لری بریلینت همه گیری جهانی کرونا را پیش بینی کرده بود؟ ، چه زمانی به شرایط عادی برمی گردیم؟
به گزارش شیوا مارکت، لری بریلینت، اپیدمیولوژیستی است که در ریشه کنی آبله نقشی اساسی داشت و فیلم معروف شیوع با کمک او ساخته شد. فیلمی که این روزها به خاطر همه گیری کرونا مورد توجه است. خبرنگار Wired درباره پیش بینی او از همه گیری جهانی و شرایط امروز با او گفت وگو کرده است.
به گزارش خبرنگاران، استیون لوی، روزنامه نگار و نویسنده در حوزه تکنولوژی و فناوری، گفت وگویی با لری بریلینت داشته است. وبسایت دیجیاتو این گفت وگو را به فارسی ترجمه کرده است.
چهارده سال قبل لری بریلینت اپیدمیولوژیست معروف که نقش مهمی در ریشه کنی آبله داشت، همه گیری دنیای بعدی را به این شکل توصیف کرد: یک میلیارد نفر بیمار می شوند ... حدود 165 میلیون نفر می میرند. رکود اقتصادی در سرتاسر دنیا و افسردگی برای همه. اقتصاد آمریکا بین 1 تا 3 تریلیون دلار ضربه می بیند. بسکمک شغل خود را از دست می دهند و عواقب آن جبران ناپذیر خواهد بود.
البته در آن زمان، صحبت هایش بیش از حد ناامید کننده به نظر می رسید. حالا داریم وارد چنین شرایطی می شویم و بریلینت باز هم تخصصش را در اختیار دنیایان قرار می دهد. هنوز فاصله زیادی با مرگ 100 میلیون نفر بر اثر ویروس کرونا داریم، اما دنیا زیر و رو شده است. بریلینت کاملاً حق دارد با عبارت من که گفته بودم از ما پذیرایی کند. او حتی سال 2011 به ساخت فیلمی با همین مضمون هم کمک کرد؛ فیلمی که احتمالاً این روزها همه آن را دیده اند: شیوع یا همان Contagion.
بریلینت که با همکاری سازمان دنیای بهداشت بیماری آبله را ریشه کن کرده، اکنون 75 سال دارد و عمرش را صرف مبارزه با بیماری هایی مثل فلو، فلج اطفال و حتی نابینایی کرده است. او زمانی هم با بازوی عام المنفعه بنیاد گوگل همکاری داشته. پس از اینکه رویکرد ترامپ -مثل بعضی از دیگر رهبران دنیا- از اصلاً نگران نباشید به اقدامات اساسی برای مبارزه با کووید-19 تغییر کرد، خبرنگار وایرد (Wired) گفتگویی با او ترتیب داد. در ادامه گفتگوی استیون لِوی با لری بریلینت را می خوانید.
بریلینت چند دقیقه قبل داشت جواب سؤال یکی از مقامات بلندپایه دولت آمریکا را می داد: چی شد که به اینجا رسیدیم؟ من دوست دارم بدانم چطور می گردد از این شرایط عبور کرد.
لِوی: سال 2006 در سخنرانی TED تو حضور داشتم. می گفتی به من کمک کنید همه گیری دنیای را متوقف کنم ولی آرزویت برآورده نشد.
بریلینت: نه، برآورده نشد. البته سیستم هایی که به دنبالشان بودم طراحی و ساخته شدند و همین حالا هم استفاده می شوند. جالب است ولی حتی فیلمش را هم ساختیم: شیوع.
- همه الان داریم این فیلم را می بینیم.
مردم می گفتند شیوع به پیشگویی می ماند. ما فقط علمی به قضیه نگاه کردیم. کل جامعه اپیدمیولوژی ده-پانزده سال است که هشدار می دهند همه گیری بعدی در دنیا قطعاً به وقوع می پیوندد و فقط بحث زمان مطرح است. ولی می دانید که قانع کردن مردم کار سختیست. دولت ترامپ، ادمیرال [تیموتی زیمر] را از شورای امنیت ملی آمریکا بیرون کرد، تنها کسی که مسئولیتش دفاع در برابر همه گیری دنیای بود. به همراه او، تیمی از کارکنان و ارتباطات بین المللی نیز از دست رفتند. ترامپ حتی بودجه [هشدار زودهنگام] کشورهای دنیا را قطع کرد.
- شنیدم که در مورد اهمیت جدید بودن ویروس صحبت می کنی.
منظورم این نیست که ویروس تخیلی یا ساختگی است.
- چه بد.
منظورم این است که با ویروس جدیدی سر و کار داریم. بدن هیچ انسانی روی کره زمین نسبت به آن ایمن نیست. بنابراین می تواند نزدیک به 8 میلیارد نفر را بیمار کند.
- ویروس جدید است و هنوز در حال یادگیری هستیم. آیا فکر می کنی کسی که این ویروس را بگیرد و خوب گردد، بدنش ایمن می گردد؟
من قابلیت خاصی را در این ویروس نمی بینم، اگرچه کاملاً جدید است. مواردی گزارش شده که افراد پس از بهبودی، دوباره به آن مبتلا شده اند ولی احتمال می دهم این موارد به اشتباه تشخیص بر می گردد و ابتلای دوباره نیستند. بالاخره ده ها میلیون یا صدها میلیون نفر به آن مبتلا می شوند تا غائله ختم گردد. تا آن زمان هر چیزی که به ذهنتان برسد، ممکن است اتفاق بیفتد. البته خیلی از این افکار شما از نظر سلامت عمومی و اپیدمیولوژی اهمیتی ندارند.
- آیا این بدترین همه گیری دنیای است که تا به حال دیده ای؟
این خطرناک ترین همه گیری دنیای در دوران زندگی ماست.
- این پیشنهاداتی که به ما می گردد، کارهایی که در زندگی ما سابقه نداشته، مثل در خانه ماندن، فاصله دریافت از افراد و شرکت نکردن در اجتماعات، آیا پیشنهادات درستی هستند؟
همین حالا که با من تماس گرفتی، وانمود می کنم که در حال مراقبه و تفکر هستم ولی در واقع در شرایط شبیه قرنطینه قرار گرفته ام. بله، پیشنهاداتی که گفتی بسیار خوب هستند، ولی آیا رئیس جمهور ایالات متحده هم طی سه ماه گذشته پیشنهادات خوبی داد؟ خیر. فقط دروغ شنیدیم. به ما گفت که [ویروس] ساختگیست، بلوای دموکرات هاست. مردم هم این حرف ها را باور کردند و زیان دیدند. به عنوان یک متخصص بهداشت عمومی، این کار [ترامپ] غیر مسئولانه ترین اقدامی بود که در زندگی ام از مقام اول کشور دیدم. ولی آنچه که اکنون می شنوید، درست است. آیا این اقدامات به طور کامل از ما محافظت می کنند؟ آیا دنیا برای همیشه ایمن خواهد شد؟ نه. تمام این کارها برای این است که می خواهیم بیماری به تدریج پخش گردد.
- مسطح کردن منحنی.
با کاهش شیوع یا مسطح کردن منحنی، تعداد کل بیماران کاهش نمی یابد. ما فقط بیمار شدن خیلی ها را عقب می اندازیم تا واکسن تولید کنیم، و حتما به واکسن می رسیم. هیچ ابهامی در حوزه ویروس شناسی وجود ندارد که بخواهم بگویم طی 12 تا 18 ماه آینده واکسن تولید نخواهد شد. نهایتا به حلقه طلایی اپیدمیولوژی می رسیم.
- حلقه طلایی چیست؟
حلقه طلایی دو بخش دارد. اول، بخش زیادی از ما بیماری را گرفته و ایمن شده ایم، و دوم، واکسنی برای بیماری داریم. ترکیب الف و ب برای ایجاد ایمنی جمعی (herd immunity) کافیست که حدود 60 تا 70 درصد از جمعیت را شامل می گردد.
من امیدوارم به داروی ضد ویروسی برای کووید-19 برسیم که علاوه بر درمان، در پیشگیری هم به ما کمک کند. البته این موضوع هنوز ثابت نشده و جای بحث دارد، و قطعاخیلی افراد با من موافق نیستند. ولی من دو مقاله در سال 2005 در نشریات Nature و Science منتشر کردم. در هر دو مقاله، مدل سازی ریاضی برای انفلوانزا انجام شد تا ببینیم آیا داروی تامی فلو می تواند از شیوع آنفلوانزا جلوگیری کند یا خیر. در هر دو مورد، نتیجه مثبت بود. همچنین زمانی فکر می کردیم بیماری ایدز غیر قابل درمان است و تمام بیماران می میرند. حالا دانشمندان داروهای ضد ویروسی کشف کرده اند که بعضی از آنها را می توان برای جلوگیری از ابتلا به ایدز استفاده کرد. با تخصیص بودجه و منابع به تحقیقات علمی، به دارویی می رسیم که نقش پیشگیرانه را برای کووید-19 داشته باشد تا از آن در کنار واکسن استفاده کنیم.
- چه زمانی می توانیم خانه را ترک کرده و به سر کار برگردیم؟
فعلاً باید به آینده نگاه کنیم، چون برتری با ویروس است. کره جنوبی خبرهای خوبی برایمان داشت. آنها امروز کمتر از 100 مورد بیمار را گزارش کردند. مبتلایان در چین هم بیشتر وارداتی هستند تا داخلی. اجرای مدل چین برای ما سخت است، یعنی نمی توانیم مردم را در خانه هایشان حبس کنیم. مدل کره جنوبی برایمان بهتر است ولی متأسفانه به اجرای تست های فوق العاده زیادی نیاز دارد. آنها حدود 250 هزار تست انجام دادند و در آن زمان، تعداد تست های ما [در آمریکا] به 1000 نمی رسید.
- حالا که فرصت تست اولیه را از دست داده ایم، آیا برای تست همگانی دیر نشده است؟
قطعاً نه. تست ها تفاوت محسوسی ایجاد می کنند. باید نمونه گیری تصادفی را در سرتاسر کشور انجام دهیم تا ببینیم این ویروس لعنتی کجاست، چون واقعاً نمی دانیم. بعضی ایالت ها هیچ موردی را گزارش نکرده اند، شاید چون به دنبالش نمی گردند. از کجا بدانند؟ زیمبابوه هم هیچ بیماری را گزارش نکرده، چون ابزار تست در اختیار ندارد. باید چیزی شبیه تست بارداری بسازیم و پخش کنیم که همه در خانه بتوانند آن را انجام دهند.
- می ترسی؟
من در گروه سنی قرار دارم که نرخ مرگ و میرش یک به هفت است. تو اگر نمی ترسی، احتمالاً به اندازه کافی به اوضاع توجه نمی کنی. البته من نمی ترسم. عمیقاً باور دارم که گام های کنونی می تواند فرصت ما برای مقابله با ویروس را افزایش دهد. بنابراین احتمال دستیابی به واکسن یا داروی ضد ویروس برای پیشگیری از کووید-19 بالاتر می رود تا نهایتاً بتوانیم شیوع بیماری را کاهش دهیم یا به طور کامل قطعش کنیم. توجه کنید: رستاخیز زامبی ها یا انقراض همگانی که نیست.
- از ماسک استفاده کنیم یا نه؟
ماسک N95 فوق العاده است. البته منافذ این ماسک 3 میکرون قطر دارند و اندازه ویروس فقط 1 میکرون است. شاید فکر کنید ویروس به راحتی از این ماسک عبور می کند ولی تصور کنید سه فوتبالیست تنومند بخواهند همزمان از یک در عبور کنند؛ قطعاً نمی توانند. آخرین اطلاعات نشان می دهد که ماسک N95 تا 5 برابر از شما در برابر کووید-19 محافظت می کند. مسئله اینجاست که باید بیمارستان ها و کارکنانش را سرپا نگه داریم تا در ایمنی کامل کار کنند. بنابراین آنها برای استفاده از ماسک در اولویت هستند.
- چه زمانی متوجه می شویم که از بحران عبور کرده ایم؟
تا سه موضوع اتفاق نیفتد، دنیا به حالت عادی بر نمی گردد. اول، باید ببینیم توزیع بیماری به شکل کوه یخ است یا هرم، یعنی آیا بخش اعظم آن هنوز زیر آب قرار گرفته و پنهان است، یا تمام زوایای آن را می بینیم. هنوز این یکی را نمی دانیم چون به اندازه کافی از مردم تست نگرفته ایم. اگر با مدل اول یعنی کوه یخ روبرو باشیم، اوضاع سخت می گردد. دوم، باید واکسن یا داروی ضد ویروس تولید کنیم. سومین و مهم ترین مورد این است که تعداد زیادی از مردم، به خصوص پرستاران، کارکنان مراکز بهداشتی، پزشکان، نیروی پلیس، آتش نشان ها و معلم ها در برابر کووید-19 ایمن شوند. یعنی باید آنها را تست کنیم و مطمئن شویم که ناقل بیماری نیستند. این افراد باید شناسایی و مشخص شوند، مثلاً با مچ بند مخصوص یا کارت سلامت غیر قابل جعل. بدین ترتیب می توانیم بچه ها را به مدرسه بفرستیم.
در چنین شرایطی، کارکنان مراکز پرستاری می توانند به مراقبت از سالمندان ادامه دهند و دندانپزشکان می توانند بدون اینکه شما را بیمار کنند، به ترمیم دندان هایتان مشغول شوند. اگر این سه شرط برقرار گردد، اوضاع عادی خواهد شد.
- آیا می وان وجه مثبتی هم برای اوضاع در نظر گرفت؟
من یک دانشمند هستم، اما ایمان هم دارم. همیشه وقتی به مسئله ای نگاه می کنم، نیروی برتری را هم می بینم که به ما کمک می کند انسان بهتری باشیم. انتظار داشتم خیابان ها کاملاًخالی شوند ولی سطح مراودات شهفرایندی همچنان زیاد است. با این حال می بینم که جوانان داوطلب می شوند تا ملزومات دیگران را به دستشان برسانند. پرستاران، این پرستاران قهرمان، شیفت های متوالی کار می کنند. پزشکان بدون ترس به بیمارستان ها و مراکز درمانی می فرایند. این سطح از داوطلبی و از خود گذشتگی را تا به حال ندیده بودم.
البته منظورم این نیست که بیمار شدن این همه آدم برای رسیدن به این سطح از ایثار، ارزشش را دارد. واقعا در شرایط سخت و بی سابقه ای هستیم و همه با آزمون سختی روبرویم. وقتی از بحران عبور کنیم، شاید مثل جنگ دنیای دوم، باید ببینیم چرا این دودستگی ها و اختلافات در کشور به وجود آمده. ویروس جدید، این فرصت را برای ما مهیا می کند تا بهتر شویم.
منبع: همشهری آنلاینchinaro.ir: چین: سفر به کشور پهناور و باستانی، پکن، شانگهای ،گوانجو و هانگزو