صرفه جویی به وقت سال نو

به گزارش شیوا مارکت، عید، خاصیتی دارد که حتی اسمش هم آدمی را به وجد می آورد.

صرفه جویی به وقت سال نو

با آغاز ماه اسفند حال و هوای آدم ها انگار عوض می گردد. لبریز از هیجان و شوق خود را برای استقبال از بهار آماده می نمایند. طبق عادت هر ساله، ما ایرانی ها با سنت های زیبایی چون خانه تکانی، نو کردن وسایل کهنه و قدیمی، چیدن سفره هفت سین و خرید لباس نو به پیشواز سال جدید می رویم. این کارها اگرچه جذابیت زیادی دارد اما با توجه به شرایط مالی حاکم بر جامعه برای برخی از شهروندان دردسرساز است، چون از عهده هزینه ها برنمی آیند و همین مسئله مشکلاتی را برای خانواده ها پیش می آورد. ما در این گزارش تجربه چند بانوی باسلیقه و خلاق را در اختیارتان می گذاریم. تا ببینید با کمترین هزینه هم می توان بهترین وسیله ها را تهیه کرد و عیدی به یاد ماندنی را پشت سر گذاشت.

  • نونوار کردن وسایل کهنه

برای یک خانم باسلیقه هیچ چیز به اندازه چیدمان وسایل خانه و چشمنواز بودن آن اهمیت ندارد. به همین دلیل سال نو خانم ها دوست دارند اثاثیه قدیمی و کهنه خود را به دست سمسارها سپرده و وسیله نو جایگزین نمایند. این تغییر و تحول معمولاً هزینه سنگینی روی دست پدر خانواده می گذارد و ممکن است برخی ها از پس این هزینه برنیایند. کدبانوهای خانه به جای اوقات تلخی، کافی است کمی خلاقیت به خرج دهید و چند ساعتی وقت بگذارید تا وسایل قدیمی خانه تان را شیک و زیبا کنید.

میز و کمدهای چوبی که رنگ و رخ خود را از دست داده اند با دکوپاژ زیبایی شان را به دست می آورند. برای دکوپاژ از تکه های پارچه دورریز می توان استفاده کرد. طرح دلخواهتان را برش داده و روی سطح مورد نظر بچسبانید. روی آن را با چسب چوب بپوشانید و بعد از خشک شدن سطح به آن براق نماینده بزنید. اگر دلزده از بی رخی کابینت هایتان هستید برای آن راه حل داریم. اگر کابینت ها چوبی است، سطح آن را با برچسب های همرنگشان بپوشانید. اگر هم فلزی اند، با رنگ مورد علاقه تان کابینت ها را رنگ کنید. اما در خصوص مبل هایتان که تصور می کنید از شکل افتاده و دیگر نمایی ندارد، با درست کردن چند کوسن رنگارنگ، به آن جلوه دهید.

  • گل آرایی با کمترین هزینه

بعد از نونوار کردن دکوراسیون، گل آرایی گزینه دیگری برای طراوت بخشیدن به خانه است. گاه وجود یک گلدان گل در خانه می تواند فضا را شاداب و دلنشین کند. با وجود بازار گل شهید محلاتی در شرق تهران به شما پیشنهاد می دهیم حتماً سری به آنجا بزنید. گلدان های رنگارنگ در اندازه و طرح های مختلف از قیمت 3هزار تومان تا 30هزار تومان فروخته می گردد. منصوره نوروزی یکی از بانوان محله نارمک معتقد است، با چند گلدان رنگارنگ کنج اتاق یا روی سکوی آشپزخانه طراوت و شادابی را مهمان خانه تان کنید.

او می گوید: برای آغاز کار می توانید گلدان های کوچک انتخاب کنید. پوتوس گلی است که در نور کم مقاومت نشان داده و رشد خوبی دارد. قیمت گلدان آن از 10 هزار تومان آغاز می گردد. قیمت گلدان گل گندمی 5هزار تومان است. این گل رشد سریعی داشته و می توان از آن گلدان های زیادی فراوری کرد. گل سنگ، گیاهی نور دوست است که با آبیاری کافی رشد خوبی دارد. گلدان های کوچک آن 7هزار تومان است. از دیگر گل هایی که با قیمت مناسب می توان تهیه گرد، سئانسوریا یا گل شمشیری و اسپاتی فیلوم است. برای رفتن به بازار گل شهید محلاتی می توانید اتوبوس های خط میدان شهدا ـ خاوران را سوار شده و در خیابان نبرد تقاطع چهارراه زمزم پیاده شوید. 100 قدم به طرف غرب پیاده روی کنید، بازار گل را می بینید.

  • ظرف های نمکی برای هفت سین

با نزدیک شدن روزهای خاتمهی سال، شوق شهروندان برای خرید ظروف مخصوص هفت سین زیادتر می گردد. همه جور ظرفی در بازار پیدا می گردد. از طرح برنز و سفال گرفته تا پلاستیکی و سرامیکی که هرکدام قیمت خودشان را دارند. ظرف سفال طرح شاه عباسی 178 هزار تومان و اگر مناسب تر بخواهید تهیه کنید مدل نگار آن است که 70 هزار تومان در بازار پیدا می گردد. ظروف برنجی هم بالای 90 هزار تومان فروخته می گردد.

کمترین قیمت ظرف هفت سین از جنس پلاستیکی است که بیش از 30 هزار تومان عرضه می گردد. مهین غیور بانوی هنرمند محله دردشت است که روش مناسبی را برای ساخت ظروف هفت سین آموزش می دهد. درست کردن ظرف با خمیر نمکی یکی از راه های پیشنهادی اوست که با هزینه ای ناچیز درست می گردد. او می گوید: 2پیمانه آرد سفید. 1 پیمانه نمک معمولی. 4/3 پیمانه آب و یک قاشق مرباخوری روغن مایع برای درست کردن خمیر نمکی احتیاج است. مواد را با هم مخلوط نموده و ورز می دهیم.

الگوی مورد نظر را روی خمیر پهن نموده می گذاریم و می بریم. آن را روی ظرف پیرکس می گذاریم تا شکل کاسه ای به خود بگیرد. درفر به مدت 6 تا 10 ساعت با کمترین درجه می گذاریم. اگر ماکروفر دارید می توانید آن را به مدت 2 دقیقه در ماکروفر بگذارید. بعد با رنگ آکرولیک و چسب دی ام 5 یا کریستال سرونیک به آن بزنیم تا تثبیت گردد. روش راحت دیگری هم هست. به تعداد قابل توجهی چوب بستی احتیاج داریم. آنها را به شکل جعبه میوه درمی آوریم. یا ته بطری نوشابه را بریده و رنگ می کنیم.

  • شمع های تخم مرغی

شمع از ملزومات سفره هفت سین است. قیمت معمولی ترین آن از دانه ای 10هزار تومان آغاز می گردد. هرچه تزیینات آن بیشتر گردد، بر قیمتش افزوده می گردد. تا جایی که مدل سنگ نمکی آن در بازار 122 هزار تومان فروخته می گردد. معصومه ارجمندی از اهالی محله سمنگان می گوید: در خانه اغلب ما شمع های کوچک و بدون استفاده وجود دارد. می توان آنها را آب نموده و در قالب جدید ریخت. ساده ترین و دم دستی ترین قالب، پوسته تخم مرغ است. سر تخم مرغ را با سوزن سوراخ نموده و محتویاتش را خارج کنید. سپس آن را شسته و بگذارید خشک گردد.

شمع آب شده را داخل پوسته تخم مرغ بریزید. قبل از اینکه خودش را بگیرد نخ نسوز را داخل آن بگذارید. بعد از چند ساعت می توانید پوسته را شکسته و شمع را خارج کنید. ارجمندی پیشنهاد می دهد برای زیباتر شدن شمع چند قطره رنگ خوراکی به شمع آب شده اضافه کنید. او ادامه می دهد: اگر شمع شما سفید است می توانید از عکس برگردان های رنگی برای نقش دادن به شمع بهره ببرید. عکس برگردان ها را روی شمع بچسبانید و یک دستمال کاغذی روی آن بگذارید. با گرمای سشوار عکس روی شمع حک می گردد و شکل زیباتری به آن می دهد. به غیر از پوسته تخم مرغ، قالب های ژله ای هم گزینه مناسبی برای شکل دادن به شمع شما هستند.

  • تخم مرغ های رنگی

از دیگر چیزهایی که سر سفره هفت سین گذاشته می گردد، تخم مرغ رنگی است که تنوع شکل و رنگ شان زیبایی خاصی به سفره هفت سین ما می دهد. برای این کار هم می توان از تخم مرغ پخته استفاده کرد و هم تخم مرغ های سفالی که روش تهیه هر دوی آنها را به شما آموزش می دهیم. برای نقش دادن به تخم مرغ پخته ابتدا طرح دستمال کاغذی های طرح دار را با قیچی درمی آوریم و یک لایه می کنیم روی تخم مرغ گذاشته و روی آن چسب چوب رقیق شده می زنیم. بعد از ساعتی که چسب چوب خشک شد، تخم مرغ طرح و نقش زیبای خودش را نشان می دهد.

اما اگر در نظر دارید تخم مرغ سفالی را رنگ آمیزی نموده و آن را برای مدت طولانی تری نگهداری کنید. پیشنهاد می دهیم، تخم مرغ های سفالی را از خرازی ها تهیه نموده و با سمباده سطح آن را صاف کنید. سپس آن را بشویید تا گرد روی سفال از بین برود. بعد بگذارید تا خوب خشک گردد وگرنه رنگ پوسته پوسته می گردد. بعد به آن چسب چوب بزنید و دوباره سمباده بکشید. سپس با کاربن روی آن طرح کشیده و با گواش رنگش کنید. در آخر از اسپری براق نماینده (کریستال سرورنیک) بهره ببرید. برای رنگ آمیزی تخم مرغ بد نیست از بچه ها یاری بگیرید که این کار باعث شکوفایی خلاقیتشان می گردد.

  • سبزه های جورواجور

سبزه، سین دیگری است که سفره هفت سین از ملزومات به شمار می رود. قدیمی ها بیشتر گندم، ماش و عدس سبز می کردند و این کار را برای برکتش انجام می دادند. اما چند سالی است کمپینی راه اندازی شده که به جای گندم و عدس، هسته مرکبات را سبز می نمایند تا از هدررفت این دانه های خوراکی جلوگیری گردد. سبز کردن هسته مرکبات خیلی سخت نیست. کافی است هسته مرکبات را یک شبانه روز در آب بخیسانید. سپس آنها را پوست گرفته و در گلدان بکارید. برای این کار از همان روزهای اول اسفند باید اقدام کرد.

روش دیگر هم کاشت بذر سبزی خوردن است. گشنیز، ریحان و شاهی که بعد از سبز شدن پای سفره هفت سین بگذارید و به جای دور انداختن آن از محصولاتش بهره ببرید. البته چون زمان زیادی تا خاتمه سال باقی نمانده می توانید این ایده ها را برای سال بعد اجرا کنید. در فرصت باقی پیشنهاد می کنیم، از خاکشیر یا تخم شاهی برای سبزه بهره ببرید. تکه های اسفنج یا یونولیت را به شکل مورد دلخواه بریده و روی آن را با پنبه بپوشانید. بذر مورد نظر را در آب خیسانده و بعد از چند ساعت روی پنبه ها بگذارید.

  • از تره بار خرید کنید

شرق تهران بیش از 50 بازار میوه و تره بار دارد که شهروندان می توانند مایحتاج خود را با قیمت مناسب از این مراکز تهیه نمایند. در کنار این بازارهای میوه و تره بار، 8 فروشگاه شهروند هم داریم. 2 فروشگاه شهروند در خیابان آیت پایین تر از میدان هفت حوض و خیابان دماوند ایستگاه سبلان واقع شده است. فروشگاه شهروند حکیمیه و آزادگان در منطقه 4 واقع شده و در منطقه 15 هم 3 فروشگاه در خیابان های خاوران، شهرک والفجر و بلوار هاشم آباد تعبیه شده است. منطقه 14 هم یک فروشگاه شهروند دارد که در خیابان نبردجنوبی، چهارراه زمزم واقع شده است.

  • تنقلات

آجیل مخلوط کیلویی 95 هزار تومان، آجیل هفت مغز 120 هزار تومان، آجیل مغز خام کیلویی 150 هزار تومان. قیمت ها بالاست و تهیه آن هزینه سنگینی روی دست خانواده ها می گذارد. می توان به جای آجیل برای پذیرایی در ایام نوروز از میوه خشک استفاده کرد. شاید بگویید هزینه میوه خشک بالاتر از آجیل است. اما اگر آن را خودتان درست کنید هیچ هزینه ای برای تان نخواهد داشت. هنوز بخاری و شوفاژ در خانه ها روشن است و همین امکانی را فراهم می نماید که روی آن میوه خشک کرد. میوه های لک دار و اضافی را به قطعات نازک بریده و داخل سینی بگذارید و روی حرارت ملایم قرار دهید. در خصوص میوه هایی مثل سیب و موز که در مجاورت هوا تغییر رنگ می دهد بهتر است قبل از خشک کردن به آن آبلیمو یا عسل بزنید.

  • دسر فنجانی

یک لیتر شیر

5/2 فنجان قهوه خوری آرد

5/2 فنجان قهوه خوری شکر

یک قاشق غذاخوری کره

کمی وانیل

پودر نارگیل به مقدار لازم

شیر و شکر و آرد را داخل ظرفی ریخته و مخلوط کنید و آنقدر به هم بزنید تا مواد با هم مخلوط شوند. سپس ظرف را روی حرارت قرار دهید و تا زمانی که جوش بیاید مداوم هم بزنید تا پخته گردد. سپس حرارت را کم نموده و کره را اضافه کنید و به هم بزنید. 5 دقیقه بعد ظرف را از روی حرارت بردارید. وانیل را اضافه نموده و هم بزنید. قالب را آماده نموده و آن را کمی خیس کنید. مواد را داخل قالب بریزید و 2 ساعت در یخچال نگه دارید. سپس از داخل قالب بیرون آورده و روی آن پودر نارگیل بریزید.

  • شیرینی بدون فر
  • شیرینی نخودچی

آرد نخودچی یک لیوان

هل 2 عدد

شکر یک لیوان

کره ذوب شده یک لیوان

ابتدا آرد را داخل تابه با حرارت ملایم تفت دهید تا بوی خامی آن گرفته گردد. وقتی عطر خوشی از آرد بلند شد تابه را از روی حرارت بردارید و بگذارید سرد گردد. هل و شکر را آسیاب نموده تا به صورت پودر درآید. نکته مهم این است که از هل آسیاب شده استفاده نمی کنیم چون عطر مطلوب را به ما نمی دهد. کره را ذوب می کنیم به طوری که داغ نباشد. آرد نخودچی و شکر و هل و کره را با هم مخلوط نموده تا به شکل خمیر دربیاید. خمیر آماده شده را روی سطح صاف پهن نموده و شکل می دهیم و با گلاب مرطوب می کنیم.

  • شیرینی بدون فر شکومالد

200 گرم شکلات سفید را روی حرارت غیرمستقیم آب کنید و 100 گرم شیرعسل مخلوط کنید. سپس 120 گرم پودر نارگیل اضافه نموده و خوب به هم بزنید. خمیر آماده شده را در قالب های شکلات بریزید و خوب پرس کنید. 15 دقیقه در فریزر بگذارید. از فریزر خارج نموده و از قالب ها بیرون بیاورید. به جای پودر نارگیل از پودر پسته هم می توانید بهره ببرید.

quiz1.ir: مجله آزمون اول: مجله خبری تحلیل صنایع آموزشی و کارگاهی

منبع: همشهری آنلاین
انتشار: 22 آذر 1400 بروزرسانی: 22 آذر 1400 گردآورنده: shivamarket.ir شناسه مطلب: 4158

به "صرفه جویی به وقت سال نو" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "صرفه جویی به وقت سال نو"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید