استقبال از جشن خرما در ابوالدبس، لزوم توجه به گردشگری کشاورزی
به گزارش شیوا مارکت، خبرنگاران- گروه استان ها- قاسم منصور آل کثیر: جشنواره خرما با برپایی سمیناری علمی با هدف آنالیز وضعیت خرما و نخل در خوزستان آغاز شد. در این سمینار که شامل یک پنل علمی بود از تعدادی کارشناسان کشاورزی برای طرح مباحث مربوط به بسته حمایتی نخل دعوت گردیده بود.
بسته حمایتی نخل شامل 11 بند بود. معرفی نخل به عنوان شهروند خوزستانی، تشویق به نخلداری با نگاه استراتژیک به خرما، ترویج کشت گونه ها و واریته های پر محصول و مرغوب برای تقویت اقتصاد نخلداران، خرید توافقی محصول، تخصیص یاری های بلاعوض برای احیای نخل ها، تخصیص وام طولانی مدت با بهره کم یا بدون بهره با وسیقه همان نخل از جمله بخش های بسته حمایتی نخل بودند.
همچنین راه اندازی کرسی نخلداری در دانشگاه های کشاورزی یا راه اندازی دانشکده نخل، برگزاری دوره های ترویج و آموزش و ارتقای بهره وری از نخل با استفاده از تجارب دنیا و آخرین تکنولوژی، ایجاد کارگاه های مدرن بسته بندی صنایع تبدیلی و فراوری خرما با استفاده از تجارب دنیا، ورود صدا و سیما و پرداختن به مسائل نخل و خرما حداقل 24 برنامه در سال، حضور تمام قد استاندار، نمایندگان مردم استان در مجالس خبرگان و شورای اسلام و مدیران کل مرتبط با آب و کشاورزی، تهیه و صدور سند چشم انداز نخل و خرما در خوزستان و اعلام یک روز به نام یوم النخل یا روز نخل از دیگر بندهای این طرح به حساب می آیند.
در این سمینار عبدالرحیم کعب عمیر عضو شورای شهر اهواز، عزیز تراهی معاون پژوهشکده ملی خرما و میوه های گرمسیری، امیری زاده، مدیر باغبانی سازمان جهاد کشاورزی استان خوزستان و عبدالحلیم کوتی مدیر پیشین باغبانی سازمان جهاد کشاورزی استان خوزستان در بخش علمی این سمینار به آنالیز زوایای مختلف نخل و محصولاتش پرداختند.
معصومه خنفری فرماندار شهرستان کارون که میزبان این جشنواره بود در این باره به خبرنگاران گفت: ما به مدیریت منابع آب احتیاج داریم. در شهرستان کارون آب را مدیریت کردیم. 800 هکتار آبیاری تحت فشار و کم فشار اجرا کردیم و 400 هکتار را در دست اقدام داریم. کشاورزان حداقل آب مورد احتیاج را برداشت می نمایند و پمپ ها را خاموش کردند تا همسایه کشاورزشان بی نصیب نماند. هنگامی که آب برای نخیلات آبادان، خرمشهر و شادگان از سد رهاسازی شد، کشاورزان شهرستان کارون داوطلبانه پمپ های خود را خاموش کردند تا آب به نخیلات پائین دست برسد.
خنفری اضافه نمود: یک هزار و 200 هکتار کانال های کشاورزی را بهسازی کردیم. همچنین200 هکتار زهکش زیرزمینی و 100 هکتار تسطیح اراضی و 100 کیلومتر لایروبی انهار را انجام دادیم تا هدر رفت آب کمتر گردد.
وی درباره آموزش مفاهیم مربوط به نخل به کودک توسط آموزش و پرورش و کانون پرورش فکری گفت: آموزش تاثیر کلانی دارد و اگر از سنین پایین آغاز گردد تاثیرش بیشتر و در ذهن نهادینه می گردد.
فرماندار شهرستان کارون همچنین اظهار کرد: در شهرستان کارون ما کمترین میزان کشت شلتوک به نسبت سایر شهرستان های استان را داشتیم. پارسال 6 هزار هکتار و سال جاری فقط 800 هکتار چون آب مورد احتیاجشلتوک چندین برابر سایر کشت ها است؛ بنابراین کشاورزان ما کشت های دیگر از جمله گندم و کلزا را جاگزین شلتوک کردند تا میزان برداشت و مصرف آب را کمتر نمایند. استاندار نیز برای اینکه آب نخیلات تامین گردد چندین مرتبه دستور داد تا آب از سد رهاسازی گردد و به فرمانداران مسیر سپرد تا برداشت آب را کنترل نمایند تا آب به نخیلات پایین دست برسد. خوشبختانه در شهرستان کارون بدون اینکه کنترل صورت گیرد خود کشاورزان داوطلبانه پمپ ها را خاموش کردند و همانطور که عرض کردم شلتوک را با کشت های دیگر جایگزین نموده بودند.
خنفری درباره جشنواره خرما شرح داد: جشنواره ملی خرما 10 سال متوالی در استان کرمان برگزار می شد. استان خوزستان رتبه دوم در فراوری خرما و رتبه اول در صادرات را دارد. چون کیفیت خرمای خوزستان بهتر است به همین دلیل به رغم اینکه در فراوری رتبه دوم است اما در صادرات خرما اول است. با توسعه نخیلات و حمایت از نخلداران و مدیریت آب و اجرای شبکه زهکشی می توانیم فراوری را افزایش دهیم و فرصت های شغلی رونق اقتصادی منطقه را به دنبال داشته باشد.
وی گفت: روستای ابودبس همانطور که از نامش پیدا است بهترین شیره خرما را فراوری می نماید. چون خرمای این منطقه بسیار با کیفیت و مرغوب و شیرین است. خرمای برحی شهرستان کارون دانه درشت و شیرین و بسیار مرغوب است که در کشور نظیر ندارد. به همین خاطر روستای ابودبس شهرستان کارون برای میزبانی اولین جشنواره برداشت رطب و خرما مشخص شد.
گردشگری کشاورزی
حسن ناصر رئیس میراث فرهنگی شهرستان کارون نیز به خبرنگاران گفت: جشنواره خرما با هدف نشان دادن ظرفیت های تابستان خوزستان و نگاه متفاوت به گرمای این استان زرخیز است و همچنین معرفی رقم های مختلف خرما و فراوری های این محصول استراتژیک است.
ناصر اضافه نمود: برگزاری سمینار علمی نخل هم برای بحث و آنالیز بحران ها و تنش های آبی موجود با حضور صاحبنظران برگزار گردید تا راه های مقابله و نجات نخلستان ها و استفاده از فن آوری های جدید مورد آنالیز قرار گیرد.
وی گفت: حضور شهرستان بهبهان، شوشتر، حمیدیه، شوش و اهواز برای معرفی آداب و رسوم و ظرفیت های خود از دیگر نکات این جشنواره شکرانه بود که نشان داد خوزستان توانایی میزبانی جشنواره ملی خرما را دارد و سخن از ظرفیت ها و نشان دادن آن در وضعیت کنونی یکی از معقول ترین و هدفمند ترین راه های خروج از خام فروشی و مبارزه با فقر است. استقبال بی نظیر مردم آنهم در شرجی ها بالای 90 درصد نشان داد که توسعه گردشگری کشاورزی در خوزستان می بایست در برنامه ریزی مدیران دستگاه های امر قرار گیرد.
رئیس میراث فرهنگی شهرستان کارون با بیان اینکه این نوع گردشگری با توجه به تنوع محصولات در خوزستان می تواند نشان دهد که این جلگه چقدر ظرفیت و چقدر حیات آن وابسته به آب است اضافه نمود: وجود حدود سه هزار هکتار نخلستان در همسایگی اهواز و نبود هیچ برنامه و عدم شناخت این ظرفیت چه توسط مردم و چه مسئولان استانی خود گواه هزاران ظرفیت خاموش در سراسر جلگه خوزستان است.
ناصر شرح داد: آموزش چگونگی هرس نخل چگونگی برداشت و نوع ارقام و مراحل تبدیل محصول نخل به خرما بشکل زنده برای مردم و گردشگران اجرا شد تا همه در شرجی ترین ایام سال لذت ببرند و با ناگفته های شهرهای خوزستان بالاخص کارون بیشتر آشنا شوند.
رویداد بهترین راه معرفی
مدیر کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان خوزستان نیز ضمن خرسندی از جشنواره دو روزه خرما به خبرنگاران گفت: هر رویداد یا ایونت یکی از راه های جذب و معرفی است.
علیرضا ایزدی همچنین اضافه نمود: ضمن تشکر از همه بالاخص فرماندار امیدوارم شاهد شکل گیری این اتفاقات و رویدادهای مثبت در سایر شهرستان ها باشیم.
جشنواره خرما طی روزهای چهارشنبه و پنج شنبه هفته قبل به میزبانی شهرستان کارون برگزار گردید که با استقبال بسیاری از گردشگران درون استانی روبرو شد.
منبع: خبرگزاری مهرtour-thailand.ir: تایلند: سفر به کشور زیباییهای جنوب شرق آسیا، بانکوک، پوکت، پاتایا، سامویی، کرابی