شرایط احراز صلاحیت شرکت های دانش بنیان
به گزارش شیوا مارکت، معاون توسعه صندوق نوآوری و شکوفایی گفت: شرکت های دانش بنیان باید بتوانند یک نمونه اولیه از محصول مبتنی بر فناوری های برتر و پیشرفته داشته باشند و تا این شرایط محرز نشود شرکت ها به عنوان دانش بنیان شناخته نمی شوند.

سیاوش ملکی فر معاون توسعه صندوق نوآوری و شکوفایی در گفت وگو با خبرنگار گروه علمی و دانشگاهی خبرنگاران در خصوص تسهیلات ویژه ای که صندوق نوآوری و شکوفایی به شرکت های دانش بنیان ارائه می نماید، گفت: تسهیلاتی که صندوق نوآوری و شکوفایی به شرکت های دانش بنیان ارائه می نماید متنوع است که از جمله آنها تسهیلات در زمینه نمونه سازی قرض الحسنه، تسهیلات پیش از فراوری صنعتی، تسهیلات فراوری صنعتی، تسهیلات سرمایه در گردش، تسهیلات خرید یا رهن فضای استقرار، تسهیلات فروش اقساطی، تسهیلات اوراق خزانه اسلامی و اشتغال پایدار است.
شرط احراز صلاحیت شرکت های دانش بنیان
وی اضافه نمود: شرط احراز صلاحیت شرکت های دانش بنیان این است که بتوانند یک نمونه اولیه از یک محصول مبتنی بر فناوری های برتر و پیشرفته داشته باشند و تا این شرط محرز نگردد شرکت ها به عنوان دانش بنیان شناخته نمی شوند؛ در حقیقت هر شرکتی باید یک نمونه و محصول اولیه داشته باشد.
معاون توسعه صندوق نوآوری و شکوفایی اعلام نمود: نخستین تسهیلاتی که برای شرکت های دانش بنیان در نظر گرفته شده است تسهیلات نمونه سازی قرض الحسنه است که بدون بهره است و با یک کارمزد 4 درصدی به شرکت های دانش بنیان ارائه می گردد، در این راستا صندوق نوآوری و شکوفایی تمام هزینه های تحقیق و توسعه تکمیلی روی نمونه اولیه یا ارتقای محصول دانش بنیان را به شرکت های دانش بنیان پرداخت می نماید که طی یک دوره بازپرداخت و تنفس حداکثر 3 ساله به شرکت های دانش بنیان یاری کند که بتوانند نمونه اولیه یا آزمایشگاهی را به یک نمونه صنعتی تبدیل نمایند.
دریافت تسهیلات نمونه سازی برای شرکت های دانش بنیان
ملکی فر اعلام نمود: اگر شرکت های دانش بنیان تسهیلات نمونه سازی را دریافت و این مرحله را طی نموده باشند، در اصل یک نمونه صنعتی از محصول دانش بنیان دارند که می خواهند به خط فراوری برسانند؛ در این مرحله صندوق نوآوری با ارائه تسهیلات موسوم به پیش از فراوری صنعتی و فراوری صنعتی از شرکت ها حمایت می نماید؛ یعنی شرکت ها می توانند کارخانه یا کارگاهی را خریداری و تجهیزات مورد احتیاج برای فراوری انبوه را خریداری، نصب و راه اندازی نموده و از تسهیلات 11 درصد تا سقف 50 میلیارد تومان استفاده نمایند.
وی ادامه داد: ممکن است شرکت دانش بنیان یک کارگاه، کارخانه و خط آماده فراوری داشته باشد و برای پرداخت هزینه هایی مانند حقوق، بیمه، اقتصادیات و برق برای فراوری و فروش محصول دانش بنیان به نقدینگی احتیاج داشته باشد که اصطلاحاً به آن سرمایه در گردش گفته می گردد، در این صورت تسهیلات سرمایه در گردش صندوق با نرخ 11 درصد به شرکت های دانش بنیان قابل ارائه است.
کاهش نرخ تسهیلات
معاون توسعه صندوق نوآوری و شکوفایی درباره تسهیلات خرید فضای استقرار اضافه نمود: این تسهیلات با نرخ 18 درصد و بازپرداخت 4 ساله به شرکت های دانش بنیان ارائه می گردد تا بتوانند دفتر کار یا گارگاه فراوریی خریداری نمایند، صندوق نوآوری و شکوفایی چند مشوق را برای این شرکت ها مدنظر قرار داده است که نرخ تسهیلات را پایین بیاورد، در صورت استقرار شرکت های دانش بنیان در پارک های علم و فناوری، نواحی نوآوری، شهرک های صنعتی یا مناطق کمتر توسعه یافته نرخ این تسهیلات کاهش می یابد؛ همچنین خرید گروهی و ایجاد مجتمع فناوری (در استان تهران حداقل 10 شرکت و در شهرستان 5 شرکت) نیز منجر به کاهش نرخ می گردد.
ملکی فر درمورد تسهیلات رهن فضای استقرار اعلام نمود: شرکت های دانش بنیان در سراسر کشور می توانند تا 70 درصد هزینه رهن را به مدت سه سال از تسهیلات قرض الحسنه صندوق نوآوری و شکوفایی با کارمزد 4 درصد، که بسیار ناچیز است، استفاده نمایند.
اعطای وام کم بهره به خریداران محصولات دانش بنیان
وی در ادامه درباره تسهیلات فروش اقساطی گفت: زمانی که شرکتی تقاضایی روی محصول دانش بنیان خود دارد ولی خریدار پول کافی ندارد و به دلیل کسری نقدینگی خریدار، فروش محصول اتفاق نمی افتد؛ صندوق نوآوری و شکوفایی به خریداران محصولات شرکت دانش بنیان وام کم بهره می دهد. درواقع ما یاری می کنیم محصول شرکت دانش بنیان به صورت اقساطی و با نرخ بهره 9 درصد به فروش برسد. در این تسهیلات خریدار می تواند دولتی یا خصوصی، دانش بنیان یا غیردانش بنیان باشد.
فروش اقساطی محصولات و خدمات دانش بنیان
معاون توسعه صندوق نوآوری و شکوفایی گفت: صندوق نوآوری و شکوفایی شرایط لازم برای فروش اقساطی محصولات و خدمات دانش بنیان همه شرکت های دانش بنیان کشور را فراهم نموده است. به این صورت که خریدار 20 تا 30 درصد مبلغ قرارداد را به صورت نقد پرداخت می نماید و 70 تا 80 درصد مابقی را صندوق به شرکت دانش بنیان پرداخت می نماید.
وی افزود: در واقع شرکت دانش بنیان پول را نقد گرفته و کنار می رود و تسهیلاتی که صندوق نوآوری و شکوفایی به خریدار داده است ظرف 36 ماه با نرخ 9 درصد بازپرداخت می گردد، در واقع صندوق به خریدار شرکت دانش بنیان وام داده است تا توان اقتصادی خریدار بالا برود و محصول شرکت دانش بنیان به فروش برسد.
ملکی فر درباره تسهیلات اوراق خزانه اسلامی و مطالبات شرکت ها گفت: برخی از شرکت های دانش بنیان به جای مطالبات از دولت اوراقی از دستگاه های دولتی مانند وزارت نیرو، وزارت بهداشت و سایر نهادهای دولتی گرفته اند که به این اوراق، اوراق خزانه اسلامی گفته می گردد، سررسید این اوراق معمولاً 1 تا 3 ساله است که همانند یک چک 3 ساله دولتی است که سوخت نمی گردد، در پرداخت شدن و تبدیل آن به پول شک و تردیدی نیست و از لحاظ اعتباری در رده حقوق کارکنان دولت قرار می گیرد به طوری که دولت هر زمان بخواهد حقوق کارکنان را پرداخت کند این اوراق را نیز پرداخت می نماید.
معاون توسعه صندوق نوآوری و شکوفایی گفت: مشکل اصلی این اوراق فاصله زمانی تا نقد شدن است که منجر به ایجاد کسری نقدینگی در شرکت های دانش بنیان و ایجاد اختلال در فرایندهای فراوری و فروش آنها می گردد.
ارائه تسهیلات قرض الحسنه به شرکت های دانش بنیان
وی اضافه نمود: وقتی به شرکت دانش بنیان چک 3 ساله می دهند پولی ندارد، محصول را فروخته و چک سه ساله گرفته است. صندوق نوآوری و شکوفایی یاری می نماید شرکت دانش بنیان این چک را به عنوان وثیقه نزد ما بگذارد و به اندازه نصف آن وام قرض الحسنه با کارمزد 4 درصد دریافت کند و هر زمانی که موعد چک فرا رسید پول صندوق نوآوری و شکوفایی را برگرداند و چک را دریافت کند؛ بنابراین صندوق نوآوری و شکوفایی اوراق خزانه اسلامی را که به نوعی چک معتبر دولت نزد شرکت ها است، به عنوان وثیقه قبول می نماید و به شرکت های دانش بنیان تسهیلات قرض الحسنه اختصاص می دهد.
ملکی فرد در سرانجام درباره تسهیلات اشتغال پایدار اعلام نمود: شرکت دانش بنیان می تواند به ازای هر نیروی انسانی با سن زیر 40 سال و مدرک تحصیلی کاردانی و بالاتر که در 12 ماه گذشته به لیست بیمه خود اضافه نموده باشد، 30 میلیون تومان وام قرض الحسنه با کارمزد 4 درصد دریافت کند، سقف سالانه مبلغ این تسهیلات 450 میلیون تومان است؛ به طوری که شرکت ها می توانند تا سقف 15 نفر در سال از این تسهیلات استفاده نمایند.
منبع: خبرگزاری فارسsloblag.com: مجله سلو بلاگ: مجله تفریحی سرگرمی خبری سلو