عصر جدید امیدی برای استعدادها

به گزارش شیوا مارکت، می توانید عصر جدید را دوست نداشته باشید یا عاشق آن باشید، اما نمی توانید امیدی را که در استعدادهای ناشناخته در طیفی از هنرها ایجاد نموده، منکر شوید.

عصر جدید امیدی برای استعدادها

به گزارش گروه رسانه های خبرنگاران، از بهمن ماه سال گذشته که تیزرهای تبلیغاتی مسابقه ای به نام عصر جدید از شبکه3 پخش شد، عبارت استعدادیابی در آن به چشم می خورد. در صحبت های احسان علیخانی، مجری و تهیه نماینده و حتی داوران هم این عبارت زیاد تکرار می شد. پس از پخش آخرین قسمت فصل اول عصر جدید شاید بتوان راحت تر درباره استعداد و استعدادیابی صحبت کرد. دوشنبه شب، پنج فینالیست اجراهای خود را روی صحنه بردند و منتظر رای مردم هستند تا نفر نهایی انتخاب گردد. فارغ از اینکه چه کسی نفر اول گردد، اما بحث درباره استعداد در این مدت داغ بود و برخی معتقدند همچنان تعریف استعداد و استعدادیابی در جامعه ما شکل مشوشی دارد و عصر جدید نه تنها به صورت بندی این تعریف یاریی ننموده که باعث سردرگمی نسبت به مفهوم استعداد شده است. بحث ها از طریق کانال تلویزیون به داخل خانه ها رفته بود و خانواده هایی بودند که آنچه را در عصر جدید می دیدند، بلافاصله با فرزندان خود مقایسه و سریع احساس ضعف و کمبود می کردند.

تعریف استعداد

درباره تعریف استعداد، روایت های مختلفی موجود است و به دلیل نبود شناخت مناسب، تعاریف مخدوش یا حتی غلطی از آن در خانواده ها و حتی مدرسه ارائه می گردد. برخی بین استعداد و توانایی های دیگر شباهت می بینند و همه آنها را استعداد معرفی می نمایند. بخش عمده ای از مردم استعداد را مترادف باهوش، خلاق، بامهارت، علاقه، دانش و توانمندی می دانند. یا به کسی که در مدرسه یا دانشگاه نمره های خوبی می گیرد می گویند بااستعداد و به کسی که درسش خوب نیست یا علاقه ای به درس خواندن ندارد می گویند آن فرد اصلا بااستعداد نیست. برخی دانشمندان، استعداد را میزان نسبی پیشرفت فرد در یک حوزه یا فعالیت خاص تعریف نموده اند و برخی دیگر گفته اند استعداد عبارت است از قابلیت و توانایی خاص در یادگیری همراه با بروز قابلیت شخصی و انجام ماهرانه یک کار خاص.حالا و با فرض هر کدام از این تعاریف که تفاوت زیادی با هم ندارند، می توان آنالیز دقیق تری از استعدادیابی در عصر جدید ارائه داد.

افراد و گروه ها

براساس آنچه که علیخانی در نشست خبری برنامه عصر جدید گفت، 1038 نفر در قالب 200 اجرا از 27 بهمن 97 تا 28 مرداد 98 روی صحنه رفته اند. این 1038 نفر برای شرکت در عصر جدید ابتدا ویدئویی پنج دقیقه ای از استعداد خود را فیلمبرداری و ارسال می کردند و بعد از آن توسط تیم 20 نفره داوری آنالیز می شد. بعد از آنالیز ها، ویدئوهای منتخب معرفی و به افراد مستعد اعلام می شد. این افراد بعد از پذیرش هم باید به صورت حضوری استعداد خود را به داوران نمایش می دادند. در مرحله نمایش حضوری فرد مستعد باید در مرحله مقدماتی به صورت زنده استعداد خود را در مقابل داوران اصلی برنامه و تماشاگران حاضر و بینندگان تلویزیون درمعرض نمایش قرار می داد. در مرحله مقدماتی که 26برنامه بود، هفت شرکت نماینده در هر برنامه شرکت داشتند و از هر برنامه دو نفر (یک نفر با رأی داوران و یک نفر با نظر مردم) به مرحله فینال صعود کردند.لازم به ذکر است، در مرحله مقدماتی 15 اعتبارنامه وجود داشت که هر داور سه اعتبارنامه و مجری و تیم داوری برنامه هم سه اعتبارنامه داشتند. در کل این مرحله دو نفر نیز از طرف گروه برنامه سازی برای رفتن به فینال انتخاب شدند و در مجموع 60 نفر به مرحله فینال صعود کردند.

ایده ای تکراری اما لازم

چرخ را نباید دوباره اختراع کرد؛ این جمله ای است که علیخانی در دو، سه نوبت در جواب آنهایی که می گفتند ایده عصر جدید تکراری است، گفته. او پذیرفته که ایده تکراری است، اما سعی نموده در بخش هایی که در اختیارش بوده، تغییراتی ایجاد کند؛ تغییراتی که گاه آگاهانه و گاه ناآگاهانه به سمت ایرانیزه شدن برنامه کشیده شد. هرجا فضا احساسی یا هیجانی می شد، به صورت غیرارادی فضای غالب بر برنامه از نمونه های خارجی فاصله می گرفت و شکل بومی به خودش می گرفت.اما فارغ از تکراری بودن ایده، نکته مهم تر این بود که گذشت زمان نشان داد ساخت این برنامه یک ضرورت برای جامعه ایرانی بود. این ضرورت را البته جوان هایی که از پایتخت فاصله داشتند و استعدادی هم در خود می دیدند، بیشتر حس می کردند. شمار بالای بینندگان و شرکت نمایندگان در نظرسنجی ثابت می نماید که عصر جدید عملکرد نسبتا موفقی داشته و در ایجاد سرگرمی که ظاهرا هدف اولش بوده، کارنامه قابل قبولی داشته است. هرچند نقدهایی به این برنامه وارد است و حرف های سازندگان این برنامه نشان می دهد اراده بر این است که این نقص ها مرتفع گردد. ترکیب داوران، رقابت غیرمرتبط شرکت نمایندگان (مثلا رقابت یک خواننده با یک شعبده باز) دخالت مجری در تغییر نظر داوران و تغییر تعریف استعداد برای خانواده ها از جمله نقدهایی بود که طی این مدت به عصر جدید شد.

بحث دیگری که منتقدان درباره عصر جدید مطرح می نمایند این است که برخی چهره هایی که به عنوان استعداد معرفی می شوند، پیش از این هم در همان حوزه فعالیت داشته اند و حتی رتبه هم کسب نموده اند. پارسا خائف و سعید فتحی روشن، نمونه هایی از این چهره ها هستند. اینها قبل تر در برنامه های دیگر حضور داشته اند و عصر جدید ظاهرا یاری به دیده شدن بیشترشان نموده است. این نقدی است که البته علیخانی به آن پاسخ داده است؛ هیچ وقت خودم و عصر جدید را متولی استعدادیابی در کشور معرفی نکردم. آنهایی که ظاهرا متولی هستند، یاریی به برنامه عصر جدید نکردند.اما تمام این منتقدان منکر ایجاد فضای نشاط و امید در جامعه توسط عصرجدید نیستند. امید دیده شدن که از طریق تلویزیون به شهرها و روستاها تزریق شده و برای دقایقی ممکن است شرایط بد مالی امروز را از خاطر مردم ببرد.

مثلث مثبت

برای برنامه عصر جدید ویژگی های مثبتی را ذکر نموده اند، اما در این مجال به ویژگی هایی اشاره می گردد که کمتر مورد توجه قرار گرفته است. رضا ارمندپیشه از هشتگرد، گروه پسران خورشید از مشهد، محمد مصطفی حصار از شهر قدس، گروه سربازان وطن و محمد زارع از شیراز، مهدی عبدالوند از الیگودرز، زهرا بیرامی از تبریز، دختران نینجا از کرج، فاطمه عبادی از بندر ماهشهر و... شرکت نمایندگانی بودند که شاید اگر عصر جدید نبود، مجال دیگری برای بروز استعدادهایشان پیدا نمی کردند. اولین ویژگی مثبت عصر جدید را می توان در گستردگی دامنه شرکت نمایندگانش دانست؛ شهرهایی که شاید از توزیع عادلانه فرصت ها سهمی نداشتند و حالا می توانستند خود را از میان میلیون ها نفر نشان دهند. این فرصت نسبتا برابر شاید به ظاهر مساله مهمی نباشد، اما در لایه های زیرین اجتماعی ایجاد امید می نماید؛ جایی که افراد توانایی خود را بی فایده و حتی خود را برای جامعه غیرمفید می دانند.نکته مثبت دیگر در این برنامه اصلاح تعریف شکست بود. کسانی بودند که فقط به دنبال نشان دادن توانایی هایشان بودند و به طور مثال برایشان کسب نمره10 بود. حالا با نمره 11 از برنامه کنار می رفتند و دیگر خبری از یاس و تلخی و ناامیدی نبود و می رفتند تا خود را قوی تر از قبل در امکانی دیگر در معرض امتحان قرار دهند. این اصلاح تعریف باخت اگر در سایر نهادهای آموزشی و حتی وزارت ورزش و وزارت آموزش و پرورش شکل بگیرد، فضای امن تر و موثرتری بین شرکت نمایندگان در هر رقابتی به وجود می آید و شاید اثرش را در حوزه سیاست هم دیدیم. برای آنها که در عصر جدید رای نیاوردند و کنار رفتند، اشک هم ریخته شد و تاسف هم خورده شد، اما کسی احساس پوچی و نیستی نداشت. می دانستند اگر کوشش بیشتری نمایند، ممکن است سال آینده یا در رقابتی دیگر برنده باشند و اصلا همین حضورشان روی صحنه یک پیروزی بزرگ بود.

یک اتفاق مثبت دیگر، در کم شدن فاصله حضور در یک رسانه برای مردم است؛ رسانه ای که برخی ها معتقدند دورانش تمام شده است و رسانه های کلان باید جای خود را به خرده رسانه ها بدهند. اما قابل دسترسی بودن رسانه بزرگی مثل تلویزیون- با وجود تمام ضعف هایی که در حوزه مدیریت و اجرا دارد- و موثربودنش دو نکته مهمی بود که توسط برنامه عصر جدید ثابت شد. مستندی که از پنج فینالیست در شبکه3 پخش شد، نشان می داد که مردم آنها را نه تنها می شناسند، بلکه دوست دارند با آنها عکس یادگاری هم بیندازند؛ یعنی چهره هایی که سال گذشته همین موقع اگر از کنارمان رد می شدند، توجهی به آنها نمی کردیم و برایمان مهم نبودند، به لطف همین رسانه مشهور شده اند.البته یکی از انتقاداتی که نسبت به این نوع برنامه های معرفی استعداد می گردد اینکه چهره هایی که به یاری این برنامه به شهرت رسیدند، بعد از خاتمه برنامه رها می شوند، اما مگر چهره ای را به خاطر دارید که از دل شهرت رسانه ای بیرون آمده باشد و بعد از اینکه حمایت رسانه از دوش او برداشته شد، همچنان شهرت داشته باشد. شاید به تعداد انگشتان یک دست هم نرسد. این بار هم قرار نیست اتفاق خاصی بیفتد و نهایتا طبق گفته تهیه نماینده برنامه، برندگان فصل اول در کنار شرکت نمایندگان فصل دوم قرار می گیرند تا به آنها یاری نمایند؛ شاید چیزی شبیه به آنچه در خندوانه دیدیم.

درنهایت برنامه عصر جدید یک گام رو به جلو در برنامه سازی تلویزیون بود و هرچند که وجه سرگرمی در آن پررنگ تر بود، اما در دل آن مسائل مهمی چون امید، پشتکار، کوشش و دسترسی نسبتا آسان به رسانه ملی هم مطرح شد که کمتر در صداوسیما شاهد این اتفاق بودیم. یکی از دغدغه هایی که تهیه نماینده در نشست خبری به آن اشاره نمود، بودجه ساخت فصل دوم عصر جدید است. حالا که این برنامه امتحان خود را پس داده و مخاطبان خود را هم در کنار آزمون و خطاهای بسیار به دست آورده، بجاست که مدیران ارشد تلویزیون نگاه ویژه ای به فصل دوم این برنامه داشته باشند تا کاستی های فصل اول رفع گردد.

منبع : فرهیختگان

بازگشت به صفحه رسانه ها

italyro.ir: تور ونیز: تور ونیز ارزان قیمت، تور ونیز ایتالیا

منبع: خبرگزاری تسنیم
انتشار: 4 آذر 1400 بروزرسانی: 4 آذر 1400 گردآورنده: shivamarket.ir شناسه مطلب: 9338

به "عصر جدید امیدی برای استعدادها" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "عصر جدید امیدی برای استعدادها"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید