استقبال از دیدبانی سمن ها نسبت به محیط زیست
به گزارش شیوا مارکت، به گزارش خبرنگاران، معصومه ابتکار معاون رئیس جمهوری و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست در نشست با سمن های محیط زیستی خوزستان به میزبانی سازمان حفاظت محیط زیست، با اشاره به اهمیت ویژه دولت یازدهم برای استان خوزستان، همچنین سازمان های مردم نهاد در کل کشور، گفت: نقش مردم در حفاظت از محیط زیست، ارتقاء سطح آگاهی ها، افزایش مشارکت عمومی در کشور و دیده بانی مسائل محیط زیست کاملا به رسمیت شناخته می گردد.
ابتکار با بیان اینکه مجموعه دولت و به ویژه سازمان حفاظت محیط زیست بسیار علاقمند به تقویت نقش سازمان های مردم نهاد در کشور است، اظهار کرد: به همین دلیل، اقدامات متعددی برای تقویت نقش و صندلی و رشد سمن های کشور اجرا شده است.
به گفته وی، افزایش سه برابری تشکل های مردم نهاد در دولت یازدهم معنای روشنی دارد و نشان دهنده ظرفیت و سرمایه اجتماعی فوق العاده کشور، همچنین فضای خوب ایجاد شده برای رشد، حضور و فعالیت تشکل ها است.
معاون رئیس جمهور از نهایی شدن اصلاحیه قانون مربوط به سازمان های مردم نهاد در دولت اطلاع داد و اضافه نمود: لایحه به زودی جهت تصویب، به مجلس شورای اسلامی ارائه خواهد شد.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست ضمن یادآوری مصوبه دولت یازدهم در مورد عضویت و حق رای نماینده شبکه تشکل های مردم نهاد هر استان در شوراهای برنامه ریزی استان، اظهار داشت: این اقدام به معنای ورود تشکل های مردم نهاد در سیاست گذاری ها است و به همین جهت بسیار مهم است که تشکل ها برای این حضور، مطالبه گری استانی داشته باشند.
این مقام مسئول اشاره ای هم به موضوع شبکه سازی و انتخاب نماینده تشکل ها به خواست سازمان های مردم نهاد و با پیگیری و حمایت دفتر مشارکت های مردمی سازمان حفاظت محیط زیست داشت و اظهار کرد: این اقدام در راستای توان افزایی تشکل ها صورت گرفت.
استقبال از رصد و ارزیابی عملکرد و اقدامات محیط زیستی توسط تشکل های مردم نهاد
ابتکار ضمن تقدیر از اقدامات مثبت و موثر سمن های استان خوزستان در موضوعات آموزشی و همکاری با آموزش و پرورش، دانشگاه ها و شهرداری ها، گفت: رصد، ارزیابی و دیده بانی عملکرد و اقدامات دولت در زمینه محیط زیست توسط سازمان های مردم نهاد از اهمیت بسیاری برای سازمان حفاظت محیط زیست برخوردار است و از این موضوع استقبال می کنیم.
معاون رئیس جمهور اظهار داشت: شکل گیری دفتری مستقل برای مشارکت های مردمی در سازمان حفاظت محیط زیست با هدف انجام بهتر مسئولیت و نقش این دفتر برای تعامل با سازمان های مردم نهاد و توان افزایی و ارتقاء نگاه علمی و تخصصی آن ها بود.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست از اقدامات اجرا شده در دولت یازدهم برای برطرف چالش های محیط زیستی خوزستان گفت و اظهار کرد: به طور نمونه در موضوع آلودگی هوا مجموعه اقداماتی همچون گازسوز شدن کامل نیورگاه رامین اهواز، توزیع بنزین با کیفیت یورو 4 در اهواز و بعضی دیگر از شهرها همچون آبادان، خرمشهر و شادگان، همچنین توزیع گازوئیل یورو 4 و یورو 5 در بسیاری از نقاط استان، انعقاد قراردادی برای جمع آوری مشعل و فلر با همکاری بخش خصوصی، طرح آماک که به زودی توسط وزارت نفت اجرایی خواهد شد، صورت پذیرفته که تاثیری مثبت در بهبود کیفیت هوای خوزستان داشته و البته همچنان گام های بسیاری در این حوزه باید برداشته گردد.
به گفته وی، یکی دیگر از اقدامات دولت، مصوبه اعتبار 8 هزار میلیاردی برای احیاء و نجات کارون، جلوگیری از ورود فاضلاب های بیمارستانی به این رودخانه و تدوین برنامه کارون توسط شورای حفاظت کیفی کارون است.
63 درصد هورالعظیم آبگیری شده است
این مقام مسئول با تاکید بر اهمیت حفظ و احیاء تالاب ها در کشور و اقدامات اجرا شده در این زمینه، توضیح داد: با توجه به اهمیت هورالعظیم و تخلفات اجرا شده توسط پیمانکار که منجر به خشک شدن این تالاب مهم به رغم مجوز ارزیابی مشروط صادر شده در سال 1384، با پیگیری ها و اقدامات متعدد، همچنین همکاری وزارت نفت، از اواسط سال 93 آبگیری تالاب شروع و هم اکنون حدود 63 تالاب آبگیری شده است.
ابتکار با اشاره به اخبار متعدد منتشر شده در مورد اقدامات محیط زیستی در خوزستان روی شبکه های اجتماعی همچون اینستاگرام شخصی خود و پورتال سازمان، از تشکل های مردم نهاد خواست تا به عنوان یکی از گروه های مرجعی که مورد پرسش قرار می گیرند با مطالعه اخبار در جریان آخرین اقدامات و نتایج قرار گیرند.
معاون رئیس جمهور ادامه داد: با توجه به شانتاژهای خبری و خبرسازی ها برای تخریب دولت که در مدت باقی مانده از فعالیت دولت یازدهم بیشتر هم خواهد شد، لازم است تا فعالان حوزه در جریان کامل اخبار قرار داشته باشند. زیرا به طور نمونه اخیرا فیلمی تحت عنوان وضعیت کنونی پسماند در کردستان در حال انتشار در شبکه های اجتماعی است که مربوط به سال 1388 است.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست ضمن تاکید بر ضرورت آزادی بیان و جریان آزاد اطلاعات، توضیح داد: متاسفانه بعضی افراد با سوء استفاده از شرایط و عدم پایبندی به اخلاق و نشر دروغ و تهمت و تخریب، به کشور و منافع ملی آسیب می رسانند.
وی ادامه داد: بسیاری از چالش ها، اخبار یا تصاویر مرتبط با مسائل و موضوعات محیط زیستی از سوی رسانه ها، مردم و تشکل ها در شبکه های اجتماعی به من منتقل می گردد که ضمن استقبال از آن ها، برای پیگیری موضوعات و اقدام اصلاحی در اختیار بخش های مربوطه از جمله بازرسی سازمان حفاظت محیط زیست قرار می دهم.
به گفته وی، اهمیت مسائل محیط زیستی خوزستان منجر شده تا چند جلسه از شورای عالی آب به طرح موضوعات این استان همچون سد گتوند، رودخانه کارون و زهاب نیشکر اختصاص پیدا کند.
ابتکار در مورد مسائل مطروحه در جلسه مرتبط با موضوع انتقال آب و آب شیرین کن ها، اظهار کرد: کلیه طرح های توسعه ای و عمرانی بزرگ همچن انتقال آب و سد سازی مشمول فرآیند ارزیابی است که خوشبختانه بر خلاف روند گذشته که بالغ بر 99 درصد طرح ها پیروز به دریافت مجوز ارزیابی شدند، در دولت یازدهم ارزیابی به فرآیندی جدی، تخصصی، دقیق و سخت گیرانه در چارچوب ضوابط و طبق توضیح خدمات تبدیل شده و حتی 15 سد با عدم دریافت مجوز ارزیابی محیط زیستی مجبور به توقف پروژه شدند.
معاون رئیس جمهور با بیان اینکه نگاه، موضع و صندلی ما کارشناسی است نه رد یا تایید بدون ارزیابی و قانون، اضافه نمود: در مورد پروژه های انتقال آب در سطح درون استانی و بین استانی، دو شرط احتیاج به آب شرب و انجام ارزیابی محیط زیستی وجود دارد.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست اشاره ای هم به مصوبه دولت داشت و گفت: خوشبختانه با مصوبه جدید، امکان نظارت در زمان اجرای پروژه و تطبیق روند اجرایی با مجوز ارزیابی دریافتی وجود دارد.
وی در مورد اقدامات اجرا شده برای مقابله با آتش سوزی جنگل ها، نیز با اشاره به تشکیل ستاد ملی با حضور دستگاه هایی همچون سازمان مدیریت بحران، سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری، ستاد کل نیروهای مسلح و سازمان حفاظت محیط زیست به منظور انجام پشتیبانی هوایی، اظهار کرد: هم اکنون طبق این توافق چهار جانبه، در 14 نقطه از کشور 42 بالگرد آماده برای همکاری در مواقع آتش سوزی جنگل ها مستقر شده است.
این مقام مسئول ادامه داد: بر اساس همین اقدامات، در سال 94 به رغم افزایش تعداد آتش سوزی های جنگلی نسبت به سال 93، کاهش 40 درصدی وسعت درگیر در آتش سوزی ها را داشتیم و امیدواریم با اقدامات اجرا شده، در سالجاری شاهد نتایج بهتری باشیم.
معاون رئیس جمهور از تجهیز و آموزش نیروها، افزایش همکاری های بین بخشی و افزایش مشارکت مردمی به عنوان بخشی دیگر از اقدامات برای مقابله با آتش سوزی جنگل ها نام برد.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست اضافه نمود: تشکل ها می توانند با نگاه علمی و تخصصی در قالب جمعی شبکه و به صورت جداگانه یاری ها بسیاری از جمله در بخش های نقد، دیده بانی، آموزش و ارتقاء آگاهی و حمایت از کمپین های محیط زیستی همچون سه شنبه های بدون خودرو داشته باشند.
ابتکار با اشاره به صحبت های اخیر رئیس جمهوری در نشست با استانداران سراسر کشور اگر روزی حفظ محیط زیست مستحب بود، اکنون واجب و در بعضی مواقع اوجب واجبات است، گفت: به رغم تمام چالش ها و فشارها در حوزه های مالی، فرهنگی، اشتغال، صنعت و ...، این خط مشی رئیس جمهور برای دولت و به ویژه استانداران در زمینه محیط زیست است.
کارون نخستین رودخانه کشور با ردیف اعتباری مستقل در بودجه
در ادامه جلسه، احمدرضا لاهیجان زاده مدیرکل حفاظت محیط زیست خوزستان با توضیح بعضی اقدامات اجرا شده در استان، گفت: طبق مصوبه شورای عالی آب، 8700 میلیارد تومان برای ساماندهی کارون تخصیص داده شده که شامل تمام پروژه های کاهش دهنده آلاینده ها می گردد. همچنین در بودجه 95 برای نخستین بار، ردیف اعتباری به نام رودخانه کارون با مبلغ 100 میلیارد تومان در نظر گرفته شده که تقریبا برای هیچ رودخانه ای در کشور تا کنون ردیف اعتباری خاص وجود نداشته است.
وی اضافه نمود: همچنین طی هفته گذشته معاون اول رئیس جمهور طی نشستی با استاندار و مسئولان استانی برای جذب سرمایه گذار خارجی به منظور ساماندهی و مدیریت فاضلاب استان بحث و تبادل نظر داشته است.
لاهیجان زاده اشاره ای هم به شبکه آبرسانی غدیر داشت و اظهار کرد: مقرر شده طی طرحی پنج ساله، آب شرب 26 شهر استان تامین گردد.
مدیرکل حفاظت محیط زیست خوزستان در مورد آتش سوزی جنگل های کرخه نیز با بیان اینکه به علت وقوع آتش سوزی در شب امکان استفاده از بالگرد اطفاء حریق نبود، گفت: به دلیل فشردگی و انبوه بودن بیشه زار، امکان ورود ماشین های آتش نشان که باعث تخریب پوشش جنگلی می شوند به درون منطقه نیست و از این رو باید به صورت فردی اقدام به خاموش کردن آتش می شد.
به گفته وی، اگرچه پیگیری هایی در سطح استان برای ارتقاء مناطق حفاظت شده محیط زیست در حال اجرا است اما صرف الصاق یک نام حفاظت شده به منطقه ای نمی تواند مشکل گشا باشد و باید تجهیزات و نیروی کافی نیز در منطقه حضور داشته باشد.
لاهیجان زاده با اشاره به مصوبه شورای عالی آب برای مطالعه همزمان مدیریت مخزن و انتقال آب شور از کف مخزن به حوضچه های تبخیری در سد گتوند، خواهان پیگیری سازمان حفاظت محیط زیست برای اعلام نتایج مطالعه وزارت نیرو در مورد جانمایی و مطالعه حوضچه های تبخیری شد.
مدیرکل حفاظت محیط زیست خوزستان از انجام مطالعه ای برای مشخص میزان گنبد نمکی سد گتوند توسط تیم زمین شناسی دانشگاه شیراز با همکاری آلمان، استرالیا و کانادا اطلاع داد و گفت: می توان نتایج این مطالعه را در شورای عالی آب ارائه داد.
وی گفت: با توجه به تصویب و ابلاغ طرح آمایش سرزمین استان، دیگر نگرانی بابت حضور صنایع وجود نخواهد داشت زیرا استقرار صنایع بر اساس این مطالعات خواهد بود.
لازم به ذکر است، در ابتدای این نشست تشکل ها حاضر با ارائه سوالات، نظرات، پیشنهادات و نقدها خود در مورد مسائل محیط زیستی استان، خواهان تلاشو توجه بیشتر دولت و سازمان محیط زیست به استان خوزستان شدند.
موضوعاتی همچون آب، آلودگی های نفتی و صنعتی، رودخانه کارون، مناطق جنگلی استان، تالاب ها و حق آبه تالابی، سد سازی در استان، سد گتوند، تقویت گردشگری پایدار خوزستان از مهم ترین محورهای صحبت های تشکل های محیط زیستی در این جلسه بود.
منبع: خبرگزاری مهرcruisero.ir: کشتی کروز: سفری لوکس و در عین حال مقرون به صرفه به اقیانوس ها