تکنولوژی فرآیند توزیع اطلاعات را تغییر می دهد، تغییر پارادایم در حوزه دانش اتفاق می افتد
به گزارش شیوا مارکت، عضو هیات علمی دانشگاه علامه طباطبایی با اشاره به دسته بندی مختلف مخاطبان در حوزه ترویج علم، گفت: دسترسی آزاد به اطلاعات ضرورت دنیای امروز است و اگر الان به سراغ آن نرویم، پنج سال دیگر خودش به سوی ما می آید و در آن غوطه ور می شویم. تکنولوژی در تمام حوزه ها فرآیند توزیع اطلاعات را تغییر داده و تغییر پارادایم در حوزه دانش هم اتفاق می افتد.
دکتر زرین زردار در گفت وگو با خبرنگاران، با اشاره به دسته بندی مختلف مخاطبان رسانه ها، شرح داد: در برنامه سازی برای تلویزیون و رادیو، قلم زدن در نشریات و ... دسته بندی مخاطب را داریم و ملاک های مختلفی وجود دارد که ما بر اساس آن ها می توانیم مخاطبانمان را دسته بندی کنیم.
وی اظهار کرد: ساده ترین طبقه بندی مخاطبان بر اساس متغیرهای زمینه ای است؛ مثلاً زمانی که مخاطبان یک نشریه فقط بچه ها هستند، آن نشریه باید با زبان خاصی برای بچه ها بنویسد و در صورت نوشتن به زبان نامناسب آن ها، بچه ها متوجه چیزی نمی شوند یا اینکه از خواندن مطالب پیچیده آزار دیده و دیگر سمت آن نمی فرایند.
عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبایی یادآور شد: این در حالی است که زبان نوشتن زمانی که مخاطبتان زنان خانه دار یا بازنشستگان هستند، فرق می کند. همچنین اگر مخاطبان تحصیل کردگان دانشگاهی در حوزه علوم پایه یا تکنولوژی های جدید باشند، لازم است زبان متفاوتی برای آن ها انتخاب شود.
زردار با اشاره به اینکه نوع دیگر دسته بندی مخاطبان، بر میزان علاقه مندی به یک حوزه علمی است، شرح داد: این دسته بندی اول در حوزه سیاست به کار گرفته و بعداً پژوهشگری آن را به حوزه ارتباطات علم و فناوری آورده و بر اساس آن مخاطبان را دسته بندی کرده است.
وی تشریح کرد: آنچه در این دسته بندی وجود دارد، این است که متغیرهای زمینه ای در آن نقشی ندارند و در آن از معیارهایی استفاده شده که مربوط به میزان توجه به یک حوزه به خصوص است.
عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبایی اظهار کرد: به عنوان مثال در سطح بالای این هرم مخاطبانی قرار می گیرند که تحصیلات بالایی در موضوعی خارج از حوزه علمی دارند و با مفاهیم و اصطلاحات آن حوزه تخصصی علمی آشنایی دارند؛ مثلاً اگر کسی به ژنتیک علاقمند است، مفاهیمی همچون تحریف DNA و... را متوجه می شود. این افراد متخصص آن حوزه به خصوص نیستند، اما به دلیل داشتن تحصیلات بالا، تا حدی با زبان تخصصی آشنا هستند.
زردار اضافه کرد: ملاک بعدی این است که این افراد، تحولات آن حوزه علمی به خصوص را دنبال می کنند. مثلاً اگر در مجله Science مقاله ای راجع به ژنتیک نوشته شده باشد، آن را می خوانند و صفحاتی را در رسانه های مختلف، مرتبط با موضوع مورد علاقه دنبال می کنند.
وی با بیان اینکه اصطلاحاً به این گروه از مخاطبان Attentive public یا عموم مراقب گفته می شود، ادامه داد: این گروه کسانی هستند که برایشان اهمیت دارد از یک موضوع علمی به خصوص سر دربیاورند و موضوعات مربوط به آن را دنبال می کنند.
عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبایی اظهار داشت: گروه دیگری از مخاطبان ذیل علاقمندان به آن حوزه علمی به خصوص قرار می گیرند. این گروه به یک حوزه علمی علاقمند هستند، اما با زبان تخصصی آن آشنا نیستند. تعداد افراد این گروه از مخاطبان بیشتر است و این ها زمانی که خبر خاصی راجع به حوزه مورد علاقه آن ها در رسانه ها قرار می گیرد، اصطلاحاً گوش هایشان تیز می شود و به دنبال اطلاعات بیشتر هستند.
زردار شرح داد: بخش اعظم جامعه، نه از عموم علاقمند (Interested public) و نه جزو عموم مراقب (Attentive public) هستند؛ بلکه در دسته عموم غیرمراقب یا غیرعلاقمند (Residual public) قرار می گیرند. این گروه نه زبان به خصوص آن حوزه علمی را می دانند و نه علاقه ای به آن حوزه دارند.
وی اضافه کرد: این گروه فقط زمانی حواسشان جمع حوزه علم و فناوری می شود که در آن اتفاقی بیفتد که مستقیماً به زندگی شخصی آن ها مربوط شود؛ مثل این خبر که ذرت آلوده به کشور وارد شده یا زمانی که موجی راه میفتد مبنی بر آن که محصولات تراریخت نباید مصرف شوند. در چنین شرایطی توجه عموم غیرمراقب به حوزه علم و فناوری جلب می شود.
عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبایی گفت: زمانی که در رسانه ها برنامه تولید می کنیم، لازم است توجه کنیم که برای کدام یک از این گروه ها می خواهیم محتوا تولید کنیم. تعداد افراد گروه عموم علاقمند (گروه دوم) با آمدن شبکه های اجتماعی بیشتر شده است، چرا که فرصت و امکان بیشتری برای جست وجو درباره چیزی را دارند که به گوش آن ها خورده و آن قدر فعال هستند که موضوع مورد علاقه را در گوگل جست وجو کنند و راجع به آن اطلاعات به دست آورند.
زردار اظهار داشت: زمانی که برای این گروه محتوا تولید می کنیم، جنس چیزی که تولید می کنیم، فرق دارد. در محتوای تولید شده برای این گروه قدری از زبان علم هم هست، چرا که این گروه آن قدر انگیزه دارند که برای فهمیدن آن بخش از محتوا تلاش کنند.
وی گفت: در این محتوا همچنین بخش جذاب روایت گونه هم هست. این در حالی است که در محتوا برای مخاطب عام، معمولاً ازهیچ زبان علمی استفاده نشده و سعی می شود موارد کاربری علم در زندگی روزمره را در اختیار آن ها بگذارد یا قصه هایی بگوید که به طور ضمنی در آن ها موضوعات علم و فناوری هم وجود داشته باشد.
عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبایی اضافه کرد: گروه آخر گروهی هستند که به آن ها می توانیم محتوایی در حد مجله نیچر یا ساینس ارائه دهیم و انتظار داشته باشیم که آن را بخوانند که البته تعداد و اجتماع این افراد بسیار محدودتر از دو گروه دیگر است (عموم مراقب).
زردار در پاسخ به اینکه برنامه های ترویجی در کشور ما بیشتر برای چه نوع مخاطبی است و چطور می توان ترویج علم را با تحولات کنونی، از جمله افزایش استفاده از شبکه های اجتماعی تطبیق داد، اظهار کرد: این موضوع به این بستگی دارد که راجع به کدام شبکه اجتماعی صحبت کنیم. در توییتر کسانی فعالیت دارند که جملات کلیدی کوتاه و اطلاعات به نسبت دست اول در توییتر ارائه می کنند یا دیدگاه های جدیدی ارائه می دهند که باید به یک موج تبدیل شود و در رسانه های دیگر هم تکثیر می شود.
وی ادامه داد: این در حالی است که اینستاگرام، جنبه تصویری پیدا می کند و در ایونت ها می توانیم در این شبکه اثرگذار عمل کنیم. همچنین گزارش های کوچک و اثرگذار از رویدادهای علمی تهیه کنیم.
عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبایی با اشاره به استفاده از شبکه اجتماعی تلگرام، گفت: این شبکه استفاده گسترده تری دارد و بخش هایی از علم که جنبه کاربردی دارند، می توانند در بستر تلگرام گسترش پیدا کنند.
زردار شرح داد: مخاطبانی که زمان زیادی را در تلگرام صرف می کنند، می توانند خانم های خانه دار باشند و در آن فضا می توان مباحث گسترده همچون سلامت یا کاربرد تکنولوژی های جدید را مطرح کرد.
وی اظهار داشت: معمولاً در دنیا برنامه های ترویج علم که با موضوع خانواده برگزار می شود، فضایی برای تسهیل کردن است و خانواده ها در معرض پدیده های علمی قرار گرفته و به کمک تسهیل گران، با فرآیندهای علمی آشنا می شوند.
عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبایی اضافه کرد: بر این اساس خانواده ها شگفت زده شده و یاد می گیرند که چیزهایی را کشف یا تولید کنند که این اتفاق اصلی در ترویج علم است و در رویدادهای ترویجی خانوادگی اتفاق می افتد.
زردار یادآور شد: زمانی که نسل کم سن و سال ما از خلق کردن یا کشف کردن لذت می برد، احتمال اینکه در آینده مخاطب حوزه علم و فناوری باشد، بیشتر است؛ چرا که نیروی محرکه تولید دانش بنیان خواهد بود.
وی در پاسخ به اینکه چه ابزاری علوم باز برای همه را در کشورمان محقق خواهد کرد، گفت: ملحق نشدن به کنوانسیون کپی رایت از طرفی به نفع ما بوده؛ چرا که تولیدات علمی ما در مقایسه با چیزی که می توانیم از کشورهای توسعه یافته دریافت کنیم، محدودتر است.
عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبایی ادامه داد: دسترسی آزاد به اطلاعات ضرورت دنیای امروز است و اگر الان به سراغ آن نرویم، پنج سال دیگر خودش به سوی ما می آید و در آن غوطه ور می شویم. تکنولوژی بلاک چین در آینده بسکمک از معادلات را بر هم می زند که این تنها به حوزه مالی مربوط نمی شود.
زردار گفت: تکنولوژی در تمام حوزه ها فرآیند توزیع اطلاعات را تغییر داده و در حال تجربه تغییر پارادایم در حوزه های حکمرانی، اقتصاد، صنعت و فرهنگی هستیم؛ این تغییر پارادایم در حوزه دانش هم اتفاق می افتد.
وی با بیان اینکه محدودیت های بین المللی برای دسترسی به اطلاعات و محدودیت های داخلی برای دسترسی به داده ها داریم که می تواند در تولید دانش به کار گرفته شود؛ گفت: نمونه این داده ها می توان به آرشیوهایی اشاره کرد که در اختیار دولت ها قرار گرفته است و آن ها با استفاده از این داده ها می توانند کشور را اداره کنند و در عین حال این آرشیوها در مواقع لزوم در اختیار محققان قرار می گیرد.
عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبایی گفت: عنوان علوم باز از ضرورت توجه کردن به چیزی که در حال اتفاق افتادن است، آمده است. چیزی که چاره ای جز پذیرش و همگام شدن با آن نداریم. در بقیه دنیا مسائل جدی تری مطرح شده به ویژه در زمینه تولید محتوا که با آزاد شدن دسترسی چطور می توان هزینه تولید و انتشار را تأمین کرد.
وی اضافه کرد: از طرفی همیشه به سود ناشرانی که دانش را در انحصار خودشان قرار داده و جوامع در حال توسعه یا گروه هایی از جوامع که خودشان را از دانش محروم کردند، انتقاد وارد بوده است.
عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبایی در پایان یادآور شد: در واقع می توان گفت عنوان علوم باز تأکید بر مسئله ای است که چند سال است با آن مواجهیم و باید ببینیم که چطور می توانیم از پس حل آن برآییم.
منبع: خبرگزاری ایسناtour-thailand.ir: تایلند: سفر به کشور زیباییهای جنوب شرق آسیا، بانکوک، پوکت، پاتایا، سامویی، کرابی