نقش میراث ناملموس بشری در راستا رساندن انسان به توسعه و صلح پایدار
به گزارش شیوا مارکت، مدیرکل دفتر همکاری های علمی و بین الملل بنیاد ایران شناسی گفت: آنچه امروز به عنوان میراث ناملموس بشری ستاره دار شده و در دنیا دارای هویت است، به اعتبار خاستگاه فرهنگی و پشتوانه ای است که در تفکر و اندیشه جوامع در ایجاد وفاق اجتماعی داشته، در تقویت پیوند انسان مدارانه اقوام مؤثر بوده و در جهت رساندن آن ها به توسعه و صلح پایدار نقش آفریده، دارای ارزش برجسته و ماندگاری شده است.
به گزارش خبرنگاران به نقل از روابط عمومی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری، آتوسا مومنی مدیرکل دفتر همکاری های علمی و بین الملل بنیاد ایران شناسی این مطلب را در نشست هم اندیشی میراث ناملموس عنوان نمود.
او با اشاره به قدرت نرم میراث فرهنگی ناملموس در حفظ هویت فرهنگی و گسترش وفاق اجتماعی در عرصه ملی و بین المللی گفت: میراث فرهنگی ناملموس که از ظرفیتهای بی بدیل و به اعتباری از ارکان جوامع صاحب هویت امروز برای رسیدن به توسعه پایدار برشمرده می گردد، همانا روح و تولدگاه میراث فرهنگی ملموس تاریخی است.
او اضافه نمود: به بیانی صور مواریث تاریخی ما از نوع منقول و غیرمنقول، مولود میراث ناملموسی هستندکه به پشتوانه تفکر روحانی انسان از دیرباز، با انتقال بین نسلی و مبتنی بر احتیاج انسان، حیات خود را ادامه داده ودر دنیای امروز رخ نمون ساخته اند.
او گفت: آنچه که امروز به عنوان میراث ناملموس بشری ستاره دار شده و در دنیا دارای هویت است، به قید امتیازش نسبت به پدیده ای دیگر از مقوله خود، دارای این ارزش هویتی نشده بلکه به اعتبار خاستگاه فرهنگی و پشتوانه ای که در تفکر و اندیشه جوامع در ایجاد وفاق اجتماعی داشته ودر تقویت پیوند انسان مدارانه اقوام مؤثربوده و در جهت رساندن آنها به توسعه و صلح پایدار نقش آفریده است، دارای ارزش برجسته مانایی وماندگاری شده است.
مومنی اظهار کرد: انسانها در میان باورهایی که زندگی خود را بر آن بنیان نهاده اند، غوطه ورند و همیشه امور خود را با آن ارزشها همراه نموده و تطبیق می دهند و زمانیکه در فرامرزهای زندگیشان مشابهت ها و قرابت ارزشها معنوی خود را همچون پاره ای از تن می یابند ، وفاق اجتماعی در جامعه بشری با استحکامی شگفت انگیز رقم خورده و انسان در جهت توسعه پایدار و صلح ، راهنمایی می گردد.
کنوانسیون پاسداری از میراث فرهنگی ناملموس
بهروز وجدانی عضو هیئت علمی پژوهشکده مردم شناسی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری در این نشست پیرامون میراث فرهنگی ناملموس و چند سند فرهنگی یونسکو که منجر به تدوین کنوانسیون سال 2003 یونسکو با عنوان کنوانسیون پاسداری از میراث فرهنگی ناملموس شدمطالبی را عنوان نمود.
او در ادامه به نام و محتوای تمام پرونده های 13 گانه میراث فرهنگی ناملموس که ایران به یونسکو ارایه و به ثبت رسانده اشاره نمود و در ارتباط با موضوع میراث فرهنگی ناملموس از قبیل تنوع فرهنگی ، توسعه پایدار ، میراث فرهنگی ملموس و ....نیز سخنانی را عنوان نمود.
هویت سازی به وسیله میراث فرهنگی
شروین گودرزی کارشناس حوزه میراث ناملموس مرکز مطالعات منطقه ای پاسداری از میراث ناملموس غرب آسیا زیر نظر یونسکو به بیان مواردی در مورد دپیلماسی فرهنگی و میراث فرهنگی ناملموس پرداخت و گفت :به گفته کیلفورد گیرتز (Clifford Geertz) فرهنگ یک زینت برای وجود انسان نیست بلکه شرایط جوهری برای وجود اوست و هیچ چیز در طبیعت بشری و جامعه بشری مستقل و مجزا از فرهنگ نیست.
او با بیان اینکه اگر این تعریف یکی از تعریف های مهم از فرهنگ باشد، بنابراین انسان بی فرهنگ معنا نداردو فرهنگ هویت بخش ترین عنصر انسان است اضافه نمود: حال آنکه تعریف اوارد برنت تیلور از فرهنگ عملاً همان تعریفی ا ست که نویسندگان کنوانسیون پاسداری از میراث فرهنگی ناملموس از میراث فرهنگی ناملموس بدست داده اند.
این کارشناس توضیح داد: حال با پیوستن حدود 180 کشور از جمله ایران به این کنوانسیون موضوع دیپلماسی فرهنگی، بازسازی بخشی از هویت فراموش شده و حتی هویت سازی به وسیله میراث فرهنگی بویژه به وسیله میراث فرهنگی ناملموس به یکی از چالش های جدی در عرصه بین المللی شده است.
منبع: میراث آریاbeauty-of-life.ir: دور زمین: آشنایی با زیبایی های دنیا در مجله سرگرمی و گردشگری