33 بازیگر مرد برتر تاریخ سینمای ایران

به گزارش شیوا مارکت، مگر می گردد درباره سینما سخن به میان آورد و از بازیگری چیزی نگفت؟ بازیگرانی که شاید اگر نبودند، خیلی از نقش ها هرگز ساخته نمی شدند یا به این خوبی ساخته نمی شدند. در ادامه نگاهی می اندازیم به 30 بازیگر مرد برتر تاریخ سینمای ایران که لحظات ناب و ماندگاری را طی سال ها فعالیت هنری خود برای ما خلق کردند. اعداد فهرست زیر به معنای رتبه بندی بازیگران نیست.

33 بازیگر مرد برتر تاریخ سینمای ایران

1. بهروز وثوقی

بهروز وثوقی را شاید بتوان جیمز دین، مونتگومری کلیفت یا گریس کلی دنیای بازیگری سینمای ایران دانست؛ کسی که به دنبال واقعه ای ناگهانی نتوانست به فعالیت های خیره نماینده اش ادامه دهد، اما اثری که گذاشت فراتر از آن بود که با نبود خودش، از بین برود.

وثوقی بازیگری بود که هرچه از او می خواستید برایتان خلق می کرد. او نمونه ای بود که هرگز در سینمای ایران تکرار نشد و نخواهد شد. بهروز طی 17 سال فعالیتش در سینمای ایران به قدری شخصیت های ماندگار خلق کرد و در شاهکارهای سینمایی حضور یافت که اگر بخواهید پنج نقش آفرینی برتر او را نام ببرید، مجبور خواهید شد برخی از بهترین نقش آفرینی های تاریخ سینمای ایران را کنار بگذارید، همان طور که نقش آفرینی های او در داش آکل، بلوچ، طوقی، ممل آمریکایی، فرار از تله، همسفر، بت و نفرین از این لیست کنار گذاشته شده اند.

از شگفتی های بهروز این است که او در حالی که یکی از هنرمندترین بازیگران تاریخ سینمای ایران است و در فیلم های موج نو ایران حضور یافته و با کارگردان های عظیم هنری همکاری کرده است، یکی از فاتحان گیشه هم بوده است و محبوبیت او در بین مردم با وجود بیش از چهل سال دوری از پرده سینماها خیره نماینده است.

وثوقی 20 اسفند 1400 هشتادوچهار سالگی خود را جشن گرفت و حالا باید دید بالاخره اجازه می یابد به ایران بازگردد یا خیر.

  • کارگردان های شاخصی که او با آن ها همکاری کرده است: هفت مرتبه مسعود کیمیایی، دومرتبه علی حاتمی، فریدون گله، یک مرتبه ناصر تقوایی، خسرو پرویزی، امیر نادری.
  • پنج نقش آفرینی برتر
  1. گوزن ها
  2. قیصر
  3. سوته دلان
  4. تنگسیر
  5. رضا موتوری

2. علی نصیریان

علی نصیریان یکی دیگر از آن بازیگران انگشت شماری است که پیش و پس از انقلاب کارنامه درخشانی دارند و اگر فیلم هایی که او در آن ها نقش آفرینی کرده است و شخصیت هایی که او خلق کرده است را از سینمای ایران حذف کنیم، با افت کمیت و کیفیت روبه رو می شویم. نصیریان متولد 13 بهمن 1313 است و بازیگری در سینما را از سال 1348 و فیلم گاو شروع کرده است. آخرین باری که او بر پرده سینما حضور یافت 1398 و فیلم خورشید بود.

نصیریان در این پنجاه سال در سی ونه فیلم حضور پیدا کرده است و از همین اعداد و ارقام می توان گزیده کار بودن او را دریافت. نصیریان سال های سال است که نقش های متفاوتی را از مثبت تا منفی، از درام تا کمدی و از همه کاره تا هیچ کاره مقابل دوربین کارگردان های عظیم ایرانی برده است. نصیریان را در فیلم هایی که نقش های کوتاهی دارد دنبال کنید و ببینید که چگونه چند لحظه مقابل دوربین می آید و در آن چند لحظه فرمانروایی می نماید.

  • کارگردان های شاخصی که او با آن ها همکاری کرده است: شش مرتبه داریوش مهرجویی، سه مرتبه علی حاتمی، مسعود جعفری جوزانی، دومرتبه ابراهیم حاتمی کیا، یک مرتبه فریدون گله، بهمن فرمان آرا، ناصر تقوایی، محمد رسول اف
  • پنج نقش آفرینی برتر
  1. آقای هالو
  2. شیر سنگی
  3. مسخره باز
  4. بوی پیراهن یوسف
  5. کفش های میرزا نوروز

3. فردین

شاید خیلی ها با حضور فردین در این لیست مخالف باشند و او را بازیگر عظیمی ندانند، اما چند نفر را در دنیا، بله، نه تنها در ایران بلکه در دنیا، می شناسید که توانسته باشد از طریق بازیگری، نام خود را به یک صفت بدل کرده باشد؟ مگر می گردد نشنیده باشید که کسی به کسی بگوید فردین بازی در نیار؟ فردین خود را تبدیل به نماد مردانگی و جوانمردی در سینمایی کرد که در مقابل به او وفادار نماند.

محمدعلی فردین نخستین بار با دوقلوها 1338 وارد سینما شد و خیلی زود با فریاد نیمه شب 1340 ساموئل خاچیکیان راستا خود را به سمت بازیگر نقش اصلی شدن باز کرد. فردین طی 23 سال فعالیت هنری خود در بیش از 60 فیلم سینمایی به عنوان بازیگر و در 11 فیلم سینمایی به عنوان کارگردان حاضر شد و مطمئن باشید که اگر کار خود را بلد نبود، قطعا نمی توانست تا این اندازه پرکار و ماندگار ظاهر گردد.

فردین 18 فروردین 1379 در 69 سالگی درگذشت و فرصت جبران را از تمام کسانی که به او بدی کرده بودند، برای همیشه دریغ کرد.

  • کارگردان های شاخصی که او با آن ها همکاری کرده است: هفت مرتبه سیامک یاسمی، یک مرتبه مسعود کیمیایی، علی حاتمی، خسرو پرویزی.
  • پنج نقش آفرینی برتر
  1. گنج قارون
  2. سلطان قلب ها
  3. جوانمرد
  4. غزل
  5. برزخی ها

4. سعید پورصمیمی

پورصمیمی حالا 77 ساله است. او از 18 سالگی کار در زمینه تیاتر را شروع کرد، اما تا 1365 و ناخدا خورشید در هیچ فیلم سینمایی ای بازی نکرد. پورصمیمی در 43 سالگی در چهارمین فیلم سینمایی ناصر تقوایی حضور یافت و در اولین تجربه سینمایی خود توانست لوح زرین بهترین بازیگر نقش مکمل مرد را از پنجمین دوره جشنواره فیلم فجر دریافت کند.

پور صمیمی از آن بازیگرانی است که سال ها تجربه هنری خود را به سینما آورد و طی سال ها شخصیت هایی را بر پرده نقره ای آفرید که برای تمام سینمادوستان خاطره انگیز هستند. یکی از هنرمندانه ترین نقش آفرینی های پورصمیمی در فیلم یه حبه قند رضا میرکریمی است که می توان حاصل سال ها تجربه اندوزی را در هر حرکت و هر کلمه ای که او ادا می نماید، مشاهده کرد.

  • کارگردان های شاخصی که او با آن ها همکاری کرده است: دومرتبه رضا میرکریمی، یک مرتبه ناصر تقوایی، علی حاتمی، کیانوش عکمک، پرویز کیمیاوی.
  • پنج نقش آفرینی برتر
  1. یه حبه قند
  2. پرده آخر
  3. ناخدا خورشید
  4. سرزمین خورشید
  5. تحفه ها

5. ناصر ملک مطیعی

ملک مطیعی فعالیت سینمایی خود را از سال 1328 و فیلم واریته بهاری پرویز خطیبی شروع کرد. او پس از حضورهای کوتاه در چند فیلم بالاخره توانست با حضور در ولگرد 1331 توجه ها را به خود معطوف کند. از آن جا بود که ملک مطیعی تبدیل به یکی از ستون های بازیگری سینمای ایران شد. اگرچه همه ملک مطیعی را با لباس و هیبت جاهل های سینمای پیش از انقلاب به یاد می آورند و این شباهت نقش های 1341 به بعد ملک مطیعی ممکن است از نظر خیلی ها نقطه ضعف کارنامه او باشد، اما او را نمی گردد از حافظه هنری تاریخ سینمای ایران پاک نمود.

او در کنار بهروز وثوقی و فردین چهره هایی هستند که سینمای پیش از انقلاب ایران را شکل می دهند و چهره هایشان به قدری یاد آور سینما هستند که هنوز، با گذشت این همه سال، هیچ بازیگری نتوانسته است به اندازه آن ها یادآور سینما باشد. ملک مطیعی را شاید بتوان به کلینت ایستوود شبیه کرد؛ کسی که تنها یک نقش را مقابل دوربین زنده می نماید، اما هیچکس نمی تواند به خوبی او چنین کند.

ناصر ملک مطیعی 4 خرداد 1397 در 88 سالگی درگذشت.

  • کارگردان های شاخصی که او با آن ها همکاری کرده است: شش مرتبه سیامک یاسمی، سس مرتبه علی حاتمی، یک مرتبه مسعود کیمیایی.
  • پنج نقش آفرینی برتر
  1. قیصر
  2. سه قاپ
  3. طوقی
  4. علی بی غم
  5. رقاصه شهر

6. محمدعلی کشاورز

کشاورز بازیگری در سینما را با فیلم شب قوزی فرخ غفاری 1343 شروع کرد. او از بازیگران تأثیرگذار سینمای ایران است که بیشتر به دنبال هکاری هایش با علی حاتمی شناخته می گردد. کشاورز توانست به همراه داوود رشیدی، عزت الله انتظامی، جمشید مشایخی و علی نصیریان از دوره حساس انقلاب به سلامت بگذرد و در سینمای پس از انقلاب به درخشش خود ادامه دهد.

محمدعلی کشاورز از آن بازیگرانی بود که هم می توانست نقش عصبی نماینده ای مانند محمدابراهیم فیلم مادر علی حاتمی را به خوبی ایفا نماید و هم شخصیت دوست داشتنی مانند کارگردان فیلم زیر درختان زیتون عباس کیارستمی را. محمدعلی کشاورز بازیگری بود که نه تنها بر حرکات بدن و عضلات چهره خود تسلط داشت، بلکه به خوبی می توانست از صدای خود هم در راستا جاانداختن شخصیت استفاده کند.

کشاورز 25 خرداد 1399 بر اثر نارسایی کلیوی درگذشت.

  • کارگردان های شاخصی که او با آن ها همکاری کرده است: شش مرتبه علی حاتمی، یک مرتبه بهرام بیضایی، داریوش مهرجویی، مسعود جعفری جوزانی، ناصر تقوایی و ابراهیم گلستان.
  • پنج نقش آفرینی برتر
  1. مادر
  2. زیر درختان زیتون
  3. دلشدگان
  4. غزال
  5. کمیته مجازات

7. داوود رشیدی

رشیدی یکی از بازیگران گزیده کاری است که بیشتر تمرکز خود را بر تیاتر گذاشت و با این حال در تعداد اندک بازی های سینمایی خود، توانست نقش های ماندگاری در فیلم های ماندگاری در همکاری با کارگردان های عظیم خلق کند.

رشیدی پیش از انقلاب در فیلم های زیادی بازی نکرد، اما در همان تعداد اندک توانست خودش را به اندازه ای به اثبات برساند که بعد از انقلاب هم بتواند به بازیگری ادامه دهد، البته تا سال 1363 که ناکهان او برای 10 سال ممنوع الکار شد و سپس از 1372، نیمه دوم کارنامه حرفه ای خود را شروع کرد.

رشیدی در بامداد 5 شهریور 1395 درگذشت.

  • کارگردان های شاخصی که او با آن ها همکاری کرده است: دومرتبه علی حاتمی، داریوش فرهنگ، یک مرتبه فریدون گله، خسرو سینایی.
  • پنج نقش آفرینی برتر
  1. هیولای درون
  2. طهران روزگار نو
  3. کندو
  4. خانه عنکبوت
  5. گلهای داوودی

8. خسرو شکیبایی

شکیبایی فعالیت در سینما را از 1360 شروع کرد و طی 27 سال فعالیت سینمایی حرفه ای، در 49 فیلم سینمایی نقش آفرینی کرد و در تمام آن ها درخشید. شکیبایی بازیگری بود که می توانستید به او اعتماد کنید و هر نقشی از درام تا کمدی و از درون گرا تا برون گرا را به او بسپارید. برای این که هنر بازیگری او به شما اثبات گردد، فقط کافیست به همکاری او در هامون با عزت الله انتظامی نگاهی بیاندازید. این که در کنار انتظامی بازی کنید و توسط او کنارزده نشوید، چیز کمی نیست.

شکیبایی را می گردد از اعتمادی که کارگردان های عظیم به او کرده اند شناخت. او طی حیات هنری خود با بیشتر کارگردان های مؤلف هم عصر خود همکاری کرده است و بیشترا همکاری هایش ادامه دار بوده اند. هنر شکیبایی اما به بازیگری ختم نمی گردد، او صدایی دارد که نه تنها در بازیگری به کمک او آمده است و در آفریدن نقش هایی مانند پدر فیلم خواهران غریب به او کمک رسانده است، بلکه آلبوم های موسیقی خلق کرده که نمی توان هنگام اشاره کردن به خسرو شکیبایی به آن ها اشاره نکرد.

شکیبایی علاوه بر اینکه یک مرتبه دیپلم افتخار بازیگری را برای فیلم اتوبوس شب از جشنواره فیلم فجر دریافت کرد، توانست هفت مرتبه هم نامزد دریافت سیمرغ بلورین گردد و برای فیلم های هامون، کیمیا و سالاد فصل باپیروزیت سیمرغ را به خانه ببرد.

  • کارگردان های شاخصی که او با آن ها همکاری کرده است: شش مرتبه داریوش مهرجویی، سه مرتبه فریدون جیرانی، مسعود کیمیایی، احمدرضا درویش، دومرتبه کیومرث پوراحمد، یک مرتبه ناصر تقوایی.
  • پنج نقش آفرینی برتر
  1. هامون
  2. کیمیا
  3. کاغذ بی خط
  4. اتوبوس شب
  5. سالاد فصل

9. عزت الله انتظامی

اگر بهروز وثوقی را به دنبال اتمام فعالیتش پس از انقلاب، کنار بگذاریم، عزت الله انتظامی بی شک بهترین بازیگر تاریخ سینمای ایران است. در هیچ زمینه ای کسی نمی تواند در مقابل او قرار بگیرد؛ گوناگونی نقش ها، خلق شخصیت های ماندگار، حضور در فیلم های ماندگار، همکاری با کارگردان های عظیم و… .

انتظامی در نخستین حضور جدی خود در سینما شخصیتی را می آفریند که اگر ماندگارترین شخصیت سینمای ایران نباشد، بی شک در بین پنج شخصیت ماندگار تاریخ سینمای ایران قرار گرفته است. مشتی حسن فیلم گاو را مگر می گردد نادیده گرفت؟ انتظامی به درستی لقب آقای بازیگر سینمای ایران را به خود اختصاص داده است. او کسی است که هرکس در مقابل دوربین در کنارش قرار گرفته است، از طریق جذبه و تسلط خیره نماینده اش کنارزده شده است.

انتظامی همکاری ماندگاری با داریوش مهرجویی و علی حاتمی داشته است که باعث پرثمرشدن کارنامه او شده است. آخرین باری که انتظامی بر پرده نقره ای حضور یافت، فیلم جاده ابریشم سال 1389 بود و از آن موقع تا به امروز، هنوز جای خالی او در سینمای ایران احساس می گردد. انتظامی 28 مرداد 1397 در 94 سالگی درگذشت.

  • کارگردان های شاخصی که او با آن ها همکاری کرده است: ده مرتبه داریوش مهرجویی، شش مرتبه علی حاتمی، دومرتبه مسعود جعفری جوزانی، یک مرتبه ناصر تقوایی، بهمن فرمان آرا، پرویز صیاد.
  • پنج نقش آفرینی برتر
  1. گاو
  2. حاجی واشینگتن
  3. ناصرالدین شاه آکتور سینما
  4. روز فرشته
  5. اجاره نشین ها

10. امین حیایی

حیایی 19 خرداد 1349 متولد شد. او با فیلم دو همسفر 1370 که اصغر هاشمی کارگردانی آن را برعهده داشت، برای نخستین بار بازیگری در سینما را تجربه کرد. تجربه ای که به دلش نشست و حالا پس از گذشت سی سال، هنوز حیایی را پابند خود کرده است. حیایی از آن دست بازیگرانی است که چالش طلبی را در اولویت قرار داده است و پیدا کردن نقش های تکراری در کارنامه او کاری مشکل خواهد بود.

امین حیایی یکی از بازیگرانی است که خیلی زود توانست به همه ثابت کند که می تواند بار یک فیلم را به تنهایی به دوش بکشد و با این حال در انتخاب فیلم های کارنامه اش هرگز به نظر نمی رسد که او به این نکته که شخصیت اش نقش اصلی است یا نه توجه کرده باشد. یکی از ویژگی های اصلی حیایی که باعث شده است او به این لیست راه پیدا کند تسلطی است که او هم بر نقش های کمدی دارد و هم بر نقش های درام و این ویژگی در بازیگران زیادی یافت نمی گردد.

حیایی را برای محک زدن می توان در همکاری هایش با بازیگران عظیم دیگر جالب توجه قرار داد. او در مهمان مامان، چه کسی امیر را کشت و اخراجی ها در کنار بازیگران عظیمی نقش آفرینی می نماید، اما حتی برای لحظه ای توسط آن ها کنارزده نمی گردد. حیایی همچنین یکی از زوج های محبوب سینمای ایران را به همراه محمدرضا گلزار تشکیل می دهد که بی شک برکسی پوشیده نیست بار هنری این زوج را چه کسی بر شانه می کشد.

  • کارگردان های شاخصی که او با آن ها همکاری کرده است: چهارمرتبه سیروس الوند، سه مرتبه فریدون جیرانی، دومرتبه حمید نعمت الله، یک مرتبه داریوش مهرجویی
  • پنج نقش آفرینی برتر
  1. شب
  2. شعله ور
  3. زن زیادی
  4. کما
  5. اخراجی ها

11. علیرضا خمسه

نام علیرضا خمسه در تاریخ بصری سینمادوستان ایرانی با بازی بی صدا و صامت گره خورده است. خمسه دوره های مربوط به پانتومیم را در فرانسه آموخت. او خیلی زود توانست در 29 سالگی توجه فیلمساز عظیمی مانند بهرام بیضایی را به خود جلب کند و در مرگ یزدگرد با او همکاری کند. پس از آن خمسه دوباره شش سال از سینما فاصله گرفت و سال 1366 بازهم با فیلمی از بیضایی به سینما بازگشت و این بار تا سال 98 در فیلم های گوناگونی به نقش آفرینی پرداخت.

  • کارگردان های شاخصی که او با آن ها همکاری کرده است: سه مرتبه یدالله صمدی، دومرتبه بهرام بیضایی، کیومرث پوراحمد، .
  • پنج نقش آفرینی برتر
  1. بیست
  2. آپارتمان شماره 13
  3. دونفر و نصفی
  4. چشم شیطان
  5. من زمین را دوست دارم

12. ابوالفضل پورعرب

پورعرب را شاید جوانترها به عنوان یک ستاره سینمایی که نامش متعلق به این لیست است قبول نداشته باشند، اما قدیمی ترها می دانند که تصور سینمای ایران دهه هفتاد، بدون حضور پورعرب تقریبا غیرممکن خواهد بود. پور عرب در 29 سالگی و با فیلم عروس افخمی فعالیت های سینمایی خود به عنوان بازیگر را شروع کرد. او در ادامه راستا هنری خود طی دهه هفتاد شمسی در بیش از 25 فیلم نقش آفرینی کرد، اما این فرایند به تدریج برای او کمرنگ تر شد. او طی دهه هشتاد در 8 فیلم و طی دهه نود تنها در سه فیلم حضور پیدا کرد.

  • کارگردان های شاخصی که او با آن ها همکاری کرده است: یک مرتبه بهروز افخمی، رسول صدرعاملی، کیانوش عکمک.
  • پنج نقش آفرینی برتر
  1. عروس
  2. نرگس
  3. مردی شبیه باران
  4. دست های آلوده
  5. غریبانه

13. محمدرضا فروتن

فروتن حالا بیش از 25 سال است که در سینمای ایران فعالیت می نماید و طی این سال ها با کارگردان های مطرح ایران همکاری کرده است و پنج مرتبه نامزد دریافت سیمرغ بلورین بازیگری از جشنواره فیلم فجر شده است و با این حال تنها به یک دلیل در این لیست حضور دارد؛ حامد احمدزاده در شب یلدا.

فروتن اسی مرسدس کیمیایی، حسن قرمز فریدون جیرانی و فاروق اتوبوس شب کیومرث پوراحمد را هم در اوج هنرمندی خلق می نماید، اما آن چه در شب یلدا توسط او و کیومرث پوراحمد خلق می گردد، مردی است که قطعا می تواند به لیست ماندگارترین شخصیت های تاریخ سینمای ایران راه پیدا کند.

  • کارگردان های شاخصی که او با آن ها همکاری کرده است: شش مرتبه مسعود کیمیایی، سه مرتبه کیومرث پوراحمد، دومرتبه کمال تبریزی و رخشان بنی اعتماد.
  • پنج نقش آفرینی برتر
  1. شب یلدا
  2. قرمز
  3. مرسدس
  4. اتوبوس شب
  5. به آهستگی

14. رضا کیانیان

کیانیان نقش آفرینی خود در سینما را با سمندریان و تمام وسوسه های روی زمین شروع کرد. او بازیگری است مؤلف که بیش از سه دهه در سینمای ایران حضور داشته است. کیانیان بازیگری است که هم نقش مثبت را به بهترین شکل ممکن ایفا می نماید و هم نقش منفی را. در آژانس شیشه ای او ضدقهرمانی است که یکی از ماندگارترین دیالوگ های تاریخ سینمای ایران را به بهترین شکل ممکن بازگو می نماید: دهت گذشته مربی. اگه اون اسلحه دستت نباشه کی به حرف تو گوش میده؟

وقتی نگاهی گذرا به کارنامه کیانیان می اندازیم، درمی یابیم که او بیش از هر چیز به دنبال این است که با کارگردان های عظیمی که به آن ها دسترسی دارد کار کند؛ از احمدرضا درویش و مسعود کیمیایی گرفته تا ابراهیم حاتمی کیا و بهرام بیضایی. گل سرسبد کارنامه کیانیان اما همکاری های او با بهمن فرمان آرا است. کارگردانی که به همراه کیانیان یکی از ماندگارترین زوج های کارگردان-بازیگر تاریخ سینمای ایران را تشکیل می دهند.

نخستین مرتبه ای که کیانیان خودش را به عنوان یکی از بازیگران مهم سینمای ایران و کسی که باید به او توجه گردد، اثبات کرد، هنگامی است که او در پنجمین تجربه سینمایی خود در کنار خسرو شکیبایی ظاهر می گردد و مجبور می گردد خیلی زود امتحانی خیلی سخت را با بازی کردن در کنار یکی از بهترین های سینمای ایران پس بدهد. کیانیان اما با پیروزیت این امتحان را از سر می گذراند و پیروز می گردد نخستین نامزدی سیمرغ بلورین جشنواره فیلم فجر را هم برای خودش به دست بیاورد.

  • کارگردان های شاخصی که او با آن ها همکاری کرده است: پنج مرتبه بهمن فرمان آرا، چهارمرتبه کمال تبریزی، سه مرتبه ابراهیم حاتمی کیا، یک مرتبه کیومرث پوراحمد، احمدرضا درویش، بهرام بیضایی و مسعود کیمیایی.
  • پنج نقش آفرینی برتر
  1. آژانس شیشه ای
  2. خانه ای روی آب
  3. یه بوس کوچولو
  4. کفشهایم کو؟
  5. کیمیا

15. مهدی هاشمی

هاشمی از همان نخستین تجربه سینمایی اش با خسرو سینایی خیره نماینده ظاهر می گردد. او در دومین تجربه اش که همراه با بیضایی است هم همین کار را تکرار می نماید و توسط بازیگر عظیمی به نام سوسن تسلیمی کنارزده نمی گردد. او از آن دست بازیگرانی است که هرگز دچار افت کیفیت نشد.

هاشمی بازیگری است که به دنبال فیزیک خاصش شخصیت هایی را خلق کرده است که بدون وجود او هرگز خلق نمی شدند. او تسلط خارق العاده ای هم بر شخصیت های کمدی و هم بر شخصیت های غیرکمدی دارد و این یکی دیگر از نقاط قوت کارنامه اوست. هاشمی هم در نقش های برونگرایی همچون آسیابان مرگ یزدگرد می درخشد و هم در نقش های درونگرایی مانند نقش او در آلزایمر.

درست است که این لیست درباره بازیگران مرد برتر تاریخ سینمای ایران است، اما نمی گردد نام مهدی هاشمی را آورد و به درخشش های او در تلویزیون اشاره نکرد. بدون حضور مهدی هاشمی بی شک شخصیت های ماندگاری مانند سلطان و شبان و دکتر قریب خلق نمی شدند.

  • کارگردان های شاخصی که او با آن ها همکاری کرده است: سه مرتبه رخشان بنی اعتماد، یک مرتبه خسرو سینایی، کیانوش عکمک، عبدالرضا کاهانی و بهرام بیضایی.
  • پنج نقش آفرینی برتر
  1. مرگ یزدگرد
  2. دو فیلم با یک بلیت
  3. آقا یوسف
  4. آلزایمر
  5. خط ویژه

16. داریوش ارجمند

ارجمند در نخستین تجربه سینمایی خود به عنوان بازیگر مانند سعید پورصمیمی در فیلم ناخدا خورشید، مقابل دوربین تقوایی رفت و توانست در همان نخستین تجربه بازیگری سینمایی اش سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اصلی مرد را از جشنواره فیلم فجر به دست آورد. از همین جا بود که ارجمند نخستین قدم خود را محکم برداشت و حالا بر همه روشن بود که او قرار است یکی از بهترین های سینمای ایران باشد.

با شنیدن نام داریوش ارجمند، به یاد نقش های جدی او در سریال امام علی، ستایش، چهل سرباز و فیلم های ناخدا خورشید، رئیس و سگ کشی می افتید، اما این همه کارنامه ارجمند نیست و او توانسته است طی بیش از سی سال فعالیت خود به عنوان بازیگر، توانایی های خود در نقش های کمدی را هم به اثبات برساند. برای این که به تسلط او بر چگونگی ایفای نقش در یک فیلم کمدی پی ببرید، یک بار دیگر قاعده بازی و آدم برفی را ببینید.

  • کارگردان های شاخصی که او با آن ها همکاری کرده است: دومرتبه داوود میرباقری و مسعود کیمیایی، یک مرتبه ابراهیم حاتمی کیا، ناصر تقوایی، حسن فتحی و بهرام بیضایی.
  • پنج نقش آفرینی برتر
  1. ناخدا خورشید
  2. سگ کشی
  3. آدم برفی
  4. اعتراض
  5. جستجوگر

17. سعید کنگرانی

کنگرانی سرگذشت عجیبی دارد. او نه به اندازه بازیگران پیش از انقلاب سن بالایی داشت که بتواند در فیلم های زیادی حضور یابد و نه توانست پس از انقلاب به فعالیت سینمایی خود ادامه دهد و با این حال او در کارنامه هنری کوچک خود کم نظیر است. کنگرانی طی یازده سال فعالیت خود به عنوان بازیگر، اگر حضور او در فیلم ازدواج به سبک ایرانی حسن فتحی را کنار بگذاریم، تنها در هفت فیلم سینمایی و یک سریال تلویزیونی حضور یافت و از این نظر نسبت یه سایر بازیگران حاضر در این لیست، چیزی برای ارائه ندارد.

کنگرانی اما در همان هفت فیلم و یک سریال خود با عظیم ترین کارگردان های معاصر خود همکاری کرد و برخی از ماندگارترین شخصیت های تاریخ سینما را آفرید؛ مگر می گردد بابک در امتداد شب و علی دایره مینا و سعید دایی جان ناپلیون را به سادگی از تاریخ سینما و تلویزیون ایران حذف کرد؟ کنگرانی قرار بود در ادامه فعالیت هنری اش نقش جلال الدین را در فیلم مادر علی حاتمی بازی کند، اما سال 1364، بدون ذکر دلیل، ممنوع الکار شد و در نهایت نقش به امین تارخ رسید.

کنگرانی در نهایت 23 شهریور 1397 بر اثر سکته قلبی در سن 64 سالگی در گذشت و باوجود کارنامه کوتاهش کسی نمی تواند بگوید که او به این لیست تعلق ندارد.

  • کارگردان های شاخصی که او با آن ها همکاری کرده است: یک مرتبه ناصر تقوایی، مسعود کیمیایی، داریوش مهرجویی، پرویز صیاد و حسن فتحی.
  • پنج نقش آفرینی برتر
  1. دایره مینا
  2. در امتداد شب
  3. پرواز در قفس
  4. سرایدار
  5. گرداب

18. حامد بهداد

کارنامه هنری حامد بهداد را باید به دو بخش تقسیم کرد؛ از 1379 و نخستین حضور حرفه ای او در فیلم آخر بازی و نخستین نامزدی سیمرغ بلورین تا 1388 و از 1388 و حضور در فیلم هقت دقیقه تا پاییز تا به امروز.

بهداد گاهی متهم شده است که نقش های شبیه به هم را ایفا می نماید، اما اگر از زاویه ای دیگر نگاه کنیم شاید باید بگوییم بهداد یکی از بازیگران مؤلف سینمای ایران است که امضای خود را پای هر نقشی که به او سپرده می گردد، می زند. بهداد در جرم کیمیایی متفاوت است با بهداد در آرایش غلیظ حمید نعمت الله.

یکی دیگر از نکات برجسته بهداد چگونگی رشد او است. اگر به راستای که او پیموده است نگاه کنید و فیلم هایش را دنبال کنید، پختگی و راستا رو به رشد او را به وضوح می بینید. به گونه ای که اگر چهار فیلم نیمه دوم کارنامه هنری بهداد نبود، او به این لیست راه نمی یافت؛ جرم، آرایش غلیظ، سد معبر و قصر شیرین.

  • کارگردان های شاخصی که او با آن ها همکاری کرده است: دومرتبه حمید نعمت الله، داریوش مهرجویی، مسعود کیمیایی، رسول صدر عاملی، یک مرتبه کمال تبریزی، عبدالرضا کاهانی و ناصر تقوایی در فیلمی که فراوری آن نیمه کاره ماند.
  • پنج نقش آفرینی برتر
  1. قصر شیرین
  2. سد معبر
  3. جرم
  4. آرایش غلیظ
  5. روز سوم

19. فرامرز قریبیان

قریبیان از محدود بازیگرانی است که توانست از تبدیل سینمای پیش از انقلاب به سینمای پس از انقلاب جان سالم به در ببرد و همچنان به نقش آفرینی های ماندگار خود ادامه دهد. حالا او یکی از چهره هایی است که هم در سینمای پیش از انقلاب قدرت گوزن ها را برای ما تداعی می نماید و هم در سینمای بعد از انقلاب پیرمرد پایکوبی در غبار را.

بیش از هر چیز، آن چه در کارنامه قریبیان چشم ها را متوجه خود می نماید، همکاری های او با کارگردان های عظیم هم عصرش است. قریبیان یکی از آن بازیگرانی است که چشم هایش می تواند شما را میخکوب کند و هرچه به سن او افزوده می گردد، چشم های او باتجربه تر می شوند. اوج تجربه بازیگری او را می توانید در دو همکاری اش با اصغر فرهادی ببینید. وقتی که او حرف زیادی نمی زند، اما چهره اش حرف های زیادی برای گفتن دارد.

  • کارگردان های شاخصی که او با آن ها همکاری کرده است: هفت مرتبه مسعود کیمیایی، دومرتبه اصغر فرهادی، یک مرتبه ابراهیم حاتمی کیا، یک مرتبه یدالله صمدی و بهمن فرمان آرا
  • پنج نقش آفرینی برتر
  1. گوزن ها
  2. مرد بارانی
  3. پایکوبی در غبار
  4. ترن
  5. بندر مه آلود

20. پارسا پیروزفر

پارسا پیروزفر از گزیده کارترین بازیگران سینمای ایران است. او هرگز نقشی به کارنامه خود اضافه نمی نماید که بعدها از ایفای آن پشیمان گردد. او طی 29 سال فعالیت در سینمای ایران، تنها در 24 فیلم سینمایی حضور یافته است و از 1390 تا به امروز، بیشتر تمرکز خود را بر تیاتر گذاشته است. پیروزفر یکی از آن بازیگرانی است که چهره زیبایی دارد و می توانست به سادگی مانند برخی دیگر از بازیگران که طی دهه هفتاد به دنبال چهره زیبای خود وارد سینما شدند و حالا نامشان در این لیست به چشم نمی خورد، فقط به چهره خود اتکا کند، اما او هنر را انتخاب کرد و گوناگونی نقش ها را.

پیروزفر در مهمان مامان یکی از ماندگارترین معتادهای سینمای ایران، در اسب حیوانی نجیب است یکی از عجیب ترین موزیسین های سینمای ایران و در اشک سرما یکی از به یادماندنی ترین سربازهای سینمای ایران را خلق کرده است و تمام این ها درحالی است که ما در این لیست به شخصیت خارق العاده بیژن ایرانی سریال درچشم باد اشاره نمی کنیم.

  • کارگردان های شاخصی که او با آن ها همکاری کرده است: سه مرتبه مسعود کیمیایی، دومرتبه داریوش مهرجویی، یک مرتبه عبدالرضا کاهانی، بهرام توکلی، رضا درمیشیان و کمال تبریزی.
  • پنج نقش آفرینی برتر
  1. مهمان مامان
  2. اشک سرما
  3. اسب حیوان نجیبی است
  4. اعتراض
  5. این جا بدون من

21. فرهاد اصلانی

اصلانی یازیگری را از سریال امام علی داوود میرباقری 1370 شروع کرد و نخستین تجربه سینمایی اش را در فیلم روسری آبی رخشان بنی اعتماد از سر گذراند. کارنامه سینمایی اصلانی از 1370 تا 1389 کمیت و کیفیت بالایی ندارد، اما از 1389 تا به امروز، اصلانی خودش را به عنوان یکی از بازیگران توانای ایران به اثبات رسانده است.

یکی از راه های تشخیص یک بازیگر خوب، زمانی است که او با بازیگران خوب دیگر هم بازی می گردد و زیر سایه آن ها نمی رود. اصلانی در یه حبه قند و تمام سریال هایی که به همراه داوود میرباقری ساخته است، در کنار تیم های بازیگری خارق العاده فعالیت کرده است، اما هرگز زیر سایه کسی نرفته است و در مغزهای کوچک زنگ زده نه تنها پابه پای نوید محمدزاده پیش می رود، بلکه گاهی او را کنار هم می زند.

اصلانی تا به امروز شش مرتبه نامزد سیمرغ بلورین بازیگری از جشنواره فیلم فجر شده است که یک مرتبه توانسته است آن را به خانه ببرد. نقش آفرینی اصلانی در فیلم دختر رضا میرکریمی پای او را به جشنواره های بین المللی گگردد و او توانست جایزه بهترین بازیگر نقش اول مرد جشنواره بین المللی فیلم مسکو و طاووس نقره ای بهترین بازیگر نقش اصلی مرد از جشنواره بین المللی فیلم هند را به کارنامه خود اضافه کند.

  • کارگردان های شاخصی که او با آن ها همکاری کرده است: دومرتبه رضا میرکریمی، رخشان بنی اعتماد، فریدون جیرانی و هاتف علیمردانی.
  • پنج نقش آفرینی برتر
  1. دختر
  2. زندگی خصوصی
  3. مغزهای کوچک زنگ زده
  4. خرس
  5. به خاطر پونه

22. نوید محمدزاده

محمدزاده 17 فروردین 1365 متولد شد و به محض ورود جدی اش به سینما با فیلم عصبانی نیستم رضا درمیشیان، تمام توجه ها را به خود جلب کرد. نوید محمدزاده حالا با گذشت 13 سال از اولین حضورش بر پرده ی نقره ای با فیلم در میان ابرهای روح الله حجازی، یکی از بهترین بازیگران زنده و فعال ایران است و یکی پس از دیگری شخصیت هایی خلق می نماید که ارزش دیدن و به یاد سپرده شدن دارند.

محمدزاده بازیگر توانمندی است و با این حال یکی از دلایل اصلی دیده شدن او همکاری با کارگردان های تازه نفس و توانمند هم نسل خودش است که البته این نکته به هیچ وجه یک نقطه ظعف نیست. بسکمک از بازیگران عظیم تاریخ سینما هم به دنبال همکاری با کارگردان های جوان هم عصر خود و همکاری های دنباله دار توانستند نام خود را در تاریخ ثبت نمایند، مانند رابرت د نیرو و مارتین اسکورسیزی، توشیرو میفونه و آکیرا کوروساوا و… . حالا باید دید که آیا همکاری های نوید محمدزاده با کارگردان های جوان ایرانی ادامه دار می شوند یا خیر.

نوید محمدزاده حالا دیگر تنها یک بازیگر نیست، او به دنبال سن اندک اش و نقش های اعتراضی ای که آفریده است، نمادی است برای نسل جوان ایران. نمادی که به آن ها یادآوری می نماید هنوز اگر کوشش نمایند، می توانند به خواسته های خود برسند و صدای خود را به گوش همه برسانند.

  • کارگردان های شاخصی که او با آن ها همکاری کرده است: سه مرتبه هومن سیدی، دومرتبه رضا درمیشیان، سعید روستایی و وحید جلیلوند.
  • پنج نقش آفرینی برتر
  1. ابد و یک روز
  2. بدون تاریخ، بدون امضا
  3. متری شیش و نیم
  4. عصبانی نیستم
  5. لانتوری

23. جواد عزتی

عزتی بازیگری را از تلویزیون و نقش های کمدی شروع کرد و به همین دلیل است که در بین بازیگران هم نسل خودش در بین مردم از محبوبیت بالایی برخوردار است. او شش سال پس از نخستین نقش آفرینی تلویزیونی خود، سال 1387 برای اولین بار با فیلم طلا و مس همایون اسعدیان وارد سینما شد.

عزتی مانند بازیگر دیگر هم عصر خودش که پیش از این نام اش را بردیم، در کارنامه خود با کارگردان های تازه کار و پرتوان هم دوره خود فعالیت می نماید، اما کارنامه و راستا جواد عزتی نسبت به هم نسلان خود دو مزیت عظیم دارد؛ 1. او در کنار کارگردان های جوان با کارگردان های باتجربه تر مانند مجید مجیدی، ابوالحسن داوودی، کمال تبریزی و… هم همکاری کرده است. 2. او به کمدی و غیرکمدی به یک اندازه تسلط دارد و بازیگری است که می توان هر نقشی را به او سپرد، نه فقط نقش های خاص و تیپیکال جوان عصبانی، مرد توسری خور، جوان عاشق پیشه و… .

  • کارگردان های شاخصی که او با آن ها همکاری کرده است: سه مرتبه محمدحسین مهدویان، یک مرتبه محمد کارت، هومن سیدی، نرگس آبیار، مجید مجیدی، بهرام توکلی، کمال تبریزی.
  • پنج نقش آفرینی برتر
  1. شنای پروانه
  2. ماجرای نیمروز
  3. لاتاری
  4. ماجرای نیمروز: رد خون
  5. تنگه ابوقریب

24. شهاب حسینی

با نگاهی به راستا بازیگری شهاب حسینی به سادگی معین می گردد که او بازیگری است چالش طلب که همیشه نقش های متفاوتی را برای ایفا کردن انتخاب کرده است. اولین حضور او در سینما با فیلم رخساره بود. در قدم بعدی اما او به جای تکرار کردن خود مانند بسکمک از بازیگران سینمای بدنه دهه هشتاد، به بازی در نقش های مختلف پرداخت. می توان شخصیت های او در پیشنهاد پنجاه میلیونی، رستگاری در هشت و بیست دقبقه، قتل آنلاین، بچه های ابدی و محیا را کنار هم گذاشت و هیچ نقطه مشترکی در آن ها نیافت.

کارنامه حسینی را هم باید به دو قسمت ابتدا تا 1387 و از 1387 تا به امروز تقسیم کرد. در نیمه اول او با قدرت شروع کرد و پیش روی خود را ادامه داد و بیشتر از این که در حال خلق شخصیت های ماندگار باشد، در حال تجربه اندوزی بود. در نیمه دوم اما او دیگر با کسی شوخی نداشت و از 1387 تا 1395، او بی شک بهترین بازیگر ایران بود. حسینی همچنان گوناگونی نقش هایی که ایفا می کرد را حفظ کرد، اما حالا دیگر یک مؤلف بود و در تمام نقش هایی که ایفا می کرد سبک مخصوص خود و بازنمایی حسی چهره و اعمال خاص بدنی و حتی صداسازی های مخصوص را می آفرید.

در رابطه با جوایز بین المللی هیچ کس در ایران نمی تواند با حسینی مقابله کند، او تنها بازیگر ایرانی است که جایزه بهترین بازیگر مرد جشنواره فیلم کن را به دست آورده است و با این حال چندسالی است که حسینی آن حسینی سابق نیست. او درگیر حواشی شد و بعدتر به تدریج از کیفیت کارهای او کاسته شد. شاید زمان آن باشد که حسینی یک بار دیگر مانند 1387 یک تصمیم جدی بگیرد و دومین نقطه عطف کارنامه هنری خود را رقم بزند.

  • کارگردان های شاخصی که او با آن ها همکاری کرده است: سه مرتبه اصغر فرهادی، سه مرتبه پوران درخشنده، دومرتبه تهمینه میلانی، یک مرتبه کیانوش عکمک، هومن سیدی، محمد رسول اف، کمال تبریزی.
  • پنج نقش آفرینی برتر
  1. پرسه در مه
  2. فروشنده
  3. جدایی نادر از سیمین
  4. آفریقا
  5. سوپر استار

25. رضا عطاران

سینمای ایران سرشار از بازیگرانی است که کار خود را با فیلم های کمدی شروع کرده اند و در ادامه توانایی های خود را در زمینه های دیگر هم اثبات کرده اند. رضا عطاران یکی از پیروز ترین های آن ها است. او فعالیت خود را از 1369 و سریال بیداران از تلویزیون شروع کرد و نخستین تجربه سینمایی خود را هفت سال پس از آن با کلید ازدواج داوود موثقی از سر گذراند.

عطاران به نقش آفرینی های کمدی پیروز خود در سینما ادامه داد تا به نخستین نقطه عطف کارنامه هنری خود به عنوان بازیگر رسید؛ دهلیز 1391، فیلمی که اگر در لیست کارنامه عطاران نبود، حالا نامش در این لیست دیده نمی شد. پس از دهلیز جان تازه ای به کارنامه عطاران بخشیده شد و او حالا در کنار حضور در فیلم های کمدی و پرفروش، در فیلم های هنری و غیرکمدی هم حضور می یافت. او یکی از پادشاهان گیشه و بازیگران محبوب مردمی شد، درحالی که جنبه هنری کارنامه خود را هم فراموش نکرد.

عظاران تا به امروز پنج مرتبه نامزد دریافت سیمرغ بلورین بازیگری از جشنواره فجر شده است که دومرتبه برای طبقه حساس و روشن توانسته است آن را به دست آورد.

  • کارگردان های شاخصی که او با آن ها همکاری کرده است: چهارمرتبه عبدالرضا کاهانی، یک مرتبه داریوش مهرجویی، تهمینه میلانی، بهروز شعیبی، محمدحسین مهدویان.
  • پنج نقش آفرینی برتر
  1. دهلیز
  2. طبقه حساس
  3. روشن
  4. اسب حیوان نجیبی است
  5. ورود آقایان ممنوع

26. فریبرز عرب نیا

عرب نیا نخستین بار با فیلم آهوی وحشی 1369وارد سینما شد. او خیلی زود توجه همه را به خود جلب کرد و در دومین فیلم خود با یکی از کارگردان های صاحب سبک ایران، ابراهیم حاتمی کیا، همکاری کرد و سومین همکاری اش با یکی دیگر از کارگردان های عظیم سینمای ایران یعنی بهرام بیضایی بود. فریبرز عر ب نیا تا 1394 از پرکارترین بازیگران سینمای ایران بود، اما پس از سال 1394 و فیلم آخرین بار کی سحر را دیدی؟ فرزاد موتمن دیگر بر پرده سینماها ظاهر نشد.

عرب نیا از همان اولین قدم های خود تبدیل به یک ستاره شد و برای مدت ها تنها ستاره درخشان سینمای ایران بود که وقتی می خواستید فیلمی بسازید که بازیگران جوان نمی توانستند به خوبی بازیگران باتجربه از عهده اش بربیایند، به سراغ او می رفتید. عرب نیا اما یکی دیگر از آن بازیگران ایرانی است که نمی گردد بدون اشاره به فعالیت های تلویزیونی اش از او گذشت. مختار نامه و شخصیت مختار ثقفی یکی از بهترین سریال ها و بهترین شخصیت های تاریخ تلویزیون هستند.

  • کارگردان های شاخصی که او با آن ها همکاری کرده است: دومرتبه ابراهیم حاتمی کیا، بهروز افخمی، مسعود کیمیایی، ابوالحسم داوودی، یک مرتبه بهرام بیضایی
  • پنج نقش آفرینی برتر
  1. شوکران
  2. سلطان
  3. دنیا پهلوان تختی
  4. چ
  5. شیفته

27. پرویز فنی زاده

فنی زاده را نه وقایع انقلاب، بلکه مرگی زودرس بر اثر کزاز در 42 سالگی از سینمای ایران گرفت. او که 1344 و با خشت و آیینه فعالیت سینمایی خود را شروع کرد، طی 15 سال فعالیت سینمایی در 15 فیلم سینمایی شاخص حضور پیدا کرد و توانست در زمان محدود فعالیت، خودش را به یکی از ماندگارترین بازیگران تاریخ سینمای ایران بدل کند که با بیشتر کارگردان های عظیم هم عصر خودش همکاری کرده است.

فنی زاده در زمان کوتاه خود نه تنها در سینما بلکه در تلویزیون هم با دو سریال دایی جان ناپلئون و سلطان صاحبقران نام خود را ماندگار کرد. فنی زاده از آن بازیگرانی بود که می توانست بار فراوانی از یک فیلم را به دوش بکشد و این را خیلی زود در سومین تجربه سینمایی خود، رگبار، به اثبات رساند و قرار بود که او کارنامه ای بسیار پربارتر از آن چه حالا دارد داشته باشد، اما دست زمانه برنامه دیگری برای او داشت.

  • کارگردان های شاخصی که او با آن ها همکاری کرده است: یک مرتبه کیمیایی، مهرجویی، نادری، گلستان، بیضایی.
  • پنج نقش آفرینی برتر
  1. رگبار
  2. قدغن
  3. گوزن ها
  4. گاو
  5. شام آخر

28. جمشید هاشم پور

جمشید هاشم پور برای سال ها تنها ستاره فاتح گیشه و قلب مردم بود. او نماد یک ایرانی آزاده و مشاخص است که ترسی از دشمن ندارد و هرجایی که باشد، جنگیدن برای آزادی و رهایی را متوقف نمی نماید و با این حال حضور او در این فیلم های جنگی نام آشنا باعث رسیدن او به این لیست نشده است، بلکه حضور درخشان او در نقش های منفی بوده است که هاشم پور قهرمان را به این لیست کشانده است.

هاشم پور فعالیت خود به عنوان بازیگر را از 1347 در سینما شروع کرد و تا 1350 در هفت فیلم حضورهای کوتاهی یافت، اما پیروز نبود. سپس او ده سال از سینما فاصله گرفت و سال 1360 با فیلم فرمان، دوباره به سینماها بازگشت و این بار خیلی زود توانست به یکی از بازیگران اصلی فیلم های آن دوره تبدیل گردد. فقط کافی بود که نام جمشید آریا روی فیلم باشد تا آن فیلم تبدیل به یکی از پرفروش ها گردد.

هاشم پور تنها در دهه هفتاد شمسی در 39 فیلم حضور یافت و در بیشتر آن ها نقش اصی یا نقش اصلی منفی فیلم را برعهده داشت و این مزیتی است که هاشم پور را متمایز می نماید؛ او هم می تواند قهرمانی دوست داشتنی باشد و هم ضدقهرمانی منزجرنماینده.

  • کارگردان های شاخصی که او با آن ها همکاری کرده است: دومرتبه کیمیایی، حاتمی، یک مرتبه توکلی، پوران درخشنده، فرمان آرا.
  • پنج نقش آفرینی برتر
  1. دارکوب
  2. واکنش پنجم
  3. عشق و مرگ
  4. آخرین بندر
  5. تاراج

29. پیمان معادی

معادی از آن دست نویسندگانی است که در نقطه ای از راستا حرفه ای خود احساس کردند می توانند بازیگران قابلی باشند، به بازیگری ورود کردند و در آن پیروز هم ظاهر شدند. معادی که از سال 1379 و فیلمنامه نویسی فیلم آواز قو، کار خود را شروع کرده بود، برای نخستین بار بازیگری را در کنار بهترین بازیگران ایران؛ گلشیفته فراهانی، شهاب حسینی، مریلا زارعی، ترانه علیدوستی، رعنا آزادی ور و… در درباره الی تجربه کرد و با وجود بی تجربه بودن، به راحتی توانست پابه پای آن ها پیش برود.

همین بود که باعث شد اصغر فرهادی به او اعتماد کند و نقش اصلی فیلم بعدی خود را به او بسپارد و به کمک یکدیگر یکی از ماندگارترین شخصیت های مرد تاریخ سینمای ایران را خلق نمایند؛ نادر. پس از جدایی نادر از سیمین، معادی سه سال از سینما فاصله گرفت، اما خیلی زود بازگشت و این بار طی پنج سال در 13 فیلم هنرنمایی کرد و با کارگردان های عظیم دیگری به جز اصغر فرهادی همکاری نمود. همکاری هایی که همچنان پیروزیت آمیز بوده اند و او را به عنوان یکی از بهترین ها به اثبات رسانده اند.

برای اینکه مطمئن شوید پیمان معادی به این لیست تعلق دارد، نگاهی بیاندازید به همکاری های او با سعید روستایی و نوید محمدزاده. شخصیت هایی که به محمدزاده سپرده می شوند، همیشه ظرفیت های فراوانی برای بازیگر به همراه دارند، اما شخصیت های معادی همیشه ساده ترند و با این حال او آن ها را گاهی بهتر از نوید محمدزاده و گاهی به خوبی او متبلور می نماید.

  • کارگردان های شاخصی که او با آن ها همکاری کرده است: دومرتبه اصغر فرهادی، سعید روستایی، یک مرتبه صفی یزدانیان، محمدحسین مهدویان و رخشان بنی اعتماد.
  • پنج نقش آفرینی برتر
  1. جدایی نادر از سیمین
  2. متری شیش و نیم
  3. ابد و یک روز
  4. درخت گردو
  5. درباره الی

30. اکبر عبدی

وقتی صحبت از گوناگونی نقش ها در بازیگری است، هیچ کس نمی تواند با کارنامه عجیب و غریب اکبر عبدی مقابله کند. او همه نقشی را بازی کرده است؛ از یک زن جوان گرفته تا یک دیوانه. عبدی کودک شده است، پیر شده است، جنسیت خود را تغییر داده است و همه و همه این ها او را به این لیست کشانده است.

عبدی بازیگر فیلم های کمدی است، اما یکی از ویژگی های شاخص او توانایی اش در بازیگری لحظه های درام فیلم های کمدی است. عبدی تا به امروز سه مرتبه نامزد سیمرغ بلورین شده است که دومرتبه آن را با پیروزیت به کارنامه خود افزوده است. عبدی از 1363 تا 1399 در 85 فیلم سینمایی بازی کرده است و باوجود اینکه یک بازیگر کمدی است، مورد اعتماد بسکمک از کارگردان های مطرح سینمای ایران قرار گرفته است و همکاری او با برخی از آن ها ادامه دار هم بوده است.

  • کارگردان های شاخصی که او با آن ها همکاری کرده است: دومرتبه علی حاتمی، یک مرتبه داریوش مهرجویی، فریدون جیرانی، داوود میرباقری، ناصر تقوایی
  • پنج نقش آفرینی برتر
  1. مادر
  2. آدم برفی
  3. خوابم می آد
  4. نان و عشق و موتور 1000
  5. اجاره نشین ها

31. پرویز پرستویی

پرویز پرستویی به اندازه ای نقش آفرینی های ماندگار دارد که دیگر نمی گردد گفت کدام یکی از شخصیت هایی که او خلق کرده است، ماندگارترند. کدام را بگوییم؟ حاج کاظم آژانس شیشه ای، رضا مثقالی مارمولک، یوسف بید مجنون، صادق مشکینی لیلی با من است یا داریوش جم مرد عوضی؟ و هنوز به هشت فیلم او که پرستویی برای آن ها نامزد سیمرغ بلورین شده است، اشاره نکردیم.

پرستویی تا به امروز یازده مرتبه نامزد سیمرغ بلورین شده است و از این حیث رکوددار است، او توانسته است چهار مرتبه سیمرغ را به خانه ببرد. پرستویی در کارنامه خود از کمدی تا تراژدی را پوشش می دهد و در هردوی آن ها می تواند اغراق آمیز هم ظاهر گردد. وقتی نام پرستویی برده می گردد شما با بازیگری روبه رو هستید که بدون اندکی تامل و بدون توجه به شخصیتی که می خواهید، باید بگویید او می تواند.

  • کارگردان های شاخصی که او با آن ها همکاری کرده است: پنج مرتبه ابراهیم حاتمی کیا، سه مرتبه کمال تبریزی، یک مرتبه داوود میرباقری، مسعود کیمیایی، مجید مجیدی، احمدرضا درویش، عبدالرضا کاهانی.
  • پنج نقش آفرینی برتر
  1. آژانس شیشه ای
  2. مارمولک
  3. لیلی با من است
  4. امروز
  5. به نام پدر

32. حمید فرخ نژاد

فرخ نژاد از همان اولین قدم های سینمایی، کارهای خود را با کارگردان های عظیمی مانند خسرو سینایی و ابراهیم حاتمی کیا شروع کرد و به راستی که از همان ابتدا در اوج بود. فرخ نژاد در عروس آتش یکی از دوست داشتنی ترین ضدقهرمان های تاریخ سینمای ایران را خلق می نماید و کمی بعدتر دوباره همین کار را در ارتفاع پست تکرار می نماید. تبحر فرخ نژاد در خلق شخصیت های خاکستری است. شخصیت هایی که نه تنها ما نمی توانیم به راحتی خوب یا بد بودن آن ها را تشخیص بدهیم، بلکه خودشان هم نمی توانند به راحتی درباره خودشان قضاوت نمایند.

فرخ نژاد افتخارات فراوانی کسب کرده است، اما برترین آن ها جایزه بهترین بازیگر نقش اول مرد از جشنواره بین المللی فیلم مسکو است که برای فیلم طبل عظیم زیر پای چپ، توانست آن را به دست آورد. یکی از ویژگی های برجسته بازی فرخ نژاد کمدی های موقعیتی است که او همیشه خلق می نماید، حتی در تلخ ترین لحظات تلخ ترین فیلم ها.

  • کارگردان های شاخصی که او با آن ها همکاری کرده است: دومرتبه سینایی، حاتمی کیا، یک مرتبه فرهادی، کاهانی.
  • پنج نقش آفرینی برتر
  1. ارتفاع پست
  2. عروس آتش
  3. چهارشنبه سوری
  4. به رنگ ارغوان
  5. استرداد

33. جمشید مشایخی

کارنامه مشایخی تنها چیزی است که او را به این لیست کشانده است. او با هوشمندی توانسته است طی سال ها بازی در سینمای ایران با کارگردان های صاحب سبک و ممتاز کار کند و در نقش شخصیت هایی مانند کمال الملک که برای حافظه تاریخی سینمای ایران حیاتی هستند، درخشان ظاهر گردد.

مشایخی طی بیش از پنجاه سال فعالیت در سینمای ایران در بیش از 100 فیلم سینمایی نقش آفرینی کرده است و در کنار عزت الله انتظامی، داوود رشیدی، محمدعلی کشاورز و علی نصیریان، لقب پنج تن سینمای ایران را به دوش می کشد.

  • کارگردان های شاخصی که او با آن ها همکاری کرده است: چهارمرتبه علی حاتمی، سه مرتبه بهمن فرمان آرا، مسعود کیمیایی، دومرتبه ناصر تقوایی، یک مرتبه داریوش مهرجویی و ابراهیم گلستان.
  • پنج نقش آفرینی برتر
  1. کمال الملک
  2. گل های داوودی
  3. پدرعظیم
  4. کمیته مجازات
  5. سوته دلان
منبع: دیجیکالا مگ
انتشار: 20 تیر 1400 بروزرسانی: 20 تیر 1400 گردآورنده: shivamarket.ir شناسه مطلب: 29519

به "33 بازیگر مرد برتر تاریخ سینمای ایران" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "33 بازیگر مرد برتر تاریخ سینمای ایران"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید