معین تکلیف آبیاری فضای سبز
به گزارش شیوا مارکت، یکی از موضوعات مطرح بین شهرداری و وزارت نیرو طی سال های اخیر ساماندهی آبیاری فضای سبز بوده و علی رغم قوانین متعددی که شهرداری برای سامان دادن به این مساله وضع نموده اما باز هم شاهد آبیاری فضای سبز با آب شرب هستیم از این رو این بار کارگروه سازگاری با کم آبی برای حل کامل این مساله وارد عمل گردیده است.
به گزارش خبرنگاران، سال گذشته تکلیفی در قانون بهینه سازی آب شرب توسط مجلس تصویب شد که براساس آن شهرهایی که بیش از 250 میلی متر باران در سال دارند جداسازی آب شرب صورت بگیرد.به طور مثال قرار شد تا در تهران با همکاری وزارت نیرو و وزارت راه و شهرسازی سامانه های جمع آوری و بعد استفاده از آب باران برای فضای سبز و سایر مصارف به وجود آید.
علاوه براین سال قبل هیات وزیران مصوبه ای رادر این زمینه داشت که براساس آن تخصیص رایگان فاضلاب خام به شهرداری ها و استفاده از فاضلاب محلی بتوان آب فضای سبز را بازچرخانی کرد.
بر خلاف اینکه سال گذشته نیز زمزمه های جداسازی آب شرب از آبیاری شهری به گوش می رسید و بر اساس گفته های حمیدرضا جانباز، مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب کشور قرار بود با همکاری شهرداری و وزارت نیرو این طرح ساماندهی گردد اما همچنان در مکان هایی شاهد آبیاری فضای سبز با آب شرب شهری هستیم.
در این رابطه، عباس سروش، معاون وزیر نیرو در امور آب و آبفا به خبرنگاران گفت: جداسازی فضای سبز از آب شرب یکی از الویت های وزارت نیرو است. به همین دلیل در بسیاری از شهرها اعلام نموده ایم که از آب لوله کشی برای فضای سبز استفاده ننمایند که البته این موضوع برای سازگاری با کم آبی و خشکسالی، در دنیا نیز مرسوم است. اصطلاحی وجود دارد با عنوان چمن قهوه ای، یعنی در زمان کم آبی، چمن باید بسوزد چرا که نمی توان به مردم گفت که آب نداریم اما فضای سبز خوبی در شهر وجود داشته باشد.
وی با بیان اینکه سالانه در کشور از محل شبکه توزیع آب شرب، 122 میلیون مترمکعب آب برای آبیاری فضای سبز شهری استفاده می گردد، اظهار کرد: اگر در این عدد صرفه جویی صورت گیرد، قطعاً می تواند تأثیر بسزایی در تأمین آب شرب داشته باشد.
در نهایت این موضوع موجب شد تا کارگروه سازگاری با کم آبی وارد عمل و درباره این مساله یک تصمیم قاطع و جدی اخذ گردد، به گونه ای که براساس مصوبات جدید این کارگروه آبیاری فضای سبز در طول روز ممنوع شد و به طور کلی چهار مصوبه جدید در رابطه با کنترل جدی مصرف آب در حوزه فضای سبزی شهری و اصلاح اساسی الگوهای فضای سبز در شهرها تصویب شد.
در این راستا، زهرایی دبیر کارگروه ملی سازگاری با کم آبی گفت: بر اساس مذاکرات انجام شده وظایف مشخصی برای مهار مصرف بی رویه آب در آبیاری فضاهای سبز شهری به ویژه چمن در جلسه اخیر کارگروه ملی سازگاری با کم آبی مشخص و به شهرداری ها و دستگاه های دولتی در تمامی استان ها ابلاغ گردیده است و این دستگاه ها موظف خواهند بود شیوه های آبیاری نوین برای سایر فضاهای سبز را با هدف کاهش مصرف آب به کار ببرند.
به گفته وی، یکی از این حوزه ها بحث مصرف آب در فضای سبز شهرها به ویژه کلان شهرهایی نظیر تهران، مشهد، اصفهان، شیراز، تبریز و... است. بدین منظور لازم است نوع فضای سبز و نوع آبیاری خود را سازگار کنیم و نمی توانیم به روش های نادرست فعلی خود ادامه دهیم.
وی با بیان اینکه این تنها نقطه شروع است و شهرداری ها به عنوان متولیان فضای سبز شهری موظف گردیده اند در مدت دو ماه برنامه عملیاتی خود را در خصوص کاهش 30 درصدی آب مصرفی فضای سبز و خدمات شهری نسبت به سال گذشته ارائه نمایند، اظهار کرد: آبیاری فضای سبز در بین ساعات 9 تا 17، آبیاری نادرست فضای سبز به نوعی که آب روی آسفالت جاری گردد و شست وشوی خیابان و پیاده رو با آب شرب سه روش غلط و نامناسب مصرف آب در فضاهای سبز شهری است که از این پس ممنوع گردیده و شهرداری ها موظف به خودداری از آن ها گردیده اند.
درپی اجرای این مصوبات فضاهای سبز شهری با شرایط بحرانی منابع آب کشور سازگار می شوند موضوعی که چندین سال است در پروسه های قانونی سپری گردیده اما با توجه به شرایط بحرانی آب انتظار می رود که این بار پرونده این مساله بسته گردد.
منبع: خبرگزاری ایسناbeauty-of-life.ir: دور زمین: آشنایی با زیبایی های دنیا در مجله سرگرمی و گردشگری