کارنامه فروش بهاری سه خودروساز عظیم کشور
به گزارش شیوا مارکت، خبرنگاران: جدیدترین آمارهای ارائه شده به بورس نشان می دهد خودروسازان عظیم کشور در فصل بهار سال جاری با رشد قابل توجه فروش روبرو و این موضوع سبب شده درآمد آنها افزایش یابد.
به گزارش خبرنگاران براساس صورت های اقتصادی ارسالی از سوی ایران خودرو، سایپا و پارس خودروبه بورس، این سه شرکت طی سه ماه ابتدایی امسال در مجموع 169 هزار و 962 دستگاه انواع محصول را به فروش رسانده اند که در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته، رشد 49 درصدی را نشان می دهد. این تعداد فروش اما درآمدی بالغ بر هفت هزار و 696 میلیارد و 370 میلیون تومان را برای سه خودروساز عظیم داخلی به ارمغان آورده است. با این حساب، درآمد خودروسازان از ناحیه فروش، رشدی بالغ بر 95 درصد را طی بهار امسال و نسبت به فصل مشابه سال گذشته به خود می بیند.
در نگاه اول ممکن است رشد فروش و درآمدزایی خودروسازان طی سه ماه ابتدایی امسال، به دو طرح فروش فوق العاده و پیش فروش آنها ارتباط پیدا کند، حال آنکه چون خودرویی در قالب طرح های موردنظر تحویل داده نشده، نمی توان این دو موضوع را به یکدیگر ربط داد. آن طور که کارشناسان می گویند، ملاک لحاظ کردن تعداد فروش و درآمد ناشی از آن در صورت های اقتصادی خودروسازان، فاکتور کردن و تحویل خودروهای ثبت نامی است. به عبارت بهتر، هر خودرویی که فاکتور و تحویل مشتریان گردد، در صورت های اقتصادی همان بازه زمانی می نشیند. بنابراین 100 هزار محصولی که خودروسازان در قالب دو طرح فروش فوق العاده و پیش فروش عرضه نموده اند، نقشی در درآمدزایی آنها در صورت های اقتصادی بهار ندارد. خودروسازان در خرداد امسال 25 هزار دستگاه انواع محصول را در طرح فروش فوق العاده عرضه و پول آنها را تمام و کمال از مشتریان دریافت کردند. این محصولات با بازه زمانی تحویل سه ماهه عرضه شدند، بنابراین در سه ماه ابتدایی امسال فاکتور و تحویل مشتریان نشده اند. البته یکی از خودروسازان داخلی چندی پیش گفت تحویل زودتر از موعد محصولات فروش فوق العاده خود را آغاز نموده، با این حال بعید است در بهار، تحویلی انجام شده باشد و اگر چنین بوده، عدد بسیار پایینی را شامل شده است.
با توجه به بازه زمانی سه ماهه برای تحویل خودروهای فروش فوق العاده و با فرض خوش قولی خودروسازان، 25 هزار دستگاه محصول عرضه شده و درآمد به دست آمده از ناحیه فروش آنها، در صورت های اقتصادی تابستان لحاظ خواهد شد. در خصوص پیش فروش بهاری خودروسازان نیز داستان به همین شکل است. ایران خودرو، سایپا و پارس خودرو در خرداد امسال و بلافاصله پس از قرعه کشی فروش فوق العاده خود، پیش فروشی حدودا 75 هزار دستگاهی را به اجرا درآوردند. برندگان این طرح نیز به وسیله قرعه کشی معین و به دلیل قطعی نبودن قیمت، بخشی از پول محصولات ثبت نامی را به حساب خودروسازان واریز کردند. باقی پول خودروها نیز قرار است کمی قبل از فرا رسیدن موعد تحویل، دریافت گردد، بنابراین خودروهای پیش فروشی موردنظر نیز نقشی در درآمد بهاره ایران خودرو، سایپا و پارس خودرو نداشته اند. با توجه به اینکه حداقل بازه زمانی تحویل خودروهای پیش فروشی، مهر ماه امسال و حداکثر آن نیز خرداد 1400 است، بنابراین درآمد فروش خودروسازان از ناحیه این محصولات، خود را در صورت های اقتصادی پاییز و زمستان امسال و بهار سال آینده نشان خواهند داد.
اما رشد درآمدزایی خودروسازان در فصل بهار را کدام فروش ها رقم زده اند؟ با توجه به اینکه فاکتور کردن و تحویل، ملاک منظور کردن تعداد فروش و درآمدزایی خودروسازان در صورت های اقتصادی است، بنابراین حدودا 170 هزار دستگاه خودرو فروخته شده در بهار و درآمد بالغ بر هفت هزار و 696 میلیاردی ناشی از آن، به فروش فوری ها و پیش فروش های قبل از سال 99 مربوط می شوند. خودروسازان کشور پس از اعمال تحریم های آمریکا، با کوهی از تعهدات معوق روبرو و اگرچه تا به امروز بخش قابل توجهی از این معوقات تحویل شده، با این حال طوق آن هنوز بر گردن شان است. در کنار تعهدات معوق، خودروسازان تعداد زیادی فروش فوری و پیش فروش نیز تا قبل از سال جدید اجرا کردند. با این حساب، آنچه در صورت های اقتصادی بهاره خودروسازان با عنوان تعداد فروش و مبالغ فروش (درآمد) آمده، به تعهدات معوق و فروش های پیشین مربوط می گردد. به عبارت بهتر، ایران خودرو، سایپا و پارس خودرو توانسته اند در بهار امسال حدود 170 هزار دستگاه محصول معوق یا سررسید شده را فاکتور نموده و تحویل مشتریان دهند. این در حالی است که آمارهای فراوری حکایت از تیراژ بالغ بر 200 هزار دستگاهی آنها طی سه ماه ابتدایی امسال دارد. این احتمال وجود دارد که اختلاف 30 هزار دستگاهی بین رقم فراوری و تعداد فروش، مربوط به ماجرای خودروهای ناقص باشد. خودروسازان به دلیل کمبود و نبود بعضی قطعات، بخشی از محصولات فراوریی را به صورت ناقص (دارای کسری قطعه) راهی پارکینگ ها می نمایند و این خودروها تا زمان تکمیل شدن، امکان تجاری سازی و عرضه نخواهند داشت.
جزئیات کارنامه فروش خودروسازان
اما سری به جزئیات آمار فروش خودروسازان در سه ماه ابتدایی امسال بزنیم و ببینیم ایران خودرو، سایپا و پارس خودرو چه کارنامه ای را از خود به جا گذاشته اند. ابتدا از ایران خودرو آغاز کنیم، شرکتی که در بهار امسال 76 هزار و 371 دستگاه انواع محصول را به فروش رسانده است. این رقم در مقایسه با سه ماه ابتدایی سال گذشته رشد 3/ 47 درصدی را نشان می دهد. ایران خودرویی ها از ناحیه فروش این تعداد محصول، بالغ بر چهار هزار و 509 میلیارد و 880 میلیون تومان درآمد کسب نموده اند که نسبت به مدت مشابه سال گذشته، 96 درصد رشد را نشان می دهد. در بین خودروهای به فروش رفته ایران خودرو طی بهار، بیشترین آمار به خانواده پژو تعلق دارد و کمترین نیز نصیب سوزوکی گرندویتارا و تندر-90 شده است. بر این اساس، این شرکت 69 هزار و 77 دستگاه انواع پژو (به جز مدل 2008) را به فروش رسانده و درآمدی بالغ بر سه هزار میلیارد تومان به دست آورده است. تعداد ویتاراهای فروخته شده ایران خودرو طی فصل بهار امسال نیز تنها یک عدد بوده که قیمتی بیش از 594 میلیون تومان (نرخی نزدیک به بازار) داشته است. ایران خودرو اما یک دستگاه تندر-90 را نیز طی سه ماه ابتدایی امسال با قیمتی بالغ بر 223 میلیون تومان (نرخ نزدیک به بازار) به فروش رسانده است. با توجه به قیمت های اعلامی، معین است که این دو دستگاه ویتارا و تندر-90 خارج از ضوابط فروش و قیمت گذاری دستوری، فروخته شده اند. در نهایت اما گران ترین محصول فروخته شده ایران خودرو در بهار، همان تک ویتارا بوده است و ارزان ترین آنها نیز وانت آریسان 76 میلیون تومانی.
از ایران خودرو بگذریم و به سایپا برویم و ببینیم این خودروساز در فصل بهار چه نموده است. طبق آمار، سایپا توانسته 71 هزار و 799 دستگاه انواع محصول را طی بهار امسال به فروش برساند که در مقایسه با سه ماه نخست سال گذشته، بیش از 50 درصد رشد را نشان می دهد. درآمد سایپایی ها از فروش بهاره نیز به بیش از دو هزار و 649 میلیارد تومان رسیده که نسبت به بهار 98، معادل 77 درصد رشد را نشان می دهد. بیشترین محصول فروخته شده در سایپا طی بهار امسال، متعلق به خانواده تیبا است که عدد 38 هزار و 505 دستگاهی را در فروش و رقم حدودا هزار و 600 میلیارد تومانی را در درآمدزایی از خود به جا گذاشته است. سایپایی ها اما از ناحیه فروش 33 هزار و 291 دستگاه پراید نیز بالغ بر هزار میلیارد تومان درآمد کسب نموده اند که البته با احتساب پرایدهای پارس خودرو، این رقم بالاتر خواهد رفت. در بین دیگر محصولات سایپا، چانگان چینی طی سه ماه ابتدایی امسال فقط دو دستگاه فروش داشته که با قیمت 150 میلیون تومان فروخته شده اند. سایپا همچنین فقط یک دستگاه آریو را به فروش رسانده، آن هم با قیمتی بیش از 102 میلیون تومان.
اما به پارس خودرو برویم و ببینیم این شرکت چه کارنامه ای در فروش طی سه ماه ابتدایی امسال از خود به جا گذاشته است. طبق صورت های اقتصادی ارائه شده به بورس، پارس خودرویی ها که در بهار امسال 21 هزار و 792 دستگاه محصول فروخته اند، نسبت به سه ماه نخست سال گذشته رشدی حدودا 49 درصدی را تجربه نموده اند.
این شرکت که زیان سنگینی از ناحیه تحریم تجربه کرد و شریک اصلی خود یعنی رنو را از دست داد، توانسته در بهار امسال و به واسطه محصولات جدید (به ویژه کوئیک) و البته رشد قیمت خودروها، بیش از 536 میلیارد و 979 میلیون تومان کسب درآمد کند. این رقم در مقایسه با بهار 98، رشد 238 درصدی را نشان می دهد. در بین محصولات پارس خودرو، بیشترین تعداد فروش به پراید با عدد 12 هزار و 872 دستگاهی تعلق دارد که درآمد بیش از 41 میلیارد تومانی را نصیب این شرکت نموده است. پارس خودرو اما بیشترین درآمد فروش را به واسطه کوئیک به دست آورده که رقمی بالغ بر 345 میلیارد تومان می گردد. این شرکت کوئیک های خود را با متوسط قیمت 58 میلیون و 300 هزار تومان به فروش رسانده است.
منبع: اقتصادنیوزمجله واحدی: مجله واحدی: مجله گردشگری و مسافرتی