ترس از سکته طرح دارویار
به گزارش شیوا مارکت، با گذشت یک ماه از اجرای طرح دارویار، قیمت دارو ها به طور میانگین 120 درصد افزایش یافته که طبق گفته نایب رئیس انجمن داروسازان به خراسان، فعلا این تفاوت قیمت برای بیماران جبران شده، اما باید منتظر عملکرد دولت و بیمه ها در روز های آینده بود. رئیس کمیسیون بهداشت هم از دولت به خاطر پرداخت نکردن ماهانه 7 هزار میلیارد تومان مصوب به بیمه ها گلایه کرده و درباره عواقب آن هشدار داده است.
به گزارش خراسان، از 22 تیرماه که دولت به طور رسمی اجرای طرح مهم دارویار را کلید زد، یک ماه سپری شده است. ناهماهنگی های هفته اول اجرای این طرح، مسائلی را برای بیماران ایجاد کرد، اما آن طور که نایب رئیس انجمن داروسازان ایران می گوید، حالا دارویار به شرایط تقریبا پایداری رسیده است، هرچند که همچنان نگرانی هایی درباره ماه های آینده وجود دارد.
اتفاقی که با دارویار رقم خورد
با تصویب مجلس و اقدام دولت، قرار شد از سال جاری ارز دولتی تخصیص داده شده برای تامین دارو و مواد اولیه آن، به جای پرداخت به واردکنندگان و شرکت های داروسازی، به بیمه ها داده شود و آن ها هم با پشتیبانی از داروخانه ها، این یارانه حمایتی دارو را مستقیما در هنگام دریافت نسخه پزشکی، به خود مردم بپردازند.
یک هفته اول، گرفتاری بیماران
برای اجرای این طرح ساز و کار هایی لازم بود که در ابتدا به طور کامل مهیا نشد و مسائلی را به همراه داشت و در آخرین هفته تیرماه، بسکمک از بیماران مجبور شدند دارو های ضروری را به قیمت آزاد تهیه کنند.
دکتر سیدعلی فاطمی، نایب رئیس انجمن داروسازان، در این باره به خراسان می گوید: علت این مشکل، نبود هماهنگی کامل بین داروخانه ها، شرکت های پشتیبان نسخه الکترونیک و دیگر عوامل مرتبط بود. همچنین برخی بیماران، به ویژه بیمارانی مانند مبتلایان به فشار خون و قند، که تا قبل از اجرای طرح می توانستند داروهایشان را بدون نسخه تهیه کنند، به ناگهان با افزایش تا 70 درصدی قیمت این دارو ها روبرو شدند.
یک نسخه، سه بار دریافت دارو
حالا به گفته دکتر فاطمی، مسائل ابتدایی طرح دارویار تقریبا حل شده و حتی بیماران خاص هم اشراف پیدا کرده اند که می توانند با یک بار ویزیت و دریافت نسخه الکترونیک، تا سه بار داروی خود را با همان قیمت مصوب دولت و بدون افزایش پرداختی از جیب، دریافت کنند.
شرایط بیمه ها چگونه است؟
اما یک نکته مهم در اجرای طرح دارویار، شرایط پرداختی دولت به بیمه ها به عنوان ارز دارو، و در ادامه چگونگی تسویه بیمه ها با داروخانه است که دکتر فاطمی این اطلاعات را در پاسخ به این موضوع ارائه می کند:
بیمه سلامت مبالغ مربوط به یک هفته آخر تیرماه را به صورت دقیق و با سرفصل تعیین دارویار با داروخانه ها تسویه کرده است.
بیمه تامین اجتماعی اخیرا بدهی های شش ماه سال گذشته و دو ماه ابتدایی سال جاری را تسویه کرده، اما هنوز چیزی به عنوان پرداختی دارویار نداشته است، البته باید منتظر خاتمه مرداد بود تا ببینیم شیوه تسویه چگونه خواهد بود.
سازمان تامین اجتماعی نیرو های مسلح کمی دیرتر از سایر بیمه ها، وارد فرایند اجرایی دارویار شد و هم اکنون کاملا با طرح همراه است، اما برای بررسی نحوه پرداختی آن ها هم باید تا خاتمه مرداد صبر کرد.
شرایط تامین کمبود دارو هنوز تغییری نکرده است
فعالان حوزه سلامت، یکی از مزایای طرح دارویار را بازشدن دست واردکنندگان برای واردات انواع دارو های مورد نیاز و تامین کمبود ها می دانستند؛ چراکه معتقد بودند دیگر لازم نیست واردکنندگان منتظر تخصیص ارز بمانند و یارانه دارو از طریق بیمه ها و داروخانه ها، به خود بیمار پرداخت می شود.
با این حال دکتر فاطمی می گوید دارویار هنوز نتوانسته است در تامین کمبود های دارویی تاثیری بگذارد، البته او معتقد است با توجه به فرایند زمان بر ثبت سفارش و اقدامات گمرکی، پیش بینی می شود این اتفاق در اواخر شهریورماه رخ بدهد و در صورت محقق نشدنش، نگران کننده خواهد بود.
افزایش 30 تا 300 درصدی قیمت دارو ها
کارشناسان و مسئولان نیز همچنان نسبت به اجرای ناقص طرح دارویار نگرانی های جدی دارند. نمونه اش صحبت های دکتر آرش انیسیان مدیرکل برنامه ریزی و اقتصاد و سلامت سازمان نظام پزشکی است که گفته: با اجرای طرح دارویار، طی یک ماه اخیر قیمت دارو ها از 30 تا 300 و به طور میانگین 120 درصد افزایش یافته است.
او تصریح کرده، اجرای پیروز این طرح 73 هزار میلیارد تومان اعتبار برای سال جاری می خواهد که باید تخصیص داده شود؛ ضمن آن که مسائلی مانند نبود پوشش کامل نسخه الکترونیکی از طریق همه بیمه ها و پیش بینی نکردن ساز و کار شرایط اضطراری همچون قطع بودن سامانه الکترونیک هم جزو چالش های آن است.
محقق نشدن پرداخت ماهانه 7 هزار میلیارد به بیمه ها
دکتر حسینعلی شهرکمک رئیس کمیسیون بهداشت مجلس هم هفته گذشته هشدار های جدی درباره نحوه اجرای دارویار داد و در گفتگو با خبرگزاری خانه ملت به این نکات اشاره کرد:
قرار بود از اول فروردین ماهانه 7 هزار میلیارد تومان به بیمه ها پرداخت شود و مجلس برای این منظور 80 هزار میلیارد تومان در بودجه پیش بینی و تأکید کرد اگر دولت بخواهد ارز ترجیحی را حذف کند باید این پول را ماهانه در اختیار بیمه ها قرار دهد، اما متاسفانه این موضوع در عمل اتفاق نمی افتد.
با توجه به افزایش قیمت حامل های انرژی، دستمزد کارگران و...، ممکن است شرکت های دارویی برخی دارو هایی را که سودی برایشان ندارد، تولید نکنند و دولت هم ناگزیر به واردات شود؛ بنابراین در واقع این یک چرخه معیوب است.
هشدار درباره تورم 50 درصدی قیمت دارو
اگر سرمایه در گردش کافی در اختیار شرکت های تولیدکننده قرار نگیرد، نمی توانند مواد اولیه وارد و دارو تولید کنند و نگرانیم با مسائل جدی روبرو شوند.
به طور قطع اگر به شرکت های دارویی کمک نشود، ارز در اختیار آن ها قرار نگیرد، منابع ریالی آن ها به بیمه ها پرداخت نشود و شرایط به همین منوال پیش برود، با تورم 40 تا 50 درصدی دارو روبرو خواهیم شد.
تجربه تلخ گذشته، نگرانی از آینده دارویار
نایب رئیس انجمن داروسازان ایران می گوید: در مفید و ضروری بودن اجرای طرح دارویار هیچ تردیدی نیست؛ اما با توجه به تجربه تلخ طرح های مشابه، نگران هستیم که بعد از چند ماه ابتدایی، دولت به تعهدات خود پایبند نباشد و اعتبارات آن را تامین نکند. فاطمی تصریح می کند: طی یک ماه سپری شده از دارویار، هنوز یارانه کامل از طریق بیمه ها پرداخت نشده است، اما داروخانه ها فعلا جور افزایش قیمت ها را کشیده اند و مردم با نسخه پزشک، افزایش قیمتی را احساس نکردند؛ اما اگر قول بیمه ها برای تسویه منظم ماهانه عملی نشود، احتمالا دارو به قیمت آزاد فروخته خواهد شد و بیماران دچار مشکل می شوند.
منبع: فرارو