الکاظمی در آستانه بزنگاه تاریخی روابط خارجی عراق

به گزارش شیوا مارکت، مصطفی الکاظمی که پس از 5 ماه بن بست سیاسی عراق، توانست رأی اعتماد مجلس و احزاب را برای حضور در کرسی نخست وزیری به دست آورد، در بحبوحه کرونا، مسائل ناشی از سقوط ارزش نفت و... گامی پیش بینی شده به سمت مذاکرات استراتژیک با امریکا برداشته است.

الکاظمی در آستانه بزنگاه تاریخی روابط خارجی عراق

به گزارش بروکینگز، تدارک برای برگزاری این دیدارها در اواسط ماه ژوئن و در سطحی پایین تر از وزرای خارجی در حالی انجام می گردد که روابط امریکا و عراق پس از ترور فرماندهان ارشد نظامی ایران و عراق در بغداد از اوایل امسال تیره و تار شده بود. اما اوضاع زمانی برای امریکایی ها بدتر شد که مجلس عراق با تصویب قانونی خواهان خروج نیروهای امریکایی از خاک این کشور شد. در عین حال از آنجا که امریکایی ها پس از سال ها به آسانی حاضر به عقب نشینی از یکی از پایگاه های مهم خود در خاورمیانه نبودند، در ماه های اخیر از راه های مختلف مانند کاهش تحریم ها برای تأمین نیازهای ضروری از ایران و... برای ماندن چراغ سبز نشان دادند. اوایل آوریل مایک پمپئو، وزیر خارجه امریکا نیز در مصاحبه با واشنگتن پست از کوشش امریکا برای انجام مذاکرات با عراق در زمینه های مختلف پرده برداشت و گفت: موضوعات استراتژیک میان دو کشور از جمله تصمیم گیری برای حضور امریکا در خاک عراق در نشستی با مقامات این کشور آنالیز خواهد شد.

گرچه ماه ها از این اظهارات پمپئو گذشته اما حضور الکاظمی که پیش تر در کسوت وزیر اطلاعات عراق در مبارزه با داعش روابط نزدیکی با امریکا داشت، نه تنها زمینه سازی برای این مذاکرات استراتژیک را فراهم نموده که طرف امریکایی امیدوار است بتواند از این پیشینه برای کلید زدن فرایند کاهش نفوذ ایران درعراق نیز استفاده کند.

برقراری ثبات در میان تنش ها

به باور تحلیلگران روزنامه وال استریت ژورنال، نخست وزیر منتخب عراق که علاوه بر اکثریت احزاب داخلی کشورش، مورد تأیید امریکا و ایران نیز قرار گرفته است، در اوج تنش میان این دو کشور، وظیفه مهم برقراری تعادل در روابط با هر یک از آنها و ممانعت از نبرد دو کشور در خاک عراق را برعهده دارد. سیاست های او برای جلب حمایت دو طرف به گونه ای است که قالب الشبندر، تحلیلگر سیاسی و از نزدیکان الکاظمی آن را اینگونه تعبیر می نماید: او با همه، حتی دشمنانش دوست است. در این شرایط با اینکه هنوز اعتراضات دولتی به طور کامل تمام نشده است اما با وجود مخالفان، بسیاری از موافقان الکاظمی روش او را گامی مؤثر برای آینده عراق می دانند.

نقشه راه امریکا برای ماندن

امریکایی ها در شرایطی قرار است پای میز مذاکره با عراق بنشینند که هدفی جز ماندن در خاک این کشور و حفظ منافع خود در خاورمیانه ندارند. اما به نوشته تحلیلگران اندیشکده بروکینگز، این بار نباید بی گدار به آب بزنند و اشتباهات گذشته را تکرار نمایند. آنچه در اوج بحران مالی ناشی از کرونا می تواند برگ برنده امریکا درعراق و تضمین نماینده ابقا در این کشور باشد، یاری به تقویت زیرساختی مالی و پروژه های طولانی مدت است. همچنین تقویت روابط با نمودها و به رسمیت شناختن اقلیم نیز می تواند گامی مؤثر برای پیشبرد اهداف امریکا در این منطقه باشد. امریکایی ها در طول سال ها حضور در عراق در تقابل با قدرت شیعی عراق به نوعی برای خودشان دشمن تراشی نموده و کفه ترازوی قدرت را به نفع ایران سنگین کردند. تحلیلگران این اندیشکده بر این باورند که واشنگتن برای ماندن در عراق باید بر پرورش نسل بعدی رهبران عراقی متمرکز گردد. این در حالی است که تجربه سه سال اخیر روابط عراق با امریکای ترامپ نشان داده، بغداد راه دشواری در تعامل با واشنگتن در پیش دارد.

در خواست نمودها از نخست وزیر

اقلیم کردستان که پس از روی کارآمدن الکاظمی فصل تازه روابط با دولت مرکزی را شروع نموده است، همان طور که رسانه های محلی اربیل نیز نوشته اند، خواهان حضور در نقشه راه روابط آینده عراق و امریکا پس از مذاکرات استراتژیک دو کشور شد. نچیروان بارزانی، رئیس اقلیم کردستان در نشست روز شنبه با یک تغییر موضع نسبت به دولت بغداد، با اعلام حمایت از سیاست های الکاظمی برای مذاکره با امریکا، برای همکاری در مبارزه با تروریست های داعش اعلام آمادگی کرد. این در حالی است که پیش از آن اقلیم بابت دریافت پرداخت های معوقه اش از سوی بغداد، راضی به نظر می رسید.

hecaconf.ir: مجله خبری و تحلیلی صنایع کشاورزی و تولیدی

منبع: ایران آنلاین
انتشار: 3 اسفند 1401 بروزرسانی: 3 اسفند 1401 گردآورنده: shivamarket.ir شناسه مطلب: 20693

به "الکاظمی در آستانه بزنگاه تاریخی روابط خارجی عراق" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "الکاظمی در آستانه بزنگاه تاریخی روابط خارجی عراق"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید