توسعه گلخانه ها در البرز

به گزارش شیوا مارکت، فتانه احدی- البرز- خبرنگار: کشاورزی البرز یکی از قطب های مهم مالی در استان به شمار می رود، اما این قطب مهم پیش نیازهایی برای فراوری و بهره وری دارد که باید به صورت زیرساختی مورد توجه قرار گیرد. بحران آب، تحریم ها و شرایط مالی از مواردی هستند که بخش کشاورزی البرز را هم مانند استان های دیگر با خطر روبرو نموده است.

توسعه گلخانه ها در البرز

البرز در بسیاری از حوزه های صنعت کشاورزی در کشور حرف اول را می زند، با وجود این به دلیل تغییرات آب و هوا و خاک که در سال های اخیر همه استان های کشور را با چالش روبرو نموده است، فعالان و متولیان این صنعت به دنبال راهکارهایی برای بهبود وضعیت یا نجات بخش کشاورزی هستند.

  • توسعه گلخانه ها

رئیس سازمان جهاد کشاورزی البرز می گوید: ما اعتقاد داریم به دلیل پایداری فراوری، باید در مصرف آب صرفه جویی کنیم و اگر این کار انجام نگردد، فراوریی در آینده صورت نخواهد گرفت. سیدمجید موسوی می افزاید: کاهش مصرف آب، استفاده بهینه از آب کشاورزی و اجرای سیستم های آبیاری قطره ای از اموری است که جهاد کشاورزی البرز آن را دنبال می نماید.

وی می گوید: توسعه گلخانه ها با توجه به چالش های موجود در بحث آب از مسائل دیگری است که جهاد کشاورزی به دلیل فراوری در محیط های بسته و استفاده بهینه از آب کشاورزی آن را در دستور کار دارد. موسوی اضافه می نماید: اتفاق نظر جهاد کشاورزی و آب و فاضلاب باعث خواهد شد که اقدامات پیشرفت خوبی داشته باشد و تصمیماتی خوب در این خصوص گرفته گردد که در استان قابلیت اجرایی داشته باشند.

وی می افزاید: باید مزارعی را که از آب به درستی استفاده نمی نمایند به سمت و سویی راهنمایی کنیم تا بیشترین بهره وری از این نعمت را داشته باشیم و بنابراین راهکارهای مناسب در این زمینه به کشاورزان باید داده گردد، به طوری که فراورینمایندگان واقعی در استان مسائلشان حل گرددرئیس جهاد کشاورزی البرز می گوید: اکنون اجرای 300 هکتار گلخانه برعهده جهاد کشاورزی استان گذاشته شده است که امیدواریم با همکاری سایر دستگاه ها بتوانیم به تعهداتمان عمل کنیم. باید جهاد کشاورزی و آب و فاضلاب روستایی در بحث فراوری در کنار همدیگر قرار گیرند.

  • رونق فراوری و کاهش مهاجرت روستاییان

رئیس سازمان جهاد کشاورزی البرز با تاکید بر این که بخش کشاورزی می تواند سایر بخش ها را به حرکت درآورد، می گوید: با رونق فراوری از مهاجرت بی رویه روستاییان به شهرها جلوگیری خواهد شد و وقتی بتوانیم در روستاها، جوانان و مردم را ساکن کنیم، جمعیت مولد ما در روستا خواهد ماند و از حاشیه نشینی در شهرها جلوگیری خواهد شد و در نتیجه معضلات اجتماعی کمتری خواهیم داشت.

موسوی می افزاید: یکی از ضروریات برای رونق فراوری، راه اندازی زیرساخت های بخش کشاورزی است که این زیرساخت ها می توانند شامل آبیاری تحت فشار، تسطیح، تجهیز و نوسازی اراضی باشند که شرایطی فراهم می گردد تا فراوری در استان نسبت به قبل افزایش داشته باشد. وی با تاکید بر اهمیت استفاده از توان سمن ها در بخش کشاورزی می گوید: فعال سازی ستاد گلخانه ها در استان یکی دیگر از برنامه ها برای رونق فراوری است و سیاست ما این است که این کار در همه شهرستان های استان پیگیری و اجرا گردد.

وی با تاکید بر این که یکی از دستاوردهای رونق در فراوری کشاورزی توسعه صادرات است، می افزاید: زمانی که در استان فراوری افزایش یابد، شاهد مازاد مصرف خواهیم بود که در این زمان موضوع صادرات نیز به میان می آید. در این زمینه برای توسعه صادرات نیز هماهنگی های لازم صورت گرفته تا ازطریق فرودگاه پیغام و گمرک استان فراورینمایندگانی که تمایل به صادرات محصولاتشان دارند، بتوانند به راحتی اقدام به این کار نمایند. موسوی با بیان این که سال گذشته بیش از 10 هزار کانتینر سبزی و صیفی از استان به کشورهای حوزه خلیج فارس صادر شد، می گوید: با توجه به وضعیتی که برای رونق فراوری وجود دارد، پیش بینی می کنیم سال جاری بیش از این مقدار بتوانیم صادرات داشته باشیم.

  • اولین شهرک گلخانه ای مدرن

مدیر شرکت شهرک های کشاورزی البرز می گوید: اولین شهرک گلخانه ای مدرن در نظرآباد البرز در مساحت 50 هکتاری ایجاد، به 65 واحد تقسیم و به سرمایه گذاران واگذار شده است. مجید توده کشت با بیان این که زیرساخت های این شهرک در حال اجراست، می افزاید: استخر ذخیره سازی، تامین آب، برق و گاز صورت گرفته و در حال انتخاب پیمانکار برای این طرح هستیم.

وی می گوید: اکنون پیگیر تسهیلات این شهرک هستیم و برای تسهیل شرایط سرمایه گذاران، رایزنی هایی انجام داده ایم تا طبق سیاست های کلان تاکیدشده، بانک برای سرمایه گذاران سختگیری های زیادی نداشته باشد و بتوانیم به توافق هایی با مسئولان امر برسیم. البته هنوز توفیقی به دست نیامده، اما امیدواریم این امر محقق گردد تا مسائل سرمایه ای این طرح مانع اجرای به موقع آن نگردد. وی اظهار می نماید: سعی شده در این بخش از افرادی که سرمایه و تخصص لازم را دارند استفاده گردد تا برای پیشرفت و توسعه شهرک به نتایج بهتری برسیم. 15 درصد سرمایه توسط سرمایه گذاران و 85 درصد تسهیلات به آنها پرداخت می گردد.

مدیر شرکت شهرک های کشاورزی البرز می گوید: به محض حل مسائل مربوط به تسهیلات بانکی اقدامات تکمیلی شهرک انجام و پیش بینی می گردد تا یک سال آینده این شهرک به بهره برداری برسد. توده کشت با اشاره به این که الگوی کشت این شهرک سبزی و صیفی است ادامه می دهد: بنا داریم در استان حداقل 200 هکتار دیگر شهرک گلخانه ای ایجاد گردد که ساخت یک شهرک 50 هکتاری در شهرستان کرج در دستور کار است و بعد از قطعیت و معین شدن شرایط آن، اخبار آن را اعلام خواهیم کرد.

  • مزایا و معایب کشت گلخانه ای

یک کارشناس کشاورزی با بیان این که کشت گلخانه ای سبزی و صیفی مزایای بسیاری دارد، می گوید: به دلیل استفاده از سیستم آبیاری تحت فشار در کشت گلخانه ای، در مصرف آب صرفه جویی می گردد. به گزارش خبرنگاران محمد صدری با بیان این که اشتغال زایی از دیگر مزایای کشت گلخانه ای است می افزاید: در شرایط فعلی که کشور ما با بحران بیکاری روبرو است، گسترش این نوع کشت می تواند در کاهش بیکاری موثر باشد. وی می گوید: با توجه به این که محصولاتی که از این طریق فراوری می شوند به صورت نوبرانه به بازار عرضه می شوند، بنابراین از قیمت قابل توجهی برخوردارند و درآمد بیشتری را نصیب فراورینمایندگان می نمایند. این امر زمینه ساز توسعه کشاورزی و به طبع آن توسعه مالی می گردد.

صدری تاکید می نماید: محصولات به دست آمده از کشت در گلخانه به دلیل کنترل عوامل موثر در فراوری دارای کیفیت بالاتری هستند. کیفیت مطلوب محصول امکان صادرات به خارج از کشور را هم فراهم نموده و از این طریق باعث افزایش صادرات غیرنفتی می گردد. این کارشناس کشاورزی می افزاید: امکان کنترل عوامل نامساعد جوی، بیماری ها و آفات در محیط گلخانه نسبت به فضای آزاد آسان تر و راحت تر است.

صدری با بیان این که گلخانه ها علاوه بر مزایا، معایب و مسائلی نیز دارند می گوید: مساحت گلخانه هرچه بیشتر باشد، کنترل دما و تهویه در آن مشکل تر می گردد. تقسیم زمین به قطعات کوچک بین 300 تا 500 متر و ساختن گلخانه برای هر قطعه باعث کنترل دما و سهولت تهویه می گردد. وی ادامه می دهد: چون گلخانه محیط کنترل شده ای است، معمولا رطوبت زیادی در داخل آن جمع می گردد، بنابراین باید سیستم های لازم برای تهویه و خروج رطوبت اضافی در نظر گرفته گردد.

صدری می گوید: همچنین در مدیریت گلخانه انتخاب ارقام مقاوم به بعضی از آفات و بیماری ها، استفاده از شیوه های نو آبیاری تحت فشار به منظور صرفه جویی حداکثری در مصرف آب، رعایت فواصل کشت، استفاده از نشای مناسب، استفاده بیشتر از دی اکسیدکربن به وسیله تامین مصنوعی آن، استفاده به موقع از سیستم گرم نماینده و سردنماینده در صورت احتیاج، استفاده از سیستم کامپیوتری برای تنظیم برنامه آبیاری و کنترل شرایط جوی داخل گلخانه مفید به نظر می رسد.

tafatton.ir: تفطن: گردشگری، تور لحظه آخری ارزان قیمت، بلیط، ویزا، هتل

منبع: همشهری آنلاین
انتشار: 1 تیر 1401 بروزرسانی: 1 تیر 1401 گردآورنده: shivamarket.ir شناسه مطلب: 9421

به "توسعه گلخانه ها در البرز" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "توسعه گلخانه ها در البرز"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید