سیلاب حقابه دریاچه هامون نیست، 908 نفر مهمان بیمارستان ها

به گزارش شیوا مارکت، خبرنگاران-گروه استان ها: روزها است که مردم سرزمین سیستان از درد بی مهری روزگار رنج می برند گاهی بی مهری مسئولان نیز بر این رنج می افزاید. چنانچه بیان اینکه آب در بخش اعظم تالاب هامون هفت ماه است که جریان دارد و ادعای مهار ریزگردها در حالی که این روزها سیستانی های زیادی به دلیل بیماری های تنفسی و چشمی ناشی از گرد و غبار راهی بیمارستان شده اند،داغ دیگری بر دلشان جاری ساخته است.

سیلاب حقابه دریاچه هامون نیست، 908 نفر مهمان بیمارستان ها

در حالی مسئولان محیط زیست از تدبیر خود حرف می زنند که طی شش روز گذشته به گفته دکتر حلیمه عالی عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی، بیش از 900 نفر از مردمان سرزمین هامون به سبب بیماری های ریوی و چشمی ناشی از گرد و غبار، راهی بیمارستان و مراکز درمانی شدند.

به گفته یکی از فعالان رسانه ای حوزه سیستان، بعضی از مسئولان بسیار ساده لوحانه با واقعیت های خطه سیستان برخورد می نمایند و متاسفانه مستندات آنان می گردد بعضی گزارش های احساسی رسانه های آماتور که در راستای واقعیت ها و بیان دردهای مردم حرکت نمی نمایند.

نماینده مردم سیستان گفت: ادعای قیاس چند عکس ماهواره ای که در آن بخش اعظم آب مربوط به چهار چاه نیمه می گردد ادعایی تلخ بود که توسط مسئولان مطرح شد.

سید باقر حسینی می گوید: مدت ها است که توفان های شن، بی آبی، زوال صنایع دستی و کشاورزی و موج بیکاری مردم سیستان را به کوچ از این منطقه واداشته است و در این میان علاوه بر قهر طبیعت، شهروندان مورد قهر مسئولان نیز نهاده شده اند.

توفان چند روز پیش سیستان

قهر 18 ساله طبیعت و خشکیدگی تالاب هامون سوژه تکراری است که این روزها نه خواننده دارد و نه گوش شنوایی برای شنیدن این رنجنامه باقی گذاشته است اما ادعای جریان زندگی و آب در تالاب هامون گزافه ای سخت بود که بر مردم روا شد.

با خشکیدگی هامون 15 هزار خانواده صیاد بیکار شدند، آمار ابتلا به سل افزایش یافت، نژاد گاو سیستانی در آستانه انقراض نهاده شد و صنایع حصیر بافی رو به نابودی کشیده شد و علاوه بر سیل مهاجرت بسیاری از مردم سیستان به سایر نقاط کشور، بستر خشک این تالاب با همدستی بادهای 120 روزه بیش از 127 روستا را در سال گذشته در زیر ماسه مدفون کرد.

آوازه مصیبت های هامون طی سال های گذشته که حتی گری لوییس نماینده سازمان ملل را به این تالاب کشاند بازتابی تاثرانگیز داشت تا آنجا که وی در گزارش خود برای دنیا نوشت: امروز تالاب دیگر واژه درستی نیست زیرا اینجا حالا زمینی خشک و تفتیده است، اشتغال سودآور اندک است و بیش از نیمی از ساکنانش با یاری های کمیته امداد امام خمینی زندگی می نمایند و هزاران نفر خانه و کاشانه خود را ترک نموده اند.

تهدید حیات انسانی و جانوری

هامون بر آب و هوای منطقه تأثیر شگرفی دارد زیرا تبخیر از سطح دریاچه سبب افزایش رطوبت و وجود آب و پوشش گیاهی در زمان بادهای 120 روزه تابستان نقش یک کولر طبیعی را برای مردمان این منطقه ایفا می کرد.

متاسفانه در حال حاضر به دلیل خشکیدگی این تالاب بیماری های چشمی و تنفسی در این منطقه شدت یافته و سیستان را در صدر جدول مبتلایان به سل در کشور قرار داده است.

خشکیدگی تالاب هامون موجب شده تا حجم زیادی از رسوبات به همراه باد به حرکت درآمده و موجب افزایش گرد و غبار و آلودگی هوا در منطقه گردد که در بسیاری از موارد این آلودگی به ویژه در یکشنبه چند روز پیش تا 39 برابر حد مجاز و 14 برابر حد بحران نیز فرا رفته و موجب تهدید حیات انسانی و جانوری شده است.

خاطراتی که خشک شد

تالاب هامون با وسعت 560 هزار هکتار و ظرفیت آبی 10 میلیارد متر مکعب در طی سالیان گذشته خوان نعمت و برکت برای مردم سیستان گسترانیده بود که متاسفانه با کم شدن حجم ورودی آب هیرمند و نامهربانی طبیعت و همسایگان شرقی این خوان گسترده نیز جمع شد و دست بسیاری از مردمان سیستان از این سفره با برکت کوتاه شد.

دریاچه هامون و وسعت نیزارهای آن که روزگاری بیش از 120 هزار راس گاو را در خود جای داده بود و نقش اساسی در تعلیف این دام ها داشت با خشکسالی و زرد شدن نیزارها حیات را از دامداران گرفت و سفره نعمت و برکت را از بین خانواده های روستایی برچید.

بیش از پنج هزارخانواده و بانوی هنرمند سیستانی که روزگاری با گره زدن نخ و حصیر آثار دستی خود را برای زینت منازل شهری و تامین تکه ای نان به نمایش می گذاشتند با خشکیدگی هامون زندگی آنها هم گره خورد و صنعت پر افتخار حصیر بافی را به نابودی کشید.

هامون که همچون دریایی بی منت سالیانه بیش از 12 هزار تن ماهی را به بیش از سه هزار خانواده صیاد و ساکنان اطرافش هدیه می کرد با ترک خوردن خاکش همه را خانه نشین کرد و مرگ ماهیانش موجب بیکاری بیش از 15 هزار صیاد شد.

هامون مهمان نواز علاوه بر ارزانی تمامی برکات و نعماتش، میزبان مهربانی برای پرندگان مهاجر بود و شاید از همین رو سالیانه بیش از یک میلیون پرنده بر پهنه زیبای این دریاچه آشایانه می ساختند اما خشکسالی این میهمانان را نیز فراری داد و امید به زندگی از این دریاچه پر کشید.

روستاهایی که روزی به دلیل انباشت خرمن های گندم و جو به سختی از کوچه های آن می شد عبور کرد در حال حاضر جای خود را به تلی خاک و ماسه داده است و مسئولان را در برابر این بحران مستاصل نموده است.

حال با جاری شدن سیلاب و ناتوانی همسایگان در مهار آن باری دیگر لبان ترک خورده هامون خیس و امید در سیستان جاری شده است، امیدی که مردم انتظار دارند تا این خاطرات خشکیده باری دیگر احیا گردد.

هامون تشنه است

نماینده مردم سیستان در مجلس شورای اسلامی به آب دشت مال اشاره نمود و گفت: هامون سال ها است که تشنه است و لبانش ترک خورده، ادعای آبگیری تالاب هامون مضحکه ای بیش نیست، درست است که طی چند روز گذشته آب دشت مال و سیلاب افغانستان در رود مشترک جاری شده و برای ذخیره سازی به چاه نیمه ارسال می گردد اما سند زدن این آب به نام هامون و حق آبه گزافه در حق مردم است.

سید باقر حسینی گفت: با رصد ورود آب به تالاب هامون به خوبی می توان به این نکته پی برد که هامون هیچگاه به طور کامل آب نداشته است و ورودی آب با فراز و نشیب های فراوانی روبرو بوده است.

وی یادآور شد: در دهه 60 چندین بار آب وارد هامون شد، 62 و 63 عمقش تا یک متر می رسید، 68 و 69 هم شاهد ورود آب خوبی به هامون بودیم، اواخر 69 سیلی آمد که در پس از آن، آب تا محدوده شیله پیش رفت و جنگل آن منطقه را ایجاد کرد، 75 و 76 سیل گود زره را خراب کرد و از سال 77 دیگر جریان آب نزولی شد و قطع شد و هامون را به خاطره ها پیوند زد.

سیلاب حق آبه دریاچه هامون نیست

به گفته حسینی طی چند روز گذشته شاهد ورود آب از قسمت رود مشترک به داخل خاک ایران بودیم که تمام آن به منظور ذخیره سازی وارد چاه نیمه می گردد و بخشی هم که نمی توان از آن سوی مرز مدیریت کرد از فراه رود وارد بخش کوچکی از هامون در بخش صابری شده است که برآوردهای اولیه نشان دهنده آن است که این حجم آب ورودی، کمتر از نیم درصد مساحت پهنه 560 هزار هکتاری هامون را در بر نگرفته است که مسئولان روی آن مانور تبلیغاتی می دهند.

وی گفت: حق آبه مردم سیستان بر اساس معاهده مابین ایران و افغانستان 830 میلیون مترمکعب در سال است که این کفاف احتیاج مصرفی مردم شش شهرستان و 918 روستا را نمی دهد، اگر سال ها فریاد می زنیم، بر این است که باید مسئولان جمهوری اسلامی برای ایجاد حق آبه هامون که نقش بین المللی دارد کوشش نمایند.

نماینده مردم سیستان در مجلس شورای اسلامی گفت: گنجایش هامون بیش از 10 میلیارد متر مکعب آب است، عمق هامون همیشه دو متر بوده که اگر آن را در گستره 570 هزار هکتاری اش ضرب کنیم به احتیاج آبی هامون پی خواهیم برد.

وی اعلام کرد: با ورود حداقل سالیانه 5 میلیارد آب، جدای از حق آبه مردم به هامون می توان امید داشت که ترک های هامون برداشته گردد، باید در آنالیز های آماری به قانون زمین احترام بگذاریم، قیاس هامون با ارومیه اشتباهی آشکار است.

حسینی ادامه داد: یکی ازبزرگ ترین مسائلی که از طرف تالاب هامون ایجاد شده، این نکته است که به دلیل خشک بودن آن، با بروز کوچک ترین باد و طوفانی ریزگردها به حرکت درآمده و در هوا معلق می شوند.

وی با بیان اینکه سیلاب نمی تواند حق آبه تالاب محسوب گردد اعلام کرد: در صورتی که همسایه جنوب شرقی به معاهده خود در رابطه با میزان حق آبه تالاب سیستان و تالاب هامون عمل نموده و به مفاد این قرارداد متعهد باشد و طبق جدول زمانبندی نسبت به رهاسازی آب اقدام کند بسیاری از مسائل منطقه برطرف شده و حتی آثار و برکات آن برای افغانستان نیز مشهود خواهد بود.

وی بیان داشت: وجود کانون های گردو غبار نه تنها برای ایران بلکه برای مردم افغانستان نیز زیان بار و تهدید نماینده است و لذا همکاری این کشور می تواند راه حلی برای یاری به همه مردمان و محیط زیست دنیای باشد.

توفان چند روز پیش سیستان

به قانون تالاب هامون احترام بگذاریم

نماینده مردم سیستان به شرایط اکولوژیکی هامون اشاره نمود و گفت: شرایط اقلیمی هامون و ارومیه متفاوت است، متاسفانه شاهدیم که کارشناسان محیط زیست این دو دریاچه را در یک سطح می بینند که این اشتباه است، شرایط جفرافیایی، آب و هوائی، نوع خاک و هسته رسی هامون دلایل کافی بر متفاوت بودن این دو دریاچه است.

وی گفت: احتیاج آبی هامون دو برابر دریاچه ارومیه است چرا که میزان تبخیر، جذب و نوع سبکی آب شیرین این تالاب از عوامل موثر در احتیاج آبی بیشتر است اگر غیر این دیده گردد اجحاف در حق هامون خواهد بود.

حسینی گفت: متاسفانه در کنار قیاس اشتباه این دو دریاچه، شاهدیم که مدعی هستند آب ماه هاست وارد هامون شده و در گزارشی خلاف واقع مدعی شدند که به مهار ریزگرد ها یاری شایانی نموده اند!

وی اضافه نمود: طی چند روز گذشته ریزگردهای برخاسته از کف هامون خشکیده، بیش از 900 نفر را راهی بیمارستان کرد، این افراد به دلیل بیماریهای تنفسی، چشمی و قلبی ناشی از توفان گرد و خاک از ساعت هشت صبح 17 مرداد تا روز گذشته به بیمارستان ها، مراکز بهداشتی درمانی و پایگاه های اورژانس مراجعه کردند.

عضو هیات رئیسه کمیسیون امنیت ملی مجلس شورای اسلامی یاد آور شد: 814 نفر از مراجعه نمایندگان سرپایی درمان و بیش از 100 نفر نیز در این مدت بستری شدند.

رعایت حقوق هامون

با جدا شدن افغانستان از خاک ایران در سال 1857 میلادی به موجب معاهده پاریس، مسئله حقابه رودخانه هیرمند به یکی از مسائل مهم سیاسی، اجتماعی و زیست محیطی دو کشور مبدل شد.

پس از شکست مذاکرات متعدد میان سران حکومتی ایران و افغانستان در سال های 1309 و 1327 با مداخله سه کشور آمریکا، کانادا و شیلی، قراردادی در سال 1351 میان سران حکومتی دو کشور در کابل منعقد و مقرر شد در هر ثانیه 26 مترمکعب آب (معادل 850 میلیون مترمکعب در سال) سهم سیستان باشد.

پیش از امضای این معاهده همیشه کشمکش هایی بر سر چگونگی استفاده از آب هیرمند میان افغانستان و ایران وجود داشت و دو طرف با امضای این معاهده خواستند تا بر این مشکل نقطه پایانی بگذارند.

از اواخر دهه 1370 و همزمان با کاهش نزولات جوی و حاکم شدن شرایط خشکسالی بر سیستان، میزان ورودی آب هیرمند به هامون به طور مرتب کاهش یافت.

به دلیل عدم حاکمیت و دولتی مقتدر در افغانستان ساخت سد کجکی با ظرفیت 1800 میلیون مترمکعب بر روی هیرمند و نصب و به کارگیری انواع پمپ در جهت رودخانه هیرمند جهت کشت خشخاش توسط کشاورزان افغانی، خشک شدن دریاچه هامون که هفتمین تالاب بین المللی دنیا است را در پی داشته است.

به گفته کارشناسان و نمایندگان مردم سیستان در مجلس شورای اسلامی، برای احیا و زنده نگاه داشتن تالاب بین المللی هامون و احترام به زیست و حقوق همه انسان ها تنها کمی احتیاج به رعایت حقوق از طرف کشور همسایه و صادق بودن مسئولان با مردم است.

خبرنگار: سید مرتضی مصطفوی

cruisero.ir: کشتی کروز: سفری لوکس و در عین حال مقرون به صرفه به اقیانوس ها

منبع: خبرگزاری مهر
انتشار: 1 تیر 1401 بروزرسانی: 1 تیر 1401 گردآورنده: shivamarket.ir شناسه مطلب: 11728

به "سیلاب حقابه دریاچه هامون نیست، 908 نفر مهمان بیمارستان ها" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "سیلاب حقابه دریاچه هامون نیست، 908 نفر مهمان بیمارستان ها"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید