طرح حمایت از مرمت و احیای بافت های تاریخی، یک مصوبه مترقی است
به گزارش شیوا مارکت، مدیرکل حفظ و احیای بناها، بافت ها و محوطه های تاریخی گفت: طرح حمایت از مرمت و احیای بافت های تاریخی، یک مصوبه مترقی است و از نمایندگان مجلس برای تصویب این طرح نهایت تشکر را داریم.

هادی احمدی، امروز دوشنبه 16 اردیبهشت 98، در گفت وگو با خبرنگار خبرنگاران، با اشاره به تصویب طرح حمایت از مرمت و احیای بافت های تاریخی در جلسه علنی روز گذشته مجلس گفت: این یک مصوبه مترقی است و با هدف حمایت از مالکان خانه های تاریخی به تصویب رسیده است.
او در تشریح پیشینه این طرح گفت: موضوع این طرح از مجلس قبلی شروع شد و زمان طرح آن به 5 سال قبل بازمی گردد، 5 سال پیش این طرح به عنوان یک پیشنهاد در مجلس مطرح شد و در این مدت 5 سال گذشته، جلسات تخصصی بسیار زیادی در مورد این طرح برگزار گردید.
احمدی اضافه نمود: در این مدت دستگاه های مختلف ازجمله سازمان میراث فرهنگی در نشست با نمایندگان مجلس در کمیسیون هایی مثل کمیسیون فرهنگی و نیز نشست های تخصصی در سازمان میراث فرهنگی به آنالیز این طرح پرداختند و سال گذشته این طرح در مجلس مطرح و خوشبختانه در جلسه علنی روز گذشته مجلس تصویب شد.
مدیرکل حفظ و احیای بناها، بافت ها و محوطه های تاریخی، ادامه داد: این طرح در حقیقت یک حلقه مفقوده در مورد مالکان بناها و خانه های تاریخی بود که خوشبختانه با نظر مساعد نمایندگان مجلس تصویب شد.
او اضافه نمود: افرادی که در بافت های تاریخی زندگی می نمایند به خاطر رعایت قوانینی مثل حریم آثار تاریخی و ... محدودیت هایی دارند که با تصویب این طرح محدودیت ها و مسائل مالکان خانه های تاریخی رفع شده و به سازمان میراث فرهنگی، این اجازه را می دهد تا بیشتر به احتیاجهای مالکان خانه های تاریخی بپردازد.
احمدی در ادامه به بخش های مختلف این طرح اشاره نمود و گفت: این طرح، ماده هایی دارد که می تواند به حوزه میراث فرهنگی یاری بسیاری کند، این طرح مورد تائید و موافقت سازمان میراث فرهنگی است و ماحصل 5 سال کار کارشناسی و همکاری سازمان میراث فرهنگی، دستگاه های مختلف و نمایندگان مجلس است.
نمایندگان مجلس در جلسه علنی روز یکشنبه مجلس با 138 رأی موافق، 36 رأی مخالف و 2 رأی ممتنع از مجمع 231 نماینده حاضر در مجلس طرح حمایت از مرمت و احیای بافت های تاریخی-فرهنگی را تصویب کردند. این طرح 19 ماده دارد.
در این جلسه ماده 1 این طرح مربوط به تعریف اصطلاحات به کاررفته در این قانون نیز به توضیح زیر تصویب شد:
الف) حفاظت: به معنای کلی فعالیت های پسینی و پیشینی در مورد پاسداری از ارزش های مادی است همچون بناهای تاریخی
ب) مرمت: علمی ات تخصصی و همه جانبه (کمی و کیفی) است که هدف آن حفظ، بیان و آشکار کردن ارزش های تاریخی، فرهنگی و زیبایی شناختی یک اثر با لحاظ اصالت و یکپارچگی آن است و مراحل گوناگونی اعم از تداوم، تثبیت و استحکام بخشی تا بازگردانی وضعیت موجود به وضعیت اصیل و پایدار را شامل می گردد.
پ) احیا: فرایندی هدفمند از مجموع اقدامات را شامل می گردد که به منظور حفاظت و ارتقای کیفی با حفظ اصالت و یکپارچگی در بافت های تاریخی-فرهنگی انجام می گردد.
ت) صیانت: به معنای کلیه فعالیت های پسینی و پیشینی در مورد پاسداری از ارزش های معنوی است همچون ارزش های بناهای معنوی که مربوط به تاریخ و فرهنگ یک کشور باشد.
ث) حریم بنا: نواحی اطراف یک اثر فرهنگی، تاریخی، طبیعی ملی یا جهانی که همراه با ضوابط و مقررات قانونی با هدف محافظت مؤثر از آن اثر و حمایت های قانونی به عنوان لایه های حفاظتی (منظری، ساختاری، عملکردی) بر روی نقشه معین می گردد.
ج) محدوده بافت: محدوده یک منطقه تاریخی و فرهنگی ثبت شده که همراه با ضوابط و مقررات قانونی با هدف محافظت مؤثر از آثار فرهنگی، تاریخی، طبیعی ملی یا جهانی موجود در آن منطقه و حمایت های قانونی به عنوان لایه های حفاظتی (منظری، ساختاری، عملکردی) بر روی نقشه معین می گردد.
چ) کاربری متناسب: به حفظ و ارتقای هویت و ارزش های اثر با بهره گیری از ظرفیت ها و مزیت های تاریخی، فرهنگی و طبیعی و همچنین اجتماعی، مالی آن برای پاسخگویی به احتیاجهای معاصر وفق ضوابط و مقررات و قوانین ناظر به موضوع اطلاق می گردد.
ح) طرح ویژه حفاظت و احیای بافت های تاریخی-فرهنگی: طرحی است که با توجه به ویژگی، ظرفیت و مزیت تاریخی، فرهنگی و طبیعی بافت تاریخی-فرهنگی شهر و روستا با هماهنگی و همکاری نزدیک کلیه دست اندرکاران و ذی نفعان در مقیاس کل تا جزء به همراه طرح مدیریتی مربوطه ارائه شده و تکالیف همه دست اندرکاران در آن روشن باشد. در این طرح علاوه بر تنظیم روابط این بخش از شهر یا روستا با سایر تقسیمات شهر و روستایی زمینه های توسعه هماهنگ شهری و روستایی مد نظر قرار گیرد.
خ) حمایت: بسترسازی مناسب برای توانمندسازی مالکان و بهره برداری و ارتقای کیفیت زندگی ساکنان بافت های تاریخی-فرهنگی
د) سازمان: سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کشور
همچنین نمایندگان مجلس شورای اسلامی در جلسه علنی امروز دوشنبه 16 اردیبهشت مجلس و در جریان در آنالیز طرح یک فوریتی حمایت از مرمت و احیای بافت های تاریخی- فرهنگی و توانمندسازی مالکان و بهره برداران بناهای تاریخی- فرهنگی، با اکثریت آراء ماده (2) این طرح را تصویب کردند.
در متن ماده (2) این طرح آمده است: به منظور حمایت از مرمت و احیای بافت های تاریخی- فرهنگی، سازمان مکلف است:
الف- با همکاری وزارتخانه های راه و شهرسازی و کشور و بنیاد مسکن انقلاب اسلامی ظرف مدت حداکثر دو سال پس از تصویب این قانون نسبت به تکمیل، معین و ابلاغ محدوده بافت تاریخی- فرهنگی کلیه شهرها و روستاهای تاریخی اقدام کند.
ب- با همکاری وزارتخانه های راه و شهرسازی، کشور و بنیاد مسکن انقلاب اسلامی ظرف مدت حداکثر دو سال پس از تصویب این قانون نسبت به تهیه چارچوب طرح های ویژه حفاظت و احیای بافت های تاریخی- فرهنگی (ازجمله معین حرائم) با رویکرد صیانت از ارزش های تاریخی - فرهنگی و ارتقای کیفیت زندگی ساکنان این محدوده ها اقدام کند.
پ- ظرف مدت یک سال پس از تصویب این قانون، دستورالعمل های مورد احتیاج برای مدیریت بهره برداری، نگهداری و پشتیبانی بناها، اماکن و بافت های تاریخی- فرهنگی با اولویت واگذاری فعالیت ها به بخش غیردولتی را تهیه و ابلاغ کند.
منبع: میراث آریاtour-canada.ir: تور کانادا | با تور کانادا سفر کنید، ویزای کانادا، تور کانادا ارزان، قیمت تور کانادا نوروز، بهار، پاییز، تابستان، زمستان 99 را با ما تجربه کنید.