استارت آپ ها صنعت فضایی را توسعه می دهند ، خودتحریمی یعنی قوانین دست وپاگیر در کشور
به گزارش شیوا مارکت، طی چند دهه اخیر توسعه کشور ها وابسته به داده هایی شده است که به وسیله ماهواره ها ارسال می گردد و ضروری است برای توسعه این بخش در کشور علاوه بر بخش دولتی، استارت آپ ها و بخش خصوص نیز ورود پیدا نمایند.
گروه فناوری خبرنگاران؛ حمیده آقاجانی- یوری گاگارین را می شناسید، او اولین انسانی بود که مرز های هوایی را شکافت و در قلب کهکشان جا گرفت و توانست یک دور کامل دور مدار زمین بگردد. انسان با این سفر فهمید که فضا هم دست یافتنی است و می توان به ان سفر کرد. بعد ها آپلو آمد که بنا بر ادعای آمریکایی ها فاتح ماه بود.
نیمه دوم قرن بیستم شروع هنرنمایی های ذهن خلاق انسان بود و هر بار تکنولوژی جدیدی به ماهواره ها اضافه می شد. دیگر مسئله حضور انسان در فضا مطرح نبود بلکه انسان ها می خواستند زمین را از بالا ببینند و با همین هدف هم بود که توسعه ماهواره های ناوبری، امکان ناوبری دقیق و آسان را به وجود آورد. پرتاب ماهواره های سامانه موقعیت یاب دنیای و تشکیل منظومه ای از این ماهواره ها مشکل تشخیص دقیق موقعیت، سرعت و زمان را صرف نظر از موقعیت، شرایط آب و هوایی و ساعت روز حل کرد و باعث شد مکان یابی نه تنها برای کشتی ها و هواپیما ها بلکه برای مردم عادی هم بسیار ساده تر گردد تا جایی که امروزه تصور رفتن از جایی به جای دیگر بدون استفاده از نقشه های آنلاین و سامانه های موقعیت یاب بسیار سخت و دور از ذهن است.
حل مشکل ناوبری دنیای تنها یکی از کاربرد های منظومه ماهواره ها است و از کاربرد های دیگر آن می توان به ایجاد پوشش دنیای و یا منطقه ای برای تصویربرداری، مشاهده زمین و حتی ایجاد پوشش اینترنت و بسیاری کاربرد های دیگر اشاره نمود.
استفاده از خدمات ماهواره ای علاوه بر اینکه زندگی روزمره را برای خیلی از انسان ها ساده تر و دلپذیرتر می نماید نیازمندی های بخش های صنعتی و کشاورزی را نیز با اطمینان بیشتر برطرف خواهد نمود و به همین دلیل هم هست که بسیاری از کشور ها بودجه قابل توجهی را به این بخش اختصاص داده اند.
ایران نیز با وجود همه تحریم ها سعی کرد با اتکا به جوانان و نخبگان در این حوزه لقدامات موثری را صورت دهد تا جایی که ماهواره امید به فضا رفت و نمونه های دیگری نیز ساخته شده که همه نشان از توان و اراده نیروی جوان کشور و توجه مسئولین دارد. یکی از تاثیرگذارترین و معروفترین سرمایه گذار پروژه های ناسا شرکت اسپیس ایکس است. یک استارت آپ بخش خصوصی که با سرمایه گذاری توانسته به پروژه های فضایی خصوصا ساخت کپسول های فضایی جان تازه ای ببخشد و این نشان می دهد که چقدر ورود بخش خصوصی به این حوزه اهمیت دارد.
در آستانه هفته دنیای فضا مرکز نوآوری فضایی کیهان با نظارت و حمایت سازمان فضایی ایران، پیش رویداد مسابقه طراحی منظومه ماهواره ای را در سه محور پایش و نظارت زمین، شبکه های مخابراتی، ارتباطاتی و اینترنت و شبکه ناوبری محلی فضاپایه روز گذشته برگزار کرد.
رویدادهای فضایی حلقه واسط کارفرمایان و نخبگانی کشور
کیوان کوکبیان مدیر مرکز نوآوری فضایی کیهان در مصاحبه با خبرنگار فناوری خبرنگاران، درخصوص علت برگزاری این پیش رویداد اظهار کرد: هدف این مرکز حمایت تیم ها و استارت آپ های تخصصی در حوزه فضایی و صنعت فضایی است. به همین منظورهم بستر های مناسب برای تیم های جوان را فراهم کرده ایم.
کوکبیان ادامه داد: همچنین در نظر داریم منتورینگ ها و فضای کسب و کاری برای ارتباط تیم ها و استارت آپ ها با کارفرما ایجاد کنیم و یکی از زیرساخت های اصلی برای ایجاد این فضا برگزاری رویداد ها و مسابقاتی است که در طی آن تیم های استارت آپی و دانشگاهی بتوانند با کارفرمایان واقعی آشنا شوند.
وی هدف از برگزاری رویداد منظومه را ارتباط بخش خصوصی و نخبگانی کشور دانست و گفت: در رویداد های این چنینی ضمن آشنایی دانشجویان و کارفرمایان با مفهوم منظومه سازی ماهواره، می توانیم یک ارتباط صحیح بین دو گروه کارفرمایان و نخبگان استارت آپ های حوزه فضایی برقرار کنیم.
مدیر مرکز نوآوری فضایی کیهان اضافه کرد: ثبت نام اصلی این مسابقه پس از پیش رویدادی که روز آدینه برگزار گردید، انجام می گردد و پس از آن که کارفرمایان طرح های پیشنهادی خود را ارائه کردند، در یک بازه زمانی سه ماهه بر روی طراحی چالش های مطرح شده کار انجام می گردد و خروجی ها مورد قضاوت و داوری قرار می گیرد.
کوکبیان ادامه داد: پس از آن طرح های منتخب برگزیده می شوند و علاوه بر تقدیر و اهدای جوایز نقدی از این طرح ها، طرح های پذیرفته شده توسط کارفرمایانی که ایده و چالشی را مطرح کرده بودندف حمایت خواهند شد.
مدیر مرکز نوآوری فضایی کیهان در مورد حمایت های در نظر گرفته شده در این 3 ماه، تاکید نمود: در طی این سه ماه بسته به کاری که تیم ها قرار است انجام دهند، سه کارگاه تخصصی کارگاه طراحی ماموریت منظومی، تهیه طرح توجیهی مالی مناسب برای آن دانش فضایی و کارگاه طرح توجیه کسب و کار فضایی که بسیار با اهمیت است و بسیاری از دانشجویان فضایی و استارت آپ های این حوزه از وجود آن آگاهی ندارند برگزار خواهد شد و سعی می گردد به گونه ای از این ها حمایت کنیم تا در نهایت بتوانیم طرح های مناسبی برای مسابقات داشته باشیم.
به اذعان همه دست اندرکاران حوزه علم و فناوری کشور استارت آپ ها یک پایه از پیشرفت هستند و ضروری است که توجه ویژه ای به آن ها گردد تا آن ها هم بتوانند خوراک اصلی صنایع را تامین کنند البته در این میان هستند استارت آپ هایی که به رغم همه مسائل توانسته اند در جهت پیشرفت حرکت کرده و توفیقاتی کسب کنند. یکی از این استارت آپ ها دپارتمان فضایی شرکت مهندسی نانوسامانه است.
گام پنجم جهت توسعه فضایی را هموار می نماید
سجاد غضنفریان کننده دپارتمان فضایی شرکت مهندسی نانو سامانه در مصاحبه با خبرنگار فناوری خبرنگاران با اشاره به اینکه این مجموعه از چهار سال پیش کار خود را شروع کرده است، اظهار کرد: تقریباً از 2 سال پیش به صورت تخصصی با استارت آپ فضا کار خود را شروع کردیم و به صورت تخصصی بر روی ماهواره های مکعبی تمرکز داریم، اما در صنعت فضایی نیز فعالیت کرده ایم.
وی با اشاره به اینکه اولین ماهواره خصوصی کشور در این استارت آپ در حال ساخت است، گفت: در حال حاضر وضعیت ما در حوزه صنایع فضایی در سطح بین الملل مطلوب نیست، اما همه تلاشمان را کرده ایم تا از این غافله عقب نمانیم، اما متاسفانه قوانین دست و پاگیر به نوعی خودتحریمی مبدل شده است و باید توجه ویژه ای به برطرف آن گردد.
غضنفریان با تاکید بر اینکه حمایت تنها به معرفی و تقدیر از استارت آپ ها ختم نمی گردد، اضافه کرد: حمایت اصلی این است که به گام پنجمی برسیم که سازمان فضایی به آن اشاره نموده است، این گام تعیین می نماید که ما چه جهتی را طی کنیم و برای رسیدن به این اهداف نباید مسائل حقوقی و قوانینی که ممکن است در جهت یک استارت آپ با شرایط خاصی مثل استارت آپ های فضایی قرار بگیرد، محدودیت ایجاد نموده و یا فرصت ها را از آن ها بگیرد.
دنیا در حال پیشرفت است و هر توسعه ای نیازمند هزینه، حال سوال اینجاست که با وجود مسائل تحریمی آیا به آن حد که باید به صنعت فضایی توجه شده یا خیر؟ آیا زمان آن نرسیده که قوانین دست و پاگیر جای خود را به شرایط آسان تر بدهد؟ جوانان ما با وجود همه مسائل خارجی و کمبود های داخلی با چنگ و دندان در این عرصه مانده اند و ضروری است تا همه دستگاه های مرتبط زاویه نگاهشان را تغییر دهند تا ایران در جهت درست توسعه فضایی قرار گیرد.
منبع: خبرگزاری دانشجوbaham1.ir: مجله باهام: با هم سفر کنیم