مارهای ایران از انسان فرار می نمایند، تهران زیستگاه مهم افعی ها است
به گزارش شیوا مارکت، کارشناس بخش خزندگان دفتر حفاظت سازمان محیط زیست به خبرنگاران گفت: با توجه به وضعیت زمین شناختی و اقلیمی و زیستگاهی که تهران دارد، حوزه استان تهران و محدوده اطراف شهر تهران زیستگاه گونه های مهمی از مارهای ایران به شمار می رود که هم شامل مارهای سمی و هم مارهای غیر سمی می گردد.
اصغر مبارکی اضافه نمود: برای نمونه زیستگاه های خیلی مهمی مثل پارک ملی لار را داریم که مهم ترین زیستگاه گزارش گردیده برای گونه بوم زاد افعی دماوندی است. یعنی علاوه بر اینکه گونه های مهمی داریم که در استان های همجوار هم دیده می شوند، گونه اندمیک افعی دماوندی را هم در تهران داریم.
وی در پاسخ به اینکه آیا در سطح شهر تهران هم شاهد حضور مارها هستیم یا نه گفت: همواره به عنوان یکی از عوامل تهدید گونه ها، از تخریب زیستگاه ها صحبت می کنیم. طبیعی است که فضای شهری ما از بافت طبیعی خارج گردیده ولی در گوشه کنار شهر جاهایی هستند که بافت طبیعی قدیمی حفظ گردیده دارند یا ساخت و سازی در آن انجام نگردیده است. مثلاً پادگان ها را در نظر بگیرید، یا پارک پردیسان، یا فرودگاه و یا ادارات آب و فاضلاب که عرصه وسیعی در مراکز شهر دارند و فضاهایی مثل این ها که تا حدی دست نخورده هستند، این ها قطعاً زیستگاه های مناسبی برای خزندگان هستند و طبیعی است که به دلایلی مثل کم غذایی، بی غذایی، بارندگی یا افزایش رطوبت یا هر دلیل دیگری این ها وارد مناطق شهری بشوند. ولی از حوزه شهری که خارج می شویم و تغییر و تبدیل زیستگاه ها کنار می رود یا ساخت و ساز و تخریب کلان در عرصه طبیعت نمی بینیم قطعاً می توانیم توقع داشته باشیم گونه های خاص خزندگان و مارها را ببینیم.
کارشناس بخش خزندگان دفتر حفاظت سازمان محیط زیست در پاسخ به اینکه چه گونه هایی از مارها را در تهران می توان دید گفت: حضور گونه های مارها در تهران تنوع بالایی دارد به دلیل اینکه تنوع زیستگاهی بالایی در حوزه تهران داریم. به سمت البرز و کوه های شمال تهران که می رویم زیستگاه کوهستانی داریم و به سمت ورامین و جاده مشهد که می رویم عرصه کویری و بیابانی داریم. به این ترتیب تفاوت گونه ها را هم می توانیم در شمال و جنوب و شرق و غرب در فاصله خیلی نزدیک به هم مشاهده کنیم.
مبارکی در پاسخ به اینکه کدام گونه ها را می توانیم در اطراف تهران مشاهده کنیم گفت: مثلاً در منطقه شهریار که منطقه خاصی است و اراضی باغی زیاد است و به نسبت خیلی دست نخورده یا عرصه جنوب کرج که به صورت مزارع و حتی به صورت اراضی دست نخورده باقی مانده، توقع این هست که گونه های خاصی از مارها را مشاهده کنیم. در آن قسمت حتی ممکن است افعی گرزه را هم بتوانیم به راحتی ببینیم. احتمال دیدن افعانی زنجانی به میزان کم هست ولی افعی قفقازی، افعی البرزی و افعی دماوندی گونه های مهم سمی هستند که قطعاً در زیستگاه های حوزه شهر تهران وجود دارد.
وی در پاسخ به اینکه مردم در صورت مشاهده مارها در مناطق مسکونی باید چه برخوردی داشته باشند گفت: قطعاً وقتی ماری به خانه یا منطقه مسکونی می آید نمی توان از مردمی که با آن ارتباط ندارند توقع داشت تشخیص بدهند که این مار سمی است یا نه و توقع داشت که نترسند، ولی هیچ کدام از مارهای ایران به این شکل نیستند که بخواهند دنبال انسان راه بیافتند و به انسان حمله نمایند. حتی مهاجم ترین مارهای ما هم این رفتار را ندارند. بزرگترین و خطرناک ترین مار سمی ما گرزه است که اندازه بزرگ آن ممکن است به 2 متر هم برسد یا در برخی مناطق دیگر کفچه مار را هم داریم ولی به هیچ عنوان امکان ندارد حتی در عرصه طبیعی شما با مار روبرو شوید و این مار به دنبال انسان بیاید که بخواهد حمله کند. عموما همه این ها با دیدن اولین نشانه های حضور انسان فرار می نمایند.
کارشناس بخش خزندگان دفتر حفاظت سازمان محیط زیست تأکید کرد: عموما وقتی در شرایط ناخواسته قرار می گیریم که مار استتار نموده باشد یا زیر بوته ای جایی پنهان گردیده باشد. اگر شما به چشم مار را ببینید بهتر است مسیر را کج کنید و از آن دور شوید. کار دیگری هم لازم نیست. معمولاً هم مارها نزدیک بوته ها یا سوراخ لانه یا هر جایی که بتوانند استتار نمایند حضور دارند و در واقع شما اصلاً مارها را نمی توانید به طور عادی ببینید که در مسیر گذر شما یا یک عرصه خالی و بدون پوشش بیرون ببینید مگر اینکه سر چشمه ای یا جایی باشد که در آن استراحت می نماید. بنابراین بهترین راه همان است که به محض دیدن مار کمی راه خود را کج کنید و از آن گذر کنید.
مبارکی توضیح داد: مارها کاری با ما ندارند و تنها کافی است که از آن ها فاصله بگیریم و می توانیم به آتش نشانی خبر بدهیم و آن ها بلدند و با ابزار مارها را می گیرند و در طبیعت رها می نمایند.
وی در پاسخ به اینکه در صورت مشاهده رفتار تهاجمی از مار چه باید کرد هم گفت: حتی مارهای غیرسمی ما رفتاری دارند که چون ذاتاً خودشان می دانند سمی نیستند رفتار تهاجمی خیلی شدیدی از خود نشان می دهند و چنین ماری ممکن است بخواهد کسی که با او روبرو می گردد را بترساند؛ در حالی که این تنها تقلیدی از رفتار مارهای سمی است و دلیلی بر سمی بودن مار نیست. حتی برخی مارهای غیرسمی رفتار تهاجمی شان خیلی شدیدتر از مارهای سمی است تا ترس را در دشمن القاء نمایند.
کارشناس بخش خزندگان دفتر حفاظت سازمان محیط زیست تأکید کرد: الزاماً کشتار مار تنها راه فرار از آن نیست و بهتر است مار را تحریک ننمایند تا همان جایی که هست بماند و جا به جا نگردد چون اگر جا به جا گردد دنبال پناهگاهی خواهد گشت که مخفی گردد.
مبارکی در سرانجام بر نقش مهم مارها در محیط زیست تأکید کرد و گفت: مهم ترین نقشی که از مارها سراغ داریم، چه مارهای سمی و چه مارهای غیرسمی، کنترل جمعیت حشرات و جوندگان است و حتی بعضی از گونه های خزندگان؛ چرا که مارها از برخی مارمولک ها و … هم تغذیه می نمایند. موضوعی که کنترل برخی بیماری ها و آفت ها را به دنبال دارد. مارها کارکرد اکولوژیک مهمی دارند و علاوه بر این امروز استفاده های اقتصادی مثلاً در باغ وحش ها و کارهای تحقیقاتی که روی سم آن ها انجام می گردد هم نقش های فرعی و کارنمودهای جانبی آنهاست.
منبع: خبرگزاری مهرbeauty-of-life.ir: دور زمین: آشنایی با زیبایی های دنیا در مجله سرگرمی و گردشگری