتحادیه مالی اوراسیا با کاهش استفاده از دلار، سهم پرداخت های تجاری با ارز ملی را به 70 درصد افزایش داده، می توان به کاهش استفاده از دلار در مبادلات تجاری و استفاده از ارز ملی به عنوان ارز جایگزین خوش بین بود که این اتفاق در شرایط کنونی تحریم، برای تجار ایرانی راهگشا و امیدوار کننده است.اما برای تقویت و توسعه تعاملات مالی و تجاری با این اتحادیه باید چه پارامترهایی در نظر گرفته گردد؟ متاسفانه در چند سال اخیر اقتصاد ایران با بالا و پایین شدن ها و چالش های شدید روبه رو بوده است ولی ما قویا به این موضوع اعتقاد داریم که توسعه مالی ایران موضوعی دست نیافتنی نیست.
امروزه زمان آن رسیده که بخش خصوصی با دولت برای ارتقای اقتصاد کشور و معرفی آن به جهان همکاری فعالانه داشته باشد. از زمان پیشنهاد تشکیل اتحادیه اوراسیا، کشورهای عضو این اتحادیه به وسیله وزارتخانه ها، نهادهای دولتی و سازمان های بخش خصوصی، گام های متعددی را به منظور فراهم آوردن زیر ساخت لازم در ایجاد بازار آزاد و مشترک، یکسان سازی خدمات، نیروی کار، تعرفه گمرکی و خدمات حمل و نقل برداشته اند. به طور کلی استفاده حداکثری از منافع تجارت آزاد با اتحادیه مالی اوراسیا به میزان ظرفیت سازی ها، بسترسازی ها و ایجاد زمینه از سوی کشورمان بستگی دارد و همچنین نیازمند توجه به جمیع جوانب موضوع، سیاست گذاری های مناسب توام با افزایش همکاری های بین وزارتخانه ای و آماده سازی ظرفیت اقتصاد داخلی و انجام بعضی اصلاحات مالی است. هر چقدر توجه به جوانب فوق الذکر بیشتر باشد، طبیعتا استفاده از ظرفیت اتحادیه مالی اوراسیا نیز بیشتر میسر خواهد شد. لذا باید به دنبال تکمیل چرخه زیرساختی (شبکه فراوری صادرات محور، شبکه تامین کالا، شبکه تکمیل زیرساخت حمل و نقلی و شبکه مدیریت صادرات) بود و از این طریق به تسهیل و روان سازی تجارت با کشورهای منطقه مبادرت کرد. در این صورت تجارت آزاد بین ایران و اوراسیا می تواند نتایج بهتر و حداکثری به همراه داشته باشد.
ایران با پیوستن به اتحادیه مالی اوراسیا امتیازات گمرکی متنوع و خاصی از کشورهای شمالی دریافت کرده است و این کشورها نیز فرصتی برای حضور در ایران به دست آورده اند. کشورهای روسیه، ارمنستان، بلاروس و قرقیزستان با ایران بر سر واردات صدها کالا از ایران با تعرفه های ترجیحی یا بعضا صفر به توافق رسیده اند و این مساله فرصتی تازه برای صادرکنندگان ایرانی برای توسعه بازار خود و رشد صادرات غیرنفتی ایران را فراهم می نماید. همچنین کشورهای این اتحادیه نیز این امکان را خواهند داشت تا حجم صادرات خود به ایران را تا 75 درصد افزایش دهند. مسلم است ایجاد تسهیلات و حذف قوانین دست و پاگیر برای تجار و سرمایه گذاران، یکی از اهداف توافقات دو یا چند جانبه برای کشور ماست، بنابراین موافقت نامه تعرفه ترجیحی و ایجاد منطقه آزاد تجاری میان ایران و اتحادیه اوراسیا منجر به توسعه روابط مالی ایران و اتحادیه اوراسیا شده و می تواند به هاب منطقه ای ایران یاری کرده و کریدور شمال - جنوب را تقویت کند.
همچنین ایران به لحاظ داشتن منابع غنی نفت و گاز از یک طرف و به لحاظ جغرافیایی و قرار دریافت در بهترین موقعیت ترانزیتی بین دو دریای خزر در شمال و خلیج فارس در جنوب و موقعیت ترانزیتی شرق به غرب، مسیری مناسب برای ترانزیت کالاهای کشورهای عضو اتحادیه است. لذا دسترسی ایران به بازارهای این منطقه علاوه برتحکیم همکاری مالی و توسعه تجارت، فرصت های شغلی جدید برای مردم ایران ایجاد می نماید، همچنین امکان تبادل انرژی با همه کشورهای همسایه فراهم می گردد. علاوه بر این امکان تسهیل شرایط مشارکت شرکت های نفت و گاز روسیه در پروژه های واقع در ایران فراهم می آید که به طرف ایرانی اجازه می دهد تا با موفقیت از نفت و گاز کشور بهره برداری کرده و توسط شرکت های نفت و گاز داخلی موقعیت خود را در بازارهای حساس انرژی فضای اوراسیا تقویت کند.
منبع: اتاق بازرگانی ایرانbeauty-of-life.ir: دور زمین: آشنایی با زیبایی های دنیا در مجله سرگرمی و گردشگری