نخستین دستگاه دروگر سنبل آبی فراوری داخل در گیلان رونمایی شد
به گزارش شیوا مارکت، برای نخستین بار در کشور دستگاه دروگر گیاه مهاجم سنبل آبی با همت و کوشش جوانان دانش آموخته گیلان ساخته شد.

به گزارش خبرنگاران گیلان؛ دکتر ساسان کفایی در آیین رونمایی از این دستگاه با حضور مقامات کشوری و استانی در صنایع دریایی شهید تمجیدی در بندر انزلی گفت : جوانان ساعی و تحصیل نموده صنایع دریایی شهید تمجیدی در انزلی با حمایت اداره کل حفاظت محیط زیست گیلان توانستند این دستگاه را طی مدت شش ماه با هزینه کمتر از نصف قیمت نمونه مشابه خارجی آن بسازند و با ساخت آن در شرایط تحریم، بالغ بر 60 درصد از لحاظ ارزی صرفه جویی نمایند. وی با اشاره به اینکه این دستگاه در تست های اولیه نظر کارشناسان را جلب نموده است، تاکید کرد : دستگاه مذکور با کیفیتی هم تراز با نمونه خارجی موجود، توان جمع آوری سنبل آبی را از سطح تالاب های استان دارد.
مدیرکل حفاظت محیط زیست گیلان بیان نمود: گیاه غیربومی و مهاجم سنبل آبی در سال 1390 وارد بوم سازگان های آبی استان شده و در حال حاضر 18 پهنه آبی در 11 شهرستان را آلوده نموده است و بیم آن می رود زیستگاه های آبی بیشتری در این استان به این گیاه مهاجم آلوده شود.
دکتر کفایی با اشاره به اقدامات مناسب اجرا شده برای حذف سنبل آبی در بعضی مناطق آلوده استان اضافه نمود : با توجه به وسعت زیاد مناطق آلوده به ویژه در تالاب بین المللی انزلی و قدرت تکثیر بالای این گیاه خرید یا ساخت دستگاه دروگر را در اولویت برنامه های این سازمان قرر داد تا به صورت مکانیکی و با سرعت بیشتری با این گیاه مقابله شده و آن را از پهنه های آبی کشور حذف کنیم.
مدیرکل حفاظت محیط زیست گیلان با تاکید بر منویات مقام رهبری در سالی که به شعار فراوری، پشتیبانی ها و مانع زدایی ها مزین شده است، گفت: با پیگیری اداره کل حفاظت محیط زیست، اراده سازمان حفاظت محیط زیست کشور و استانداری گیلان، از قابلیت و توانمندی داخلی به ویژه صنایع دریایی شهید تمجیدی در ساخت این دستگاه دروگر استفاده شد.
دکتر کفایی در ادامه ضمن تسلیت به مناسبت شهادت مظلومانه محیط بانان مهدی مجلل و میکائیل هاشمی و محکومیت این جنایت علیه حافظان گمنام وبی ادعای محیط زیست یعنی محیط بانان ، خواهان توجه بیشتر به شرایط این قشر زحمتکش و فداکار و ارتقای شرایط معیشتی نامبردگان از سوی دولتمردان و نمایندگان مجلس شورای اسلامی شد و بر ضرورت اقدامات قضایی عاجل و تاثیر گذار علیه عاملان این جنایت رذیلانه تاکید کرد.
همچنین ایشان با اشاره به تصویبنامه مصوب جلسه 99/9/26 هیئت محترم وزیران در مورد مبلغ 120 میلیارد ریال جهت مبارزه با تهدیدات ناشی از گسترش توده گیاه مهاجم سنبل آبی، اضافه نمود با توجه به عدم تخصیص اعتبار مذکور از سوی خزانه تا کنون ، علی رغم پیگیری های مجدانه اداره کل حفاظت محیط زیست گیلان ، خواهان تخصیص مبلغ مذکور به منظور مقابله با آلودگی پهنه های آبی و تالاب های استان گیلان با گیاه مهاجم سنبل آبی شد.
مدیر صنایع دفاع شهید تمجیدی نیز در این آیین، رسوب دانش در حوزه سخت افزار و نرم افزار و تربیت نیروی انسانی متخصص را از دستاوردهای ساخت این دستگاه اظهار داشت .
ناخدا یکم جهانبخش امیری گفت: مراحل طراحی و ساخت این شناور شهریور 99 بر اساس اعلام احتیاج محیط زیست در دستور کار صنایع دریایی نهاده شد و فرایند طراحی آن شروع شد .
وی اضافه نمود :فرایند ساخت بدنه شامل سازه فولادی، روسازه، الحاقات سازه ای و تامین ، ساخت و نصب و راه اندازی سازه سامانه های مکانیکی ، کنترلی، تحرک و رانش برق و الکترونیک با نظارت موسسه رده بندی ایرانیان به عنوان ناظر کارفرما با صرف 12 هزار و 560 نفر ساعت کار انجام و بیش از 1500 فعالیت اجرایی توسط کارکنان صنایع دریایی شهید تمجیدی انجام شد.
وی ادامه داد : 15 عنوان آزمایش و بالغ بر 50 آیتم کنترلی برای سامانه های مختلف روی این شناور اجرا شده است و از ویژگی های این شناور در مقایسه با شناورهای مشابه خارجی می توان به سامانه رانش ،سامانه دروگر ،سامانه انتقال و سامانه کنترل اشاره نمود.
ناخدا یکم امیری اضافه نمود: افزایش توان سازمان محیط زیست کشور در مقابله با جنگ بیولوژیکی و ریشه کنی گیاه سنبل آبی، ورود به عرصه طراحی ساخت به ویژه بهینه سازی انواع شناورهای مختلف با تناژ و ابعاد متفاوت به سفارش سازمان های مربوطه ، به کارگیری مکانیزم های مورد استفاده در این دستاورد جهت ایده پردازی طراحی و ارائه پیشنهاد برای ساخت سایر شناورهای با ماموریت های مشابه ،تقویت روحیه خودباوری و خود اتکایی با اکتساب فناوری های نوین و کسب دانش فنی ، ساخت تجهیز شناورهای مشابه ، صرفه جویی ارزی با انجام بومی سازی و بهینه سازی و سامانه ایجاد اشتغال به صورت مستقیم و غیر مستقیم در استان و کشور ، رسوب دانش در حوزه سخت افزار و نرم افزار و تربیت نیروی انسانی متخصص را از دستاوردهای ساخت این دستگاه میتوان اظهار داشت.
مدیر صنایع دفاع شهید تمجیدی تاکید کرد: افزایش استحکام بدنه این شناور ،افزایش پایداری، افزایش مقاومت به خوردگی با توجه به شرایط محیطی تالاب انزلی، افزایش کنترل پذیری شناور، افزایش توان سامانه رانش با تقویت توان موتور و دبی پمپ هیدرولیک به منظور افزایش مانور پذیری، قدرت و سرعت شناور با در نظر دریافت شرایط محیط عملیات، کاهش پیچیدگی فرآیند ساخت و فراوری به منظور کاهش مدت زمان از مزایای این دستگاه نسبت به مشابه خارجی آن است.
بر این اساس اداره کل حفاظت محیط زیست گیلان در سال 99 با امضاء قراردادی با صنایع دریایی شهید تمجیدی، ساخت دستگاه دروگر سنبل آبی را با استفاده از توان و دانش متخصصین داخلی در دستور کار خود قرار داد و برای نخستین بار در کشور این دستگاه در صنایع دریایی شهید تمجیدی در استان گیلان ساخته شد.
دکتراحمدرضا لاهیجان زاده معاون محیط زیست دریایی سازمان حفاظت محیط زیست نیز در این مراسم گفت با درایت استاندار محترم واداره کل حفاظت محیط زیست گیلان چنین کار عظیمی رخ داد و سازمان حفاظت محیط زیست تعهد داشت که جهت مقابله با گونه مهاجم سنبل آبی از ساخت این دستگاه حمایت کند که نهایتا جز کارهای موفقی بود که به دست متخصصان داخلی گیلان انجام پذیرفت که از همه دست اندرکاران این کار عظیم جهت حفظ محیط زیست بعنوان امانت الهی تقدیر و تشکر می شود .
در این مراسم دکتر دلخوش نماینده محترم مردم صومعه سرا و حضرت حجت السلام و المسلمین سید عبدالجواد شمس الدین امام آدینه محترم بندر انزلی نیز از سازمان حفاظت محیط زیست گیلان به پاس تحقق شعار مقام معظم هبری و فراوری نخستین دستگاه دروگر سنبل آبی با قابلیت توانمندی داخلی به وی ژه صنایع دفاعی توسط جوانان ساعی و تحصیل نموده صنایع شهید تمجیدی گیلان قدردانی و تشکر نمودند .
منبع: جام جم آنلاینمجله میهن: مجله تفریحی، تکنولوژی، سرگرمی و گردشگری
بانیما: قدرت گرفته از سیستم مدیریت محتوای بانیما