شیرینی های سنتی استان یزد

به گزارش شیوا مارکت، استان یزد، از جمله مناطقی است که هم به دلیل بافت تاریخی و آثار باستانی باارزشی که در آن قد برافراشته اند مورد تحسین و حیرت گردشگران داخلی و خارجی قرار گرفته است، هم به دلیل داشتن تنوع جالب و بی نظیری از انواع غذاها و شیرینی های سنتی و بومی، از معروفیت و محبوبیت ویژه ای برخوردار است. در مقاله مربوط به غذاهای سنتی استان یزد، به بررسی و معرفی انواع غذاهای سنتی رایج در این استان تاریخی و کهن کشورمان پرداختیم. اکنون قصد داریم، شیرینی های سنتی و محلی استان یزد را نیز به شما دوستداران غذاها و شیرینی های سنتی کشور، معرفی کنیم. با خبرنگاران همراه باشید.

شیرینی های سنتی استان یزد

مقاله مرتبط:

در استان یزد که به عنوان یکی از نواحی مهم باستانی و تاریخی کشور ایران، از معروفیت و آوازه ای مثال زدنی در سراسر جهان برخوردار است، همچون سایر استان های دیگر، شیرینی های مخصوص و محلی یافت می شود که بیانگر فرهنگ، هنر و اقلیم خاص این منطقه دیدنی و شگفت انگیز است. از جمله این خوراکی های بومی می توان به باقلوا، لوز ترحیمی، کیک یزدی، کیک تخته ای، حاجی بادام، نان برنجیِ، نان پنجره ای (منقا)، نقل یزدی، قطاب، پشمک، آب نبات مغزی، سوهان آردی، سوهان خانی، نان نارگیلی و باقلوا شامی اشاره کرد. در ادامه این مقاله، به معرفی برخی از رایج ترین و محبوب ترین آن ها می پردازیم.

قطاب

با شنیدن کلمه قطاب، بی اختیار تصویر بافت تاریخی استان یزد، در ذهنمان نقش خواهد بست. شیرینی وصف نشدنی این خوراکی فوق العاده لذیذ، پودر قندی که هنگام برداشتن هر تکه از آن، بر انگشتانمان می نشیند و فروبردن انگشت در دهان برای مزه مزه کردن طعم بی نظیرش، بسیار لذیذ و دوست داشتنی است. قطاب یکی از مشهورترین و محبوب ترین شیرینی های سنتی است که در استان یزد طبخ می شود. این شیرینی در دو نوع سنتی یزدی و عسلی از طریق مردم این استان تهیه می شود. قطاب یزدی از دو قسمت تشکیل شده که به لایه خارجی و مغز داخلی شناخته می شود. لایه خارجی نانی است که در روغن فراوان سرخ می شود و از آرد گندم، شیر، ماست و زرده تخم مرغ تشکیل شده است. زنان هنرمند یزدی، این لایه را پس از سرخ کردن، درون پودر قند می غلطانند. مغز داخلی نیز از مخلوط پودر بادام، پودر قند و هل تهیه می شود. قطاب عسلی نیز تفاوت کوچکی با قطاب یزدی دارد و آن هم ماده ای است که به عنوان شیرین کننده مورد استفاده قرار می گیرد. در تهیه قطاب عسلی به جای پودر قند، از عسل استفاده می کنند. اغلب مردم استان یزد، این خوراکی لذیذ و دلپسند را هنگام عصر و همراه فنجانی چای تازه دم، میل می کنند.

کیک یزدی

یکی دیگر از مشهورترین شیرینی های سنتی تهیه شده در استان یزد، کیک یزدی نام دارد که امروزه از طرفداران بسیاری در سراسر ایران برخوردار است. این خوراکی لذیذ از جمله شیرینی های معطر و خوشمزه به شمار می آید که علاوه بر این استان تاریخی، در بسیاری از منطقه ها کشور تهیه و طبخ می شود. یکی دیگر از هنرمندی های مردم خوش ذوق و باسلیقه استان یزد که در مراسم های مذهبی و پذیرایی از میهمانان، بیش از سایر محفل ها مورد استفاده قرار می گیرد. زنان هنرمند و مادران کدبانوی یزدی، برای طبخ کیک یزدی از آرد، ماست، وانیل، نمک میوه، تخم مرغ، جوش شیرین و پودر شکر برای تهیه آن استفاده می کنند. طبخ این کیک سنتی بسیار آسان بوده و با کمی دقت می توانید آن را در منزل تهیه کنید. نوش جان...

باقلوا یزد

باقلوا شیرینی محبوب و سنتی ایرانی است که در برخی استان ها مانند استان قزوین به عنوان نوعی شیرینی سنتی و بومی تهیه و طبخ می شود. مردم استان یزد نیز گونه دیگری از این شیرینی را (لوز پسته، لوز بادامی یا بیدمشک، لوز نارگیلی، لوز مخلوط دورنگ و لوز ترحیمی) به عنوان شیرینی سنتی دیار خود تهیه و طبخ می کنند که به باقلوای یزد معروفیت دارد. خوراکی مطبوع، لذیذ، محبوب و دوست داشتنی که با صرف زمان، صبر و سلیقه کدبانوهای ایرانی، به راحتی می توان آن را در منزل تهیه کرد و از طعم و مزه خانگی این شیرینی سنتی، لذتی شگرف برد. در استان یزد هنرمندان آشپزی با استفاده از زرده تخم مرغ، روغن، بکینگ پودر، کره، نمک، گلاب، آردسفید، شکر، آب، پودر پسته، پودر بادام، هل و پودر قند به طبخ باقلوای مخصوص استان شان می پردازند.

پشمک یزدی

شیرینی سبک همچون پر کاه، نرم مانند پنبه، شیرین چون عسل و بسیار لذیذ و دوست داشتنی است که به عنوان خوراکی سنتی و بومی استان یزد در سراسر کشور شناخته می شود. گردشگران بسیاری هنگام سفر به شهر تاریخی یزد، با مراجعه به مراکز فروش این شیرینی سنتی، این سوغاتی شیرین را برای عزیزان خود فراهم می کنند. مردم این استان با استفاده از شکر، آرد، روغن جامد، سرکه و آب به طبخ و تدارک پشمک معروف یزدی می پردازند. پیشنهاد می کنیم هنگام سفر به این استان خاطره انگیز، از خرید آن غافل نشوید.

شیرینی پنجره ای (شیرینی منقا)

شیرینی پنجره ای یا شیرینی منقا، یکی دیگر از خوراکی های سنتی و محلی استان یزد محسوب می شود. این شیرینی بومی با شکل ظاهری و طعم متفاوتی که نسبت به سایر همنوعان خود دارد، از جایگاه خاصی بین مردم این استان برخوردار است. از مهم ترین ابزاری که برای طبخ شیرینی منقا لازم و ضروری است، قالبی است که برای شکل دادن به شیرینی هنگام سرخ شدن در روغن، مورد استفاده قرار می گیرد. البته در نبود این قالب ها هم می توان به تهیه شیرینی منقا پرداخت. آشپزان این خطه از سرزمین مان برای تهیه و طبخ شیرینی منقا از نشاسته، گلاب، آب، آرد برنج، آرد سفید، تخم مرغ، زعفران، پودر قند و روغن استفاده می کنند. تهیه این خوراکی لذیذ و مطبوع بسیار آسان است و در مدت زمانی نه چندان زیاد، آماده می شود.

نان سوروک یزد

یکی از نان های سنتی و بومی استان یزد، نان سوروک نام دارد که بانوان هنرمند یزدی معمولا آن را برای شب نشینی های محبت آمیز طبخ می کنند. نوعی نان روغنی بسیار لذیذ و مطبوع که طرفداران بسیاری را نیز از آن خود کرده است. مردم این استان معتقدند این نان را تا داغ است باید مصرف کرد، چراکه طعم سوروک داغ، بسیار دلنشین تر از زمانی است که سرد شده باشد. روی این نان سنتی را آغشته به شکر می کنند، اما برخی از مردم این استان ترجیح می دهند نان سوروک را با پنیر و سبزی میل کنند. بانوان کدبانوی یزد، برای طبخ آن از آرد نان سنگک، آب، نمک، تخم گشنیز، گل رنگ، مایه خمیر و روغن کنجد تهیه می کنند. پیشنهاد می کنیم این خوراکی فوق العاده خوش طعم سنتی را در منزل تهیه کرده و از میل کردن آن لذت ببرید.

شیرینی حاجی بادام

حاجی بادام شیرینی نقلی های لذیذ، خوشمزه، معطر و یکی از پرمصرف ترین خوراکی هایی است که جایگاه خوبی در بین خانواده های ایرانی از آن خود کرده است. این شیرینی دوست داشتنی یکی از انواع شیرینی های سنتی و بومی در استان یزد است که به دلیل استفاده از بادام، مقوی و پرخاصیت نیز محسوب می شود. این شیرینی در بسیاری از شهرهای کشور همچون کاشان نیز در وسعت زیادی طبخ می شود. مردم استان یزد برای تهیه و تدارک حاجی بادام از گلاب، زرده تخم مرغ، جوش شیرین، پودر قند، هل و بادام استفاده می کنند. قطعا با کمی هنر و ذوق آشپزی شما هم می توانید این شیرینی دوست داشتنی و لذیذ را تهیه کرده و اوقات شیرینی را در کنار اعضای خانواده خود سپری کنید.

سوهان آردی

همانگونه که می دانیم سوهان، از شیرینی های سنتی و بومی استان قم به شمار می آید. در مقاله شیرینی های سنتی این استان، مفصل به معرفی این شیرینی اصیل ایرانی پرداختیم. اما مردم استان یزد نیز نوعی سوهان را که به سوهان آردی مشهور است، به عنوان شیرینی سنتی سرزمین خود به همگان معرفی کرده اند که در نوع خود بسیار لذیذ و پرطرفدار است. این خوراکی خوشمزه هم اکنون در سراسر ایران شناخته شده و روزانه سفارشات بسیاری از استان یزد به سراسر ایران و حتی خارج از مرزهای این کشور ارسال می شود. مردم این استان باستانی و کهن، برای طبخ و تهیه سوهان آردی از جوانه گندم، آرد گندم، روغن حیوانی، شکر، جوهر لیمو، پودر هل، زعفران، روغن مایع و عرق هل استفاده می کنند.

نقل یزدی

در کنار تنوع بسیاری از شیرینی های سنتی موجود در استان یزد، خوراکی کوچک و نقلی که به همین نام معروفیت دارد، طرفداران و مصرف کنندگان خاص خود را در سراسر ایران یافته است. این شیرینی که همگان به نقل یزدی می شناسیم، خاطرات خوب و شیرین کودکی و گذشته را در ذهنمان تداعی می سازد. مراسم و تشریفات ازدواج از جمله زمان هایی است که بازار خرید و تهیه نقل یزدی را گرم و پرهیاهو می کند. مردم استان یزد، که در شیرینی پزی شهره هستند با ترکیب موادی مانند آب، شکر و تارتار و به آسان ترین روش ممکن به تهیه و طبخ نقل های دوست داشتنی و محبوب خود می پردازند. آن ها در برخی موارد از پودر هل، بادام، پسته و سایر تنقلات دلخواه به عنوان مغز نقل های تهیه شده خود استفاده می کنند.

نان برنجی یزدی

نان برنجی یزدی، نمونه دیگری از انواع شیرینی های خوشمزه، خوش عطر و سنتی است که در رژیم غذایی مردم استان یزد وجود دارد. همان طور که می دانید این خوراکی لذیذ در بسیاری از شهرهای ایران نیز با توجه به اقلیم و سلیقه مردم آن منطقه تهیه و طبخ می شود. مردم استان یزد با استفاده و ترکیب موادی مانند آرد برنج، شکر، تخم مرغ، آرد سفید، روغن، هل و گلاب آن را تهیه کرده و مصرف می کنند. نان برنجی های این استان از معروفیت بسیاری برخوردار است و هر ساله بویژه در ایام نوروز، شیرینی پزان یزدی سفارشات زیادی را از سراسر کشور برای طبخ و ارسال این خوراکی فوق العاده دوست داشتنی دریافت می کنند.

در معرفی شیرینی های سنتی استان یزد، تلاش کردیم تا از معروف ترین و در عین حال پرمصرف ترین شیرینی های سنتی و بومی این استان زیبا و تاریخی کشورمان، توضیحاتی جامع و مفید به شما دوستان عزیز خبرنگارانیی ارائه دهیم. امیدواریم به این مهم دست یافته باشیم. منتظر نظرات گرم و صمیمی شما عزیزان در بهتر شدن این قبیل مقالات هستیم.

تصویر اصلی: ashpazoon تهیه شده در خبرنگاران

منبع: کجارو
انتشار: 3 بهمن 1400 بروزرسانی: 3 بهمن 1400 گردآورنده: shivamarket.ir شناسه مطلب: 29757

به "شیرینی های سنتی استان یزد" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "شیرینی های سنتی استان یزد"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید