دیابتی ها برنج قهوه ای بخورند

به گزارش شیوا مارکت، در بعضی کشورهای دنیا غذا خوردن به معنی خوردن برنج همراه با هر نوع ماده غذایی دیگر است. در واقع انواع برنج در همه فصل های سال وجود دارند و نیمی از کالری روزانه نصف مردم دنیا را تامین می نمایند. برنج حدود 9 هزار سال پیش به وسیله مردم چین کشت می شد اما امروزه در بیشتر نقاط آسیا مزارع کاشت برنج یافت می گردد. انواع بسیار مختلفی از این محصول غذایی در بازار هست که هر کدام ارزش های غذایی متفاوتی هم دارند؛ برنج شیرین، برنج باسماتی، برنج یاسمین و... اما دو نوع بسیار معروف، یکی برنج سفید است و دیگری برنج قهوه ای.

دیابتی ها برنج قهوه ای بخورند

دیابتی ها برنج قهوه ای بخورند

نویسنده:دکتر بهاره مقتصد

در بعضی کشورهای دنیا غذا خوردن به معنی خوردن برنج همراه با هر نوع ماده غذایی دیگر است. در واقع انواع برنج در همه فصل های سال وجود دارند و نیمی از کالری روزانه نصف مردم دنیا را تامین می نمایند. برنج حدود 9 هزار سال پیش به وسیله مردم چین کشت می شد اما امروزه در بیشتر نقاط آسیا مزارع کاشت برنج یافت می گردد. انواع بسیار مختلفی از این محصول غذایی در بازار هست که هر کدام ارزش های غذایی متفاوتی هم دارند؛ برنج شیرین، برنج باسماتی، برنج یاسمین و... اما دو نوع بسیار معروف، یکی برنج سفید است و دیگری برنج قهوه ای.

افرادی که همواره درصدد یافتن رژیم های غذایی سالم و کم خطر هستند، می دانند که از قدیم برنج قهوه ای به اسم جایگزینی مناسب برای برنج سفید مطرح بوده است. گرچه چنین ادعایی هیچ وقت جنبه علمی و اثبات شده نداشت اما اخیرا مطالعه ای در خصوص برنج سفید نشان داد مصرف زیاد این محصول، خطر ابتلا به دیابت تیپ2 را بیشتر می نماید. این مطالعه را محققان دانشگاه هاروارد آمریکا انجام دادند. آنها گروهی از مردم را که هفته ای حداقل 5 وعده برنج سفید می خوردند با گروه دیگری که ماهیانه 1 وعده یا حتی کمتر این ماده را در رژیم غذایی خود به کار می بردند، با هم مقایسه کردند. در انتها مطالعه، گروهی که برنج سفید بیشتری مصرف می کردند 17 برابر بیشتر از گروه دیگر مبتلا به بیماری دیابت شدند. البته چنین مطالعه ای در خصوص برنج قهوه ای هم انجام گرفت. از میان 197 هزار فرد بالای 22 سال آنهایی که حداقل 2 وعده برنج قهوه ای در هفته مصرف کردند نسبت به گروهی که حدبیشتر 1 بار در ماه از این ماده غذایی استفاده کردند، 11 درصد کمتر به بیماری دیابت نوع 2 مبتلا شدند.

تفاوت برنج سفید و قهوه ای

در فرآیند فراوری برنج قهوه ای فقط یک مرحله وجود دارد؛ آن هم جدا کردن خارجی ترین لایه از روی دانه های گیاه برنج است، در نتیجه هیچ ضرری به ارزش غذایی این گیاه وارد نمی گردد. اما برای به دست آمدن برنج سفید مراحل متعدد دیگری روی دانه گیاه برنج انجام می گیرد. در نهایت بیشتر مواد معدنی و ویتامین های برنج قهوه ای هنگام تبدیل این محصول به برنج سفید از بین می فرایند. مثلا 67 درصد ویتامین B3، 80 درصد ویتامین B1، 90 درصد ویتامین B6، نیمی از منگنز، نیمی از فسفر، 60 درصد آهن، تمام فیبرها و تمام اسیدهای چرب ضروری!

در حالت عادی پس از خوردن هر غذایی، کربوهیدرات موجود در آن به گلوکز تبدیل می گردد. برنج قهوه ای به علت دارا بودن فیبر زیاد، سرعت این تبدیل را کندتر از حالت عادی می نماید. اما چون در برنج سفید هیچ فیبری وجود ندارد بلافاصله پس از خوردن آن گلوکز خون به یک باره افزایش پیدا می نماید. در بدن افراد سالم این اتفاق مشکل ساز نخواهد بود. ولی در بیمار مبتلا به دیابت تیپ2 انسولین توانایی کنترل گلوکز افزایش یافته را ندارد. در دیابت تیپ 1 هم که اصلا انسولینی در بدن وجود ندارد. البته فرد مبتلا به دیابت تیپ 1 که تحت درمان با انسولین واقع شده است اگر قبل از خوردن غذا انسولین را به درستی محاسبه و تزریق کند چنین مسئله ای پیش نمی آید. اما حتی در این حالت هم گلوکز به چربی تبدیل می گردد که اصلا اتفاق خوبی نیست.

رژیم غذایی صحیح برای دیابتی ها

برترین رژیم غذایی برای دیابتی ها، رژیمی با چربی کم و حاوی کربوهیدرات های پیچیده است. شیرینی، کیک، مربا، نوشیدنی های شیرین و خوراکی های مشابه آنها همگی دارای کربوهیدرات های ساده هستند. کربوهیدرات ساده به سرعت جذب بدن می گردد و گلوکز خون به طور ناگهانی افزایش پیدا می نماید. اما بیشتر غلات، حبوبات، میوه ها و به خصوص برنج قهوه ای کربوهیدرات های پیچیده دارند. بنابراین خوردن چنین موادی برای دیابتی ها خیلی منطقی تر و عاقلانه تر به نظر می رسد.

دکتر کی سان، سردبیر مجله علمی دانشگاه هاروارد معتقد است: جایگزین کردن برنج سفید در رژیم غذایی روزانه با برنج قهوه ای و اصولا غلاتی که کمتر تحت فرآیندهای خالص سازی قرار گرفته اند خطر ابتلا به دیابت نوع2 را به شکل محسوسی پایین می آورد. مصرف برنج سفید در کشورهای آسیایی از هر جای دیگر دنیا بیشتر است. اما طبق آمارهای حاصل از مطالعات اخیر، این محصول در رژیم غذایی مردم آمریکا هم روز به روز بیشتر جای خود را باز می نماید. درواقع 70 درصد برنجی که مردم آمریکا می خورند برنج سفید است. شاید خوردن برنج قهوه ای به مذاق خیلی ها سازگار نباشد. البته به هیچ وجه لازم نیست برنج سفید را کلا با نوع قهوه ای آن جایگزین کنید تا آثار مفید آن ظاهر گردد. دانشمندان اثبات نموده اند اگر روزانه فقط به جای یک سوم از برنج سفید مصرفی، برنج قهوه ای استفاده گردد، خطر ابتلا به دیابت نوع2، 16 درصد کاهش پیدا می نماید.

طرز نگهداری برنج قهوه ای

برنج سفید را می توان در محلی خشک و خنک حتی تا یک سال هم نگهداری کرد و هیچ تغییری در کیفیت آن به وجود نمی آید. اما برنج قهوه ای چون مواد معدنی و مغذی زیادی دارد، زودتر از برنج سفید فاسد می گردد. به طوری که این برنج باید حتما در یخچال نگهداری گردد. بهتر است این محصول درون ظرف در بسته و دور از رطوبت بماند. ضمناً از زمان فراوری تا مصرف برنج قهوه ای نباید بیشتر از 6 ماه طول بکشد. در خصوص مدت مجاز نگهداری برنج پس از پخت، نظریه های متفاوتی وجود دارد. البته برنج قهوه ای و سفید در این مورد تفاوتی با هم ندارند. بیشتر متخصصان معتقدند برنج را فقط باید به اندازه احتیاج روزانه پخت و در صورت اضافه ماندن حدبیشتر یک روز داخل یخچال نگه داشت.

برنج قهوه ای را چه طور می پزند؟

طرز استفاده از برنج قهوه ای دقیقا شبیه برنج سفید است. یعنی ابتدا باید شسته گردد، سپس همراه اندازه مناسبی آب پخته می گردد و به اصطلاح دم می کشد. این غذا را می توان همراه گوشت ها، سبزیجات، لبنیات و هر نوع ماده غذایی دیگری به راحتی مصرف کرد. این محصول جزو سالم ترین مواد غذایی است و تا به امروز هیچ گونه واکنش حساسیتی به آن دیده نشده است.

منبع: www.salamat.com

منبع: راسخون
انتشار: 7 مهر 1400 بروزرسانی: 7 مهر 1400 گردآورنده: shivamarket.ir شناسه مطلب: 29627

به "دیابتی ها برنج قهوه ای بخورند" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "دیابتی ها برنج قهوه ای بخورند"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید