هجوم پروانه ها به شهرهای ایران؛ 10 حقیقت جالب در مورد پروانه خانم قشنگ
به گزارش شیوا مارکت، در روزهای اخیر بحث هجوم پروانه ها به شهرهای ایران بسیار داغ بود و علاوه بر زیباتر کردن سرسبزی بهار این سوال را برای بسیاری مطرح کرد که آیا این پروانه ها برای انسان و طبیعت مضر هستند یا خیر. این که این پروانه های مشهور به خانم قشنگ چرا سر و کله شان پیدا شد و 10 حقیقت جالب در مورد این پروانه های زیبا موسوم به خانم قشنگ را از سایتدر مجله خبرنگاران به تمام این سوالات پاسخ داده ایم.
هجوم پروانه ها ؛ خانم قشنگ ها چرا آمدند؟
فروردین ماه امسال بود که سیل بارش ها در تمام شهرهای ایران شدت گرفته و متاسفانه در برخی شهرها خساراتی را هم به همراه داشت. اما یکی از نتایج این بارش های فراوان بعد از چند سال کم بارانی سرسبز شدن طبیعت ایران حتی در برخی شهرهای کویری و ذاتا خشک و کم آب بود. آن طور که کارشناسان محیط زیست و حشره شناسان می گویند این هجوم پروانه ای بعد از آن همه بارش و به تبع آن سرسبزی کوی و برزن امری کاملا طبیعی است. در واقع با رشد گیاهان و سبز شدن زمین و وفور مواد مغذی این پروانه ها فضا را برای تخم ریزی در این مناطق مساعد دیده و با زاد و ولد جمعیت خود را به نحو شگفت انگیزی افزایش دادند.
در حال حاضر در بیشتر مناطق ایران به خصوص در قسمت های شمال، شمال غرب و استان های مرکزی ایران شاهد هجوم پروانه ها هستیم و به نظر می رسد به زودی این موج پروانه ای راهی کشورهای شمال دریای خزر و نیز کشورهای حوزه دریای مدیترانه مثل ترکیه شود.
هجوم پروانه ها برای انسان و محیط زیست و مزارع کشاورزی خطرناک است؟
واقعیت این است که این گونه از پروانه ها با نام علمی Vanessa cardui که علیرغم ظاهر زیبا و ظریف شان توانایی سازگاری با شرایط آب و هوایی مختلف را دارند هیچ ضرری برای محیط زیست و سلامت انسان ندارند چرا که بیشتر از علف های هرز و گیاهان وحشی تغذیه می کنند و شاید فقط برای گیاهان دارویی مثل پنیرک و گل گاو زبان اندکی مضر باشند. بد نیست بدانید عمر این پروانه ها آنقدرها هم زیاد نیست (یک الی دو ماه) و اغلب هم خوراک پرندگان و سایر حشرات می شوند. در دهه های اخیر این پنجمین مرتبه هجوم پروانه ها به سرزمین ایران است و به خاطر این که آفت کشاورزی نیستند می توان یک دل سیر از زیبایی و وجود رنگ به رنگ شان لذت برد.
10 حقیقت جالب در مورد پروانه هایی که این روزها به شهرهای ایران هجوم آورده اند
1- پروانه های خانم قشنگ بیشترین جمعیت پروانه ها را در جهان دارند
پروانه های خانم قشنگ یا همان Vanessa cardui در تمام نقاط جهان به جز قطب جنوب و استرالیا زندگی می کنند. این پروانه های زیبا معمولا دوست دارند در چمنزارها و جاهای سرسبز زندگی کنند و به دلیل توزیع گسترده آن ها در سرتاسر جهان به آن ها پروانه های بین المللی هم می گویند. اگر چه این پروانه ها بیشتر ساکن مناطق گرم هستند اما در پاییز و بهار معمولا به جاهای سردتر مهاجرت می کنند و به همین دلیل گسترده ترین گونه پروانه در سرتاسر جهان محسوب می شوند.
2- هجوم پروانه ها ؛ جهانگردان رنگارنگ
این پروانه های زیبا به پروانه های جهانگرد هم مشهور هستند. پروانه های خانم قشنگ به خاطر معمولا علف های هرز، بوته های خار و گیاهانی مثل خارخاسک را به عنوان غذا انتخاب می کنند به همین دلیل توانایی زیستن در اغلب نقاط جهان را دارند. شاید به همین دلیل به آن ها پروانه های جهانگرد می گویند.
3- الگوی مهاجرت خانم قشنگ غیرمعمول است
پروانه های خانم قشنگ یک الگوی مهاجرت غیرمعمول دارند یعنی مستقل از الگوهای فصلی یا جغرافیایی مهاجرت می کنند البته این الگوی مهاجرت شاید مربوط به الگوی آب و هوایی مشهور ال نینو باشد. در کشورهایی مثل مکزیک الگوی مهاجرت این پروانه ها بیشتر به خاطر جمعیت زیاد آن ها رخ می دهد.
جمعیت پروانه های مهاجر که از شمال آفریقا به اروپا می روند. ممکن است شامل میلیون ها پروانه باشد. از سوی دیگر در فصل بهار فاصله پرواز آن ها با زمین کم می شود و به همین خاطر به راحتی قابل دیدن هستند و حتی شاید به خاطر همین ارتفاع کم تعداد زیادی از آن ها با اتومبیل ها برخورد کنند.
4- پروازی سریع و طولانی
این پروانه ها معمولا سریع پرواز می کنند و البته این توانایی را دارند که مسافتی طولانی را هم طی کنند (گاهی تا 100 مایل در روز). سرعت پرواز این خانم قشنگ ها گاهی تا 30 مایل در ساعت هم می رسد. مهاجرت بهاره آن ها امکان تغذیه از گل گاو زبان را برای شان فراهم می کند.
5- مرگ در زمستان
پروانه های خانم قشنگ معمولا در فصل زمستان به مناطق خیلی سرد نزدیک نمی شوند. از سوی دیگر برخلاف سایر پروانه ها که در فصول سرد سال به مناطق گرم مهاجرت می کنند اما این پروانه های رنگارنگ در فصول سرد سال معمولا می میرند. در حقیقت علت حضور آن ها در فصول گرم سال در مناطق سرد توانایی بی نظیر آن ها در طی کردن فواصل طولانی است.
6- غذای مورد علاقه؛ بوته خار
بوته های خار که می توانند یک گیاه مهاجم و وحشی برای مزارع باشند غذای مورد علاقه خانم قشنگ هاست. شاید هم وجه تسمیه نام علمی آن ها یعنی Vanessa cardui در زبان لاتین که پروانه بوته خار است همین مسئله باشد.
7- پروانه های خانم قشنگ برای کدام محصولات مضر هستند؟
علیرغم این که گفته می شود این پروانه ها برای محصولات کشاورزی ضرروی ندارند اما زمانی که در جمعیت های بزرگ ظاهر می شوند ممکن است برای مزارع سویا مثل یک آفت باشند و آسیب جدی به محصولات سویا بزنند. این آسیب در مرحله لاروی و رخ می دهد یعنی زمانی که پروانه ها از تخم بیرون می آیند و کرم هستند.
8- گشت زنی برای پیدا کردن جفت
پروانه های نر این گونه برای پیدا کردن جفت خود از روش گشت زدن استفاده می کنند. در حقیقت پروانه های نر گونه خانم قشنگ یک بعد از ظهر کامل را برای پیدا کردن جفت خود گشت می زنند و زمانی که جفت خود را پیدا می کنند روی نوک درخت می روند تا تمام شب را با هم باشند.
9- پیله ای از جنس ابریشم
جنس پیله پروانه های خانم قشنگ ابریشم است. برخلاف سایر پروانه های گونه Vanessa این گونه پروانه پیله خود را از جنس ابریشم می تند. معمولا این توده پشمالو را می توانید در بوته خار پیدا کنید. سایر گونه های مشابه مثل پروانه آمریکایی پیله ها را از جنس برگ درست می کنند.
10- پروانه ها بیشتر کجا می روند؟
در روزهای ابری پروانه های خانم قشنگ را می توانید روی زمین و در فرو رفتگی های کوچک پیدا کنید. در روزهای آفتابی پروانه ها مناطق باز و وسیع و چمنزارهایی که گل های رنگارنگ دارند را ترجیح می دهند.
منبع: افق کوروشtafreh.ir: طفره: مجله سرگرمی، تفریحی و گردشگری