خواص روغن هایی که اسم شان را نشنیده اید
به گزارش شیوا مارکت، از وقتی که حمله همه جانبه به حلب های روغن نباتی آغاز شد و کارخانه های فراوری روغن مایع سر از زمین بیرون آوردند برای ما ایرانی ها حساب روغن سرخ کردنی و روغن پخت و پز جدا شد و ذائقه مان به روغن دانه آفتابگردان یا ذرت عادت کرد، اما دنیای روغن ها خیلی عظیم تر از این چیزی است که ما می شناسیم، البته قیمت روغن های دیگر هم طوری است که ممکن است ترجیح بدهیم اصلا آن ها را نشناسیم تا وسوسه خریدشان به جانمان نیفتد.

کنجد، تازه محبوب
روزنامه هفت صبح در ادامه نوشت: از یک روغن شناخته شده تر آغاز می کنم که چند سالی است توانسته تا اندازه ای جای خودش را در مواد اولیه پخت و پز ایرانی ها باز کند، اما هنوز هم خیلی ها به دو دلیل به آن روی خوش نشان نمی دهند یکی بودار بودنش که به شما این احساس را می دهد که همه غذا ها یکجور نان بربری در حال پختن هستند و دیگری قیمتش.
در حال حاضر منصف ترین روغن گیر های غیر شرکتی، روغن کنجد را لیتری 100 هزارتومان با شما حساب می نمایند. شرکتی ها گران تر هم هستند، برندهای سمن، سی سام و دکتر بیز معروف ترین فراوری نماینده های داخلی روغن کنجد هستند که قیمت هیچ کدام پایین تر از لیتری 120 هزار تومان نیست.
کانولا، مسافری از آمریکای شمالی
چند سال است که شرکت های فراوری نماینده روغن معروف در ایران مثل لادن و اویلا و فامیلا سراغ فراوری روغن کانولا رفته اند، اما هنوز خیلی ها نمی دانند که این روغن از گیاه کلزا به دست می آید، گیاهی که یک جور هایی بومی کانادا محسوب می گردد و نه فقط برای ما که برای همه جهان روغن جدیدی محسوب می گردد، چون سال 1970 برای اولین بار فراوری شد و، چون کلسترول و اسید های اشباع خیلی کمی داشت در تمام جهان محبوب شد البته راحتی پرورش کلزا و قیمت مناسب آن هم در رشد محبوبیتش بی تاثیر نبود. همین حالا قیمت روغن های کانولای داخلی برای هر لیتر کمتر از 15هزار تومان است، خارجی های معروف مثال هارت لایت هم 200 هزار تومان است یعنی کمتر از 10دلار.
سویا، روغنی از شرق دور
مادرهایمان سویای روغن گرفته و چرخ شده را قاطی گوشت چرخ نموده به ما قالب می کردند و این تا سال ها نزدیک ترین برخورد ما سویا بود تا اینکه کم کم سر و کله اش به عنوان یک دانه خوردنی به شکل بو داده شده در آجیل فروشی ها پیدا شد، اما چینی ها نزدیک به دو هزار سال است که از روغن سویا در پختن غذا استفاده می نمایند. نوع خام روغن سویا هم سال هاست در ایران هم به غذای دام و طیور اضافه می گردد، اما هنوز هیچ کدام از برند های اصلی فراوری روغن پخت و پز سراغ فراوری آن برای مصرف خانوار نرفته اند، اما برند های لادن و طبیعت این روغن را در حلب های عظیم برای مصرف رستوران ها و قنادی ها فراوری می نماید.
هسته انگور، کوچک، اما پرچرب
اسم روغن هسته انگور را بیشتر در عطاری ها برای مالیدن به پوست و مو شنیده ایم، اما برخی از لاکچری باز ها این روغن را برای پخت و پز هم استفاده می نمایند و اعتقاد دارند که خیلی روغن سالم و خوبی است در حالی که کارشناس های تغذیه اعتقاد دارند که این روغن چندان رجحان نسبت به روغن های دیگر ندارد و فقط این چند سال اسمش به عنوان یک روغن خیلی مفید در رفته است.
البته قیمت خیلی بالای روغن هسته انگور باعث شده که نه تنها محبوبیتش از یک سطح خاصی بیشتر نگردد بلکه شرکت های فراوری نماینده روغن برای مصرف خانوار چندان تمایلی به فراوری آن نشان ندهند. در حال حاضر قیمت روغن هسته انگور خارجی در بازار ایران بالای لیتری 170 هزار تومان است و برخی از فراوری نماینده های غیر شرکتی روغن هسته انگور را تا لیتری 150 هزار تومان برایتان فراوری می نمایند.
سبوس برنج، طلایه دار گرانی
روغن سبوس برنج هم شباهت زیادی به روغن هسته انگور دارد یعنی اسمش بیشتر به عنوان یک روغن با مصارف زیبایی شنیده شده، اما حالا برخی ها آن را توی غذا هم می ریزند البته اگر با قیمت لیتری 240 هزارتومانی آن مسئله ای نداشته باشند.
روغن هسته خرما، نه چندان مفید
در بازار روغن ها، روغن هسته خرما هم به چشم می خورد، روغنی که خیلی مفید به نظر می رسد و می تواند مصرف نماینده را فریب بدهد، چون نه تنها خیلی مفید نیست بلکه در مقایسه با بسیاری از روغن ها از جمله همین روغن های معمولی دانه آفتاب گردان و ذرت، چربی اشباع و کلسترول بالایی دارد و مصرف آن توصیه نمی گردد. حالا که این واقعیت را در خصوص روغن هسته خرما فهمیدید دیگر بابت اینکه لیتری 200 هزارتومان برای خریدنش نمی دهید ناراحت نخواهید بود.
دانه کتان، مفید، اما کمیاب
دانه کتان را چندسالی است که با هدف لاغر شدن می خورند، چون گویا فیبر خیلی بالایی دارد و می تواند با جذب آب بالا برای ساعت ها آدم ها را سیر نگه دارد، اما روغن دانه کتان هم مدت هاست که وارد ایران شده و هم برای مالیدن به سر و صورت استفاده می گردد آن هم به قیمت هر 100 گرم 20 هزار تومان. احتمالا به دلیل همین قیمت بالا هم هنوز فراوری نماینده های معروف سراغ ارائه این روغن به عنوان روغن پخت و پز نرفته اند.
اما روغن گیری های غیررسمی آن را فراوری می نمایند و به قیمت هر لیتر بیشتر از 180 هزارتومان می فروشند. اینطور که کارشناس های تغذیه می گویند روغن دانه کتان با داشتن نقطه دود بالا و داشتن کلسترول و اسید های چرب کم، روغن خوبی برای مصرف است، اما نه آنقدر که به خانواده ها گفته گردد با قیمت خیلی بالای آن کنار بیایند.
منبع: فرارو