40 سال بعد از مرگ ژنرال تیتو، مردم یوگسلاوی تجزیه شده چه نظری دارند؟
به گزارش شیوا مارکت، خانم درآگانا کرستیک 46 ساله: زمان حکمرانی تیتو کودک بودم اما یادم می آید دوره راحت و خوبی بود. در آن دوره، پدر و مادرم نگرانی نداشتند/منتقدان از تیتو بدشان می آید زیرا او هزاران نفر از مخالفان سیاسی را به زندان انداخت.
40 سال بعد از مرگ ژنرال تیتو رئیس جمهوری یوگسلاوی، او همچنان در میان شهروندان این کشور تجزیه شده، طرفداران و مخالفانی دارد.
به گزارش خبرنگاران، کشور یوگسلای اندکی بعد از مرگ ژنرال تیتو و فروپاشی شوروی، در چند مرحله و در طول چند دهه، تجزیه و هم اکنون به 7 کشور جدید صربستان، مونته نگرو، اسلوونی، کرواسی، مقدونیه، کوزوو، بوسنی و هرزگوین تبدیل شده است.
سرزمین اصلی یوگسلاوی به پایتختی بلگراد به صربستان تغییر نام داده است.
ژنرال تیتو از سال 1943 تا 1980 رهبری یوگسلاوی را برعهده داشت.
خبرگزاری فرانسه در گزارشی به تیتو رهبر چپگرای کشور یوگسلاوی در 40 مین سال درگذشتش و نگاه مردم کشورهای استقلال یافته بعد از تجزیه یوگسلاوی به وی پرداخت. در گزارش خبرگزاری فرانسه آمده است:
دوستدار خوبی ها یا مستبد و دارای عطش قدرت؟ بعد از 40 سال از مرگش همچنان ارثیه یوسیپ بروز تیتو رئیس جمهوری یوگسلاوی محل سوالات زیادی است.
امسال هیچ برنامه ای برای گرامی داشت 40 مین سالگرد درگذشت این رهبر محبوب و جنجالی یوگسلاوی سابق وجود ندارد. کشوری که به 7 کشور جدید تقسیم شد.
اما تعداد کمی از دوستدارانش در کرواسی و بلگراد در سالگرد درگذشت او جمع شدند و یادش را گرامی داشتند.
تیتو بعد از اخراج نیروهای نازی در جنگ دنیای دوم، حدود 40 سال با مشت آهنین بر یوگسلاوی حکمرانی کرد تا اینکه در روز 4 می 1980 در لیوبلیانا در اسلوونی درگذشت.
به دنبال مرگ تیتو و تجزیه کشور یوگسلاوی، جنگ های داخلی یکی پس از دیگری در این سرزمین روی داد که منجر به مرگ بیش از 130 هزار نفر شد. یکی از این جنگ های داخلی، جنگ استقلال بوسنی وهرزگوین بود.
امروزه محبوبیت تیتو در کرواسی و صربستان کمتر شده اما دوستداران یوگسلاوی همچنان عصر طلایی کمونیستی را به یاد می آورند؛ زمانی که به گفته آنها فرصت های شغلی، بهداشت و درمان مجانی و آموزش برای همه در دسترس بود.
شرح عکس: یوگسلاوی سابق به 7 کشور صربستان، مونته نگرو، اسلوونی، کرواسی، مقدونیه، بوسنی و هرزگوین و کوزوو تقسیم شده است.
خانم درآگانا کرستیک 46 ساله و کارمند بانک در بلگراد (پایتخت کشور صربستان فعلی و پایتخت یوگسلاوی سابق) گفت: زمان حکمرانی تیتو کودک بودم اما یادم می آید دوره راحت و خوبی بود. در آن دوره، پدر و مادرم نگرانی نداشتند. تعطیلات را در ساحل می گذراندیم. جو کودکی خوب بود.
خانم الکساندرا 48 ساله از کشور مونته نگرو هم گفت: یوگسلاوی، منظم و بسیار محترم بود. من دلیل آن را تیتو می دانم. در 30 سال گذشته انحطاط را به معنی واقعی کلمه دیدیم. به لحاظ اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی.
رهبر یوگسلاوی، شخصیت متناقضی داشت. تیتو که از مادری اهل اسلوونی و پدری اهل کرواسی به دنیا آمد به نمادی برای برادری میان ملت های یوگسلاوی تبدیل شد. همسر سوم تیتو نیز زنی صرب از کرواسی بود.
تیتو دوستدار زندگی، جشن های تفریحی، سیگار کوبایی، قایق ها و کشتی های لوکس بود. همه را به سواحل یوگسلاوی دعوت می کرد از چهره های بزرگ تا مشاهیر و فعالان اقتصادی.
او در یوگسلاوی اجازه داد آزادی هایی در زمینه هنری یا فرهنگی وجود داشته باشد که دیگر دیکتاتورهای کمونیستی آنها را منع می کردند. همچنین شهروندان یوگسلاوی می توانستند در کمال آزادی از مرزها بگذرند.
شرح عکس: شماری از طرفداران ژنرال تیتو رهبر یوگسلاوی در کنار قبرش در بلگراد (پایتخت یوگسلاوی سابق و صربستان فعلی) - خبرگزاری فرانسه
فیدران 57 ساله کارشناس اقتصادی در زاگرب (پایتخت کرواسی) درباره تیتو گفت: او دموکراتیک نبود اما برای شهروندان عادی زندگی آزادانه تری نسبت به دیگر کشورهای کمونیستی اروپا فراهم می کرد.
با این حال این آزادی به سطح انتقاد از قدرت و حکومت نمی رسید. منتقدان از تیتو بدشان می آید زیرا او هزاران نفر از مخالفان سیاسی را به زندان انداخت که صدها نفر از آنها نیز در زندان فوت کردند. هنوز تعداد قربانیان مشخص نیست.
خانم گوردانا بازنشسته 77 ساله در بلگراد (پایتخت صربستان فعلی و یوگسلاوی سابق) قطعا تیتو و کمونیست ها را دوست ندارد: حکومتش دارایی های ما را مصادره کرد و آنهایی را که به شیوه مختلفی فکر می کردند به زندان می انداخت.
تیتو عقیده پیروی از یک فرد را نهادینه کرده بود. عکس های تیتو در همه جای یوگسلاوی بودند. او همچنین یک شهر را به نام خود نامگذاری کرد.
از آن زمان تا به امروز صدها خیابان و میدان که به نام تیتو بود، دوباره نام گذاری شد و بناهای یادبود که برای تمجید و یاداوری تیتو ساخته شده بود تخریب شد.
کتاب های تاریخ در مدارس که قبلا تنها به طرفدارای از تیتو مطلب داشتند هم اکنون بی طرفی را در پیش گرفته اند و محتوای آنها درباره نقاط مثبت و منفی حکمرانی تیتو است.
عکسی از ژنرال تیتو در تعمیرگاه خودرو ستانکو واسیتش (57 ساله) در شهر سارایوو (پایتخت بوسنی هرزگوین) دیده می شود.
او با حسرت می گوید: در سطح اخلاقی و عقیده ای، امروز چیزی از تیتو باقی نمانده است. درباره تساوی، عدالت، آموزش، بهداشت و درمان و حقوق کارگران فکر می کنم. چیزی جز مادیات باقی نمانده . افرادی که امروزه در قدرت هستند در سطح او نیستند.
شرح عکس: مجسمه ژنرال تیتو رهبر یوگسلاوی در پارک شهر بلگراد پایتخت یوگسلاوی سابق و صربستان فعلی - خبرگزاری فرانسه
-
منبع: عصر ایرانchinaro.ir: چین: سفر به کشور پهناور و باستانی، پکن، شانگهای ،گوانجو و هانگزو