چرا اپل نمی خواهد قوانین مهم اپ استور را تغییر دهد؟
به گزارش شیوا مارکت، چند روز قبل خبر توافق 100 میلیون دلاری اپل با توسعه دهندگان اپلیکیشن های کوچک که از این شرکت شکایت نموده بودند، سروصدای زیادی ایجاد کرد. اما علی رغم تغییرات اعلام شده به وسیله اپل، عملا چیزی برای توسعه دهندگان تغییر نمی کند. به عبارت دیگر، اپ استور به علت بزرگی بیش از حد و اتکای گسترده به خریدهای درون برنامه ای، تغییرات گسترده در سیاست های خود را عملی نخواهد کرد.

طبق توافق نامه اپل با توسعه دهندگان شاکی، قرار است تعدادی از قوانین اپ استور تغییر پیدا نمایند. توسعه دهندگان حالا می توانند با استفاده از داده های جمع آوری شده از اپلیکیشن های خود، در خصوص روش های جایگزین پرداخت به کاربران خود اطلاع دهند. بعلاوه اپل اعلام نموده که طرح مربوط به کاهش کارمزد برای توسعه دهندگان کوچک را به مدت 3 سال حفظ می نماید. طبق این طرح، توسعه دهندگانی که در هر سال کمتر از 1 میلیون دلار عایدی دارند، فقط باید 15 درصد کارمزد به اپل بپردازند. بعلاوه قرار است هر سال گزارشی در خصوص نحوه آنالیز اپلیکیشن های اپ استور منتشر کند.
این اقدامات شاید مورد توجه بخشی از توسعه دهندگان قرار بگیرد، اما هیچکدام از این قوانین تازه عملا در بلندمدت تفاوت چندانی در عملکرد اپ استور یا نحوه کار توسعه دهندگان مهم ایجاد نمی نماید. در این توافق نامه اپل امتیازاتی به توسعه دهندگان کوچک داده اما شرکت های عظیمی که بیشترین عایدی را برای اپ استور ایجاد می نمایند، در این توافق نامه جایی ندارند.
98 درصد عایدی از طرف 2 درصد از توسعه دهندگان
اگرچه اپل اعلام ننموده که چه درصدی از توسعه دهندگان این پلتفرم مشمول قانون مربوط به کاهش کارمزد می شوند، ولی طبق گزارش ها حدود 98 درصد از توسعه دهندگان اپ استور در سال کمتر از 1 میلیون دلار عایدی دارند. از طرف دیگر، تمام این نفرات فقط حدود 5 درصد از کل عایدی اپ استور را تشکیل می دهند.
به عبارت دیگر، 95 درصد از عایدی این پلتفرم فقط از طرف 2 درصد از توسعه دهندگان تأمین می گردد. و همه این قوانین و مقررات و توضیحات فقط برای ساکت کردن اکثریت قریب به اتفاق توسعه دهندگانی است که عملا فقط تماشاچیان قرار گرفته بین شرکت های عظیم و اپل محسوب می شوند.
بنابراین این توافق 100 میلیون دلاری و کاهش 59 میلیون دلاری عایدی به علت کاهش کارمزد دریافتی، عملا مبالغ بسیار کمی در برابر عایدی کلی اپ استور به حساب می آیند. بنابراین تا زمانی اپل که بتواند از شرکت های عظیم 30 درصد کارمزد دریافت کند، ارائه این امتیازات به توسعه دهندگان کوچک هیچ فشاری به این شرکت وارد نمی نماید.
حتی همین قانون تازه اپل که دست توسعه دهندگان را برای ارتباط با کاربران به منظور استفاده از روش های پرداخت جایگزین باز می گذارد، محدودیت های زیادی دارد. طبق این طرح، توسعه دهندگان مثلا می توانند در اپ خود فرمی قرار دهند تا کاربران برای دریافت روش های جایگزین پرداخت ایمیل خود را وارد نمایند.
اما حتی با این روش، توسعه دهندگان نمی توانند برای امکانات درون اپلیکیشن های خود روش جایگزین پرداخت ارائه دهند و این کار فقط برای قابلیت های خارج از اپلیکیشن جواب می دهد. این یعنی به منظور ارائه امکانات بیشتر درون اپلیکیشن ها، توسعه دهندگان باید از سیستم پرداخت درون برنامه ای اپل استفاده نمایند و در نتیجه کارمزد این شرکت را بپردازند.
عدم تمایل اپل به تغییر قوانین اصلی
واقعیت ساده این است که اپ استور یکی از مهم ترین بخش های اپل به شمار میرود و در سال 2021 تقریبا تمام عایدی این بخش از طرف پرداخت های درون برنامه ای و اشتراک ها تامین می گردد. در فهرست مربوط به 200 اپلیکیشن پرطرفدار اپل، فقط یک اپلیکیشن پولی دیده می گردد. بازی های رایگان، سرویس های استریمینگ و اپلیکیشن های مبتنی بر پرداخت حق اشتراک عظیم ترین منابع عایدیزای بخش نرم افزاری اپل هستند که این پول های هنگفت به وسیله سیستم اقتصادی اپل رد و بدل می گردد.
با توجه به میلیاردها دلاری که از این طریق راهی خزانه اپل می شوند، کاملا روشن است که توسعه دهندگان اپل هیچوقت نمی توانند درون اپلیکیشن های خود در خصوص روش های پرداخت جایگزین اطلاع رسانی نمایند. بر اساس گزارش های منتشر شده، عایدی اپلیکیشن های اپ استور در سال 2020 حدود 64 میلیارد دلار بوده و با احتساب 30 درصد کارمزد، این یعنی اپل در این سال توانسته حدود 19 میلیارد دلار از اپ استور عایدی کسب کند.
روی هم رفته اپل در این زمینه هیچوقت کوتاه نمی آید. اپ استور یک بخش بسیار عظیم و خیلی مهم برای اپل است و حتی شرکت های عظیمی مانند Epic و اسپاتیفای هم نمی توانند اپل را برای تغییر اساسی نحوه عملکرد اپ استور وادار به تغییر نمایند. در این زمینه شاید فقط حکم دادگاه بتواند اپل را وادار به انجام چنین کاری کند که به نظر می رسد حداقل در آینده نزدیک چنین حکمی صادر نخواهد شد.
منبع: The Verge
منبع: دیجیکالا مگ