بافنـده کوچـولو

به گزارش شیوا مارکت، زهرا بلندی-خبرنگار:تنها 2 سال داشت که دستگاه نساجی مادر حکم جذاب ترین اسباب بازی را برایش پیدا کرد.

بافنـده کوچـولو

کافی بود مادر مشغول پارچه بافی باشد تا به سمتش خیز بردارد و با لمس دوک های رنگی و دست کشیدن روی بدنه چوبی دستگاه در کار او کنجکاوی کند. مادر هم که به جای سرکوب کنجکاوی های کودک به احساسات او بال و پر می داد باعث شد محمدطاها فریدنی فعالیت جدی اش را چند سال بعد در این رشته آغاز کند و خیلی زود به عنوان کوچک ترین کارآفرین خلاق معروف گردد. این کودک 5 ساله اکنون خودش به صورت حرفه ای پارچه می بافد، سفارش کار می پذیرد و با آموزش این هنر در نمایشگاه ها و کارگاه های آموزشی بین مردم شناخته شده است. برای آشنایی با این کودک پرافتخار که در محله خانی آبادنو سکونت دارد گزارش زیر را بخوانید.

موهای فرفری و کت و شلوار شق و رق در اندام نحیف بچه هاه اش او را به یک هنرمند نقاش شبیه تر نموده است. بانمک و دوستداشتنی است و با لبخندی دلنشین برای نشان دادن هنرش پشت دستگاهی که کنج اتاق جا خوش نموده، می نشیند. با انگشت های کوچک ریسه های نخ را یکی پس از دیگری از میان چوب رد می نماید و در مرحله آخر با ضربه چیزی شبیه گوشت کوب بافتش را محکم می نماید. محمدطاها فریدنی بارها کنار این دستگاه در نمایشگاه ها و برنامه های مختلف دیده شده و از تجربیاتش برای آدم های مختلف حرف زده است. به دلیل سن کم هنوز در ادای درست بعضی کلمات مشکل دارد، اما برای ابراز احساساتش تعلل نمی نماید و با زبان بچه هاه می گوید: خیلی پارچه بافی را دوست دارم. با انجام این کار نه تنها حوصله ام سر نمی رود، بلکه توانایی هایم بیشتر می گردد. من با نگاه کردن به دست های مامانم که در کلاس های پارچه بافی شرکت می کرد، این هنر را یاد گرفتم و الان کوچک ترین هنرمند خلاق در این رشته هستم. او با اشاره به اینکه صنایع دستی ایران را دوست دارد، می گوید: من برخلاف خیلی از دوستان همسن خودم که بیشتر زمان خود را با تبلت و موبایل می گذرانند، از انجام کارهای هنری لذت می برم. این کودک نخستین بار با شرکت در جشنواره خلاقیت شناخته شد و با حمایت های محمد انشایی معاون صنایع دستی میراث فرهنگی استان تهران و بعد از آن با دریافت چند نمونه سفارش کار به فعالیتش انسجام بخشید. کوله پشتی بچگانه اش را که پر از شال گردن، لباس و پارچه هایی که با دستان او بافته شده است، باز می نماید و می گوید: نخستین سفارش را از مادربزرگم گرفتم. کم کم عمه، خاله، دوستان و شرکت نمایندگان در جشنواره ها هم به من سفارش کار دادند. محمدطاها که برای فراوری محصولاتی مثل شال، مانتو، خرج کار مانتو و کیف از جاهای مختلف سفارش کار می گیرد، می گوید: پیامم برای بچه های همسن خودم این است که گوشی ها و تبلت هایشان را کنار بگذارند و هنرهای اصیل ایرانی مثل نساجی را یاد بگیرند. او با بیان اینکه دوست دارد در آینده در رشته نساجی تحصیل و در این رشته پیشرفت کند ادامه می دهد: توصیه ام به بچه هایی که می خواهند صنایع دستی یاد بگیرند این است که با دقت هنر مورد علاقه شان را انتخاب و به فراوری ملی یاری نمایند.

پسر کو ندارد نشان از مادر

صمیمیت خاصی بین اعضای خانواده دیده می گردد. پدر در حال بازی کردن با خواهر کوچک محمدطاهاست و مادر با سینی شربت به جمع ما اضافه می گردد. مرضیه عباسی که به دلیل مهارتش در رشته های متعدد هنری نقش بسزایی در شکل گیری شخصیت امروز پسرش ایفا نموده است، می گوید: اوایل فکر می کردم محمدطاها فقط به دلیل کنجکاوی بچه هاه اش سراغ ابزار کارم می آید و چون شنیده بودم امر و نهی کردن به بچه ها موجب از بین بردن خلاقیت آنها می گردد، با مراقبت و نظارت دورادور به او اجازه می دادم با ابزارهای کارم بازی کند. وی ادامه می دهد: به مرور متوجه استعدادش شدم. دل را به دریا زدم و یکی از کارهایم را به او سپردم، نتیجه اش ابتدا برایم باورنکردنی بود، اما کم کم به توانایی اش ایمان آوردم. این روزها مادر و پسر هر دو برای پارچه بافی از یک دستگاه استفاده می نمایند و به همین دلیل مجبورند نوبتی کار نمایند. عباسی هم مانند فرزندش از کودکی به واسطه خواهر بزرگش با دنیای هنر آشنا شده است. او که فعالیت هنری اش را با دریافت سفارشات منجوق دوزی و پولک دوزی آغاز نموده، می گوید: سال 1391 از طرف سازمان صنایع دستی بیمه شدم. بعد از مدتی این رشته ها از رده مشاغل بیرون آمد و برای تمدید بیمه باید سوزن دوزی الحاقی را یاد می گرفتم. حین گذراندن این دوره با نساجی سنتی هم آشنا شدم و فعالیت در این رشته را آغاز کردم. این مادر هنرمند اکنون در مدرسه صنایع دستی میدان آزادی به بچه ها و بزرگسالان نساجی سنتی آموزش می دهد و با عضویت در خانه کارگر در جشنواره ها و نمایشگاه های مختلف شرکت می نماید. او درباره دلایل انتخاب این رشته سنتی که شاید کمتر کسی در آن فعالیت داشته باشد، می گوید: همواره دوست داشتم در رشته ای فعالیت کنم که در عین ایرانی بودن بین مردم شناخته شده نباشد. در ابتدا استقبال از آن خیلی کم بود، ولی به مرور تعداد مشتری هایم بیشتر شد و اکنون برای تکمیل سفارشات با کمبود وقت روبرو می شوم.

  • نخستین سفارش را از مادربزرگم گرفتم. کم کم عمه، خاله، دوستان و شرکت نمایندگان در جشنواره ها هم به من سفارش کار دادند
  • از بازی در سریال تا آموزش در تلویزیون
  • فعالیت هنری محمدطاها فریدنی فقط به دریافت سفارش های هنری و حضور در کارگاه های آموزشی محدود نمی گردد. او در جشنواره خلاقیت بچه ها ایران، جشنواره بین المللی مد و لباس فجر، جشنواره کالای ایرانی، نمایشگاه بین المللی صنایع دستی، مراسم هفته کارگر با حضور نماینده مجلس و وزیر کار، مراسم روز طبیعت با حضور شهردار منطقه19 و اعضای شورای شهر، مراسم بزرگداشت روز جهانی صنایع دستی و تغییر نام خیابان استاد نجات اللهی به گذر صنایع دستی شرکت نموده و برای اهالی هنر شناخته شده است. حضور در مجموعه تلویزیونی محکومین به کارگردانی سیدجمال سیدحاتمی، فیلم سینمایی نبات به کارگردانی پگاه ارضی و تیزرهای تبلیغاتی و فیلم های کوتاه آموزشی و فرهنگی صدا و سیما از دیگر افتخارات این هنرمند 5 ساله است. حضور در کارگاه های زنده آموزشی شبکه های جام جم و آموزش از دیگر فعالیت های مهم محمدطاهاست.

chinaro.ir: چین: سفر به کشور پهناور و باستانی، پکن، شانگهای ،گوانجو و هانگزو

منبع: همشهری آنلاین
انتشار: 1 تیر 1401 بروزرسانی: 1 تیر 1401 گردآورنده: shivamarket.ir شناسه مطلب: 8310

به "بافنـده کوچـولو" امتیاز دهید

12 کاربر به "بافنـده کوچـولو" امتیاز داده اند | 5 از 5
امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "بافنـده کوچـولو"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید