متضرر شدن کشور های حاشیه خلیج فارس از جنگ نفتی ریاض
به گزارش شیوا مارکت، پایگاه اینترنتی الخلیج آنلاین در مطلبی نوشت کاهش قیمت نفت تاثیری منفی روی اقتصاد کشور های عربی حاشیه خلیج فارس خواهد داشت.

به گزارش ، روزنامه اینترنتی الخلیج آنلاین در گزارشی نوشت: کاهش قیمت نفت و برنامه های اضطراری دولت ها برای مقابله با ویروس کرونا، تاثیری منفی بر بودجه های کلی کشور های خلیج (فارس) و پیش بینی های میانگین رشد در دوره آینده داشته است، اما میزان این تاثیر از کشوری به کشور دیگر متفاوت بوده است.
در این مطلب آمده است: ویروس کرونا امروز در بیشتر کشور های دنیا شیوع پیدا نموده است. همه گیر شدن این ویروس در دنیا، بسیاری از کشور ها را مجبور کرد مرز های خود را ببندند و پرواز های خود را به حال تعلیق در آورند و با لغو فعالیت ها از جمله نماز آدینه و جماعت مانع از تجمع شوند. کشور های خلیج (فارس) نیز از این ویروس در امان نبودند و به همین سبب تدابیر متعددی برای مهار کردن آن اتخاذ کردند و این مسئله بر اقتصاد این کشور ها تاثیر گذاشت و البته پیش از شیوع کرونا هم این کشور ها از کاهش قیمت نفت متاثر شدند و می توان میزان این تاثیر را بر کشور های خلیج (فارس) به صورت مجزا در زیر آنالیز کرد:
عربستان: بعد از سقوط حدود 30 درصدی قیمت نفت و توقف توافق اوپک در مورد کاهش فراوری، عربستان بیشترین ضرر را متحمل شد به خصوص اینکه ادامه این وضع روزانه صد ها میلیون (دلار) به آن ضرر می زند. همین مسئله باعث شد عربستان حدود 13 میلیارد دلار (پنج درصد بودجه کلی 2020) از هزینه های دولتی را کاهش دهد.
موسسه بین المللی رده بندی مالی فیچ، عربستان، احتیاج دارد قیمت هر بشکه نفت در سال 2020 به 91 دلار برسد تا بتواند به تعادل در بودجه اش برسد و بر همین اساس پیش بینی می گردد کسری بودجه عربستان از 4 و نیم درصد به 10 درصد برسد. به همین سبب موسسه مودیز پیش بینی های خود را درباره بخش بانکی عربستان تغییر داد و به سبب وخامت فضای ایجاد کار بانک ها، چشم انداز نظام بانکی عربستان را از پایدار به منفی تغییر داد. این آژانس همچنین پیش بینی کرد فعالیت مالی در عربستان روندی کند به خود بگیرد و بی ثباتی ناشی از ویروس کرونا بر سرمایه ها و سود های بانک ها تاثیر بگذارد و پرونده حمایت مالی قوی از بانک ها با فشار روبرو گردد، زیرا کاهش قیمت نفت مانعی برای خزانه دولت عربستان به شمار می رود.
همین مسئله به دو دلیل به کاهش تدریجی سرمایه صندوق ثروت ملی منجر خواهد شد. اول، تکیه عربستان به این صندوق برای کاهش بحران های مالی و دوم اینکه کاهش قیمت نفت حاشیه سود را که منبع اصلی این صندوق ها بودند کم می نماید.
امارات: درباره این کشور باید گفت این بحران (کاهش قیمت نفت) عمق بحران مالی امارات را بیشتر کرد، بحرانی که بازار امارات و مشخصا دبی از آن شکایت دارد. در کنار کاهش تاثیر قیمت نفت بر ابوظبی مراکز مالی بانک های امارات، بخش های خدماتی و بخش های مسکن با پیامد های شدیدی روبرو خواهند شد. در نتیجه این مسئله تاثیری منفی بر پیش بینی های کسری بودجه خواهد گذاشت و به گزارش موسسه فیچ، این کسری از یک و یک دهم درصد به منفی یازده و چهار دهم درصد می رسد.
این موسسه همچنین رکود مالی یک درصدی برای امارات در سال 2020 پیش بینی کرد که نتیجه به تعویق افتادن اکسپو و پیامد های کرونا است و این یعنی کاهش تدریجی سرمایه صندوق ثروت ملی امارات و به همه این ها باید خسارت های وارده به این صندوق را هم اضافه نمود که ناشی از سقوط بورس های دنیای است.
قطر: تاثیر دریافت قطر از آنچه اخیرا در بازار های دنیای نفت اتفاق افتاده است به اندازه سایر کشور های خلیج (فارس) نیست، اما نمی توان گفت وضع قطر خیلی بهتر است. این کشور اساسا به بازار گاز مایع تکیه دارد، که با وجود ارتباط آن به قیمت نفت، اما کاهش قیمت گاز مایع در مقایسه با قیمت نفت زیاد نیست. مسئله ای که درآمد های قطر با آن روبرو است احتمال کاهش تقاضای گاز مایع در سطح دنیا است. در این خصوص ثبات بخش بانکی و تاثیر ندریافت مراکز مالی وابسته به بانک ها از بحران، پیش بینی می گردد و احتمال می رود، اما اگر مهار نکردن بیماری ادامه یابد، فشار های مالی افزایش می یابد و این مسئله تاثیری مستقیم بر سرمایه های صندوق ملی قطر خواهد گذاشت به خصوص در سایه سقوط بورس های دنیای. موسسه فیچ همچنین پیش بینی کرد کسری بودجه قطر به 5 و یک دهم برسد و این رقم پیشتر 3.6 دهم بود.
کویت: بدون شک کاهش درآمد های دولتی به سبب کاهش ناگهانی قیمت نفت و توقف فعالیت تجاری، پیش بینی های منفی را درباره بودجه کویت افزایش داده است. موسسه فیچ اشاره می نماید بودجه کویت با کسری 14 و 7 دهم درصدی روبرو خواهد شد که این رقم پیشتر 4 و یک دهم درصد بود.
بحرین: تحولات اخیر بر بحرین بیشتر از سایر کشور ها تاثیر خواهد گذاشت به خصوص در سایه افزایش میانگین بدهی های عمومی و ارتباط اقتصاد بحرین با اقتصاد عربستان. با سقوط قیمت نفت، بحرین با موانع سختی روبرو خواهد شد و بنا بر پیش بینی موسسه فیچ، کسری بودجه این کشور در سال 2020 به 13 و نیم درصد خواهد رسید.
عمان: شاخص های مالی وضعی بی ثبات خواهند داشت به خصوص با ادامه سقوط قیمت نفت و ادامه شکست کوشش ها در اوپک برای کاهش فراوری. اما آژانس مودیز پیش بینی نموده است بانک های عمان بتوانند ذخایری قوی برای سرمایه فراهم نمایند، که این مسئله باعث می گردد طی ماه های آینده تا حد خوبی خسارت ها مهار گردد و پیش بینی می گردد کسری بودجه عمان به 13 درصد برسد.
منبع: باشگاه خبرنگاران جوانcruisero.ir: کشتی کروز: سفری لوکس و در عین حال مقرون به صرفه به اقیانوس ها