روایت یک اخراجی؛ دوره ای پر از آشوب و پایانی به سبک ترامپ

به گزارش شیوا مارکت، به گفته مقامات آمریکایی، اختلافات در خصوص مذاکرات صلح با طالبان و درز اطلاعات پشت پرده کاخ سفید، باعث اخراج جان بولتون از کاخ سفید شد؛ اخراجی که به یک دوره پر آشوب خاتمه داد.

روایت یک اخراجی؛ دوره ای پر از آشوب و پایانی به سبک ترامپ

به گزارش گروه رسانه های خبرنگاران، رئیس جمهور آمریکا ماه ها با جان بولتون مسائلی داشت؛ از مسئله مذاکره با کره شمالی گرفته تا ونزوئلا و ایران. دوره ای پر آشوب برای جان بولتون که محکوم به یک خاتمه ترامپی بود !

روز سه شنبه رئیس جمهور آمریکا، همانطور که پیش بینی می شد، در خاتمه یک مصاحبهی داغ در دفترش تصمیم گرفت تا به دوره 17 ماه جان بولتون به عنوان مشاور امنیت ملی این کشور خاتمه دهد. در جلسه ای که در کاخ سفید تشکیل شده بود، دستیاران و مشاوران ترامپ، بولتون را متهم به درز و جهت دهی اطلاعاتی به رسانه ها کردند.

آنها همچنین به فرقه گرایی بولتون و یارکشی او در نبرد فرسایشی با وزیر امور خارجه، مایک پومپئو، در موضوع افغانستان به شدت اعتراض کردند. آنها عقیده داشتند بولتون کوشش می نماید تا عقاید خودش، نه عقاید رئیس جمهور آمریکا را ترویج دهد. موضوعی که در نشست رسانه ای مایک پومپئو و اعلام عزل بولتون، به آن اشاره شد.

موضوع از این قرار است که ظاهرا روز دوشنبه ترامپ، درحالی که راهی یک تجمع انتخاباتی در کارولینای شمالی بود، با جان بولتون تماس می گیرد و از او می خواهد که به ملاقاتش برود. به گفته منابع مطلع، درز خبر نقش بولتون و مایک پنس در ممانعت از به نتیجه رسیدن مذاکرات میان طالبان و آمریکا که توسط دفتر وزارت امور خارجه این کشور پیش می رفت، در اصل کار جان بولتون بوده است.

قبل از ملاقات با بولتون، ترامپ در توییتی این خبر را رد و آن را طبق عادت معمول، یک خبر جعلی برای آشفته نشان دادن کاخ سفید دانست. بولتون نیز این اتهام را رد کرد اما مذاکرات افغانستان نقطه اوج اختلافات داخلی در کاخ سفید بود و به خوبی آن را نمایان کرد .

از مسائلی که انباشته شدن آن باعث شده تا رئیس جمهور آمریکا از بولتون بیزار گردد این بود که جان بولتون ماه ها کوشش می نموده تا با لابی از اعضای کنگره بخواهد اهداف و سیاست های مدنظر او را از قول خودشان به گوش ترامپ برسانند؛ این را یکی از مقامات ارشد دولت ترامپ که خواست نامش فاش نگردد، مطرح نمود. اینکه بولتون سعی داشت تا فقط خودش را ترویج دهد و به نظر دیگران توجهی نکند، ماه ها موضوع اصلی شکایت پنس و میک مولوینی، رئیس دفتر موقت ترامپ در ملاقات با رئیس جمهور آمریکا بود .

پومپئو و استیو منوچین هم بارها به ترامپ گفته بودند که مشاور امنیت ملی اش برخلاف سیاست های دولت کار می نماید. بولتون در این چند هفته اخیر حتی از اینکه به طور رسمی، مثلا در رسانه ، از سیاست های ترامپ در موضوع مذاکره با طالبان و روسیه حمایت کند، طفره می رفت .

رئیس جمهور آمریکا، هر چه پیش می رفت، بیشتر احساس می کرد که بولتون به او وفادار نیست و بیشتر متوجه این حقیقت می شد که بولتون جزء تیمش نیست !

روز دوشنبه وقتی بولتون با ترامپ ملاقات کرد و نظراتش را به او گفت، بولتون پیشنهاد کناره گیری کرد. به گفته جان بولتون، قرار شد تا روز بعد در خصوص استعفا صحبت نمایند. این آخرین دفعه ای بود که او رئیس جمهور آمریکا را می دید. در روز سه شنبه، بولتون در نامه ای که فقط دو جمله در آن نوشته شده بود خطاب به رئیس جمهور آمریکا نوشت :

بدینوسیله استعفا می کنم، در اسرع وقت و از همینجا .

عکس | درخواست استعفای بولتون

نکته جالب اینجاست که در این نامه، طبق عرف معمول، هیچ حرفی از گذراندن وقت با خانواده یا تحسین و آرزوی موفقیت برای رئیس جمهور نوشته نشده بود! جالب تر آنکه صبح آن روز و تنها 90 دقیقه قبل از اینکه پومپئو، منوچین و بولتون با رسانه ها در این زمینه نشست خبری داشته باشند، رئیس جمهور آمریکا طاقت نیاورده و در رشته توییتی اظهار داشت که مشاور امنیت ملی خود را اخراج نموده است. همان داستان نخ نمای چه کسی از چه کسی خواست استعفا دهد! شیوه ای که برای همه عادی شده اما شاید بولتون انتظارش را نداشت !

(خلاصه) رشته توییت ترامپ:

من با بسیاری از نظرات بولتون مخالف بودم. و دیگران نیز همینطور. ما دیگر نیازمند خدمات او نیستیم. من هفته آینده مشاور امنیت ملی جدیدم را انتخاب خواهم کرد .

بولتون هم بی کار ننشست و تنها 12 دقیقه بعد در پاسخ به ترامپ نوشت :

من بودم که استعفا را شب گذشته مطرح نمودم. رئیس جمهور ترامپ گفت: فردا در خصوصش صحبت می کنیم !

در کاخ سفید، مقاماتی که خارج از حریم بودند، از توئیت ترامپ شگفت زده شدند. در پنتاگون، بسیاری راضی شدند . همچنین 215 مقام سابقی که از دولت ترامپ اخراج شدند، به بولتون حسادت کردند. متن ترامپ در اخراج آنها، به نوعی با توهین و تحقیر همراه بود اما در خصوص جان بولتون از جمله دیگر نیازمند خدمات او نیستیم استفاده کرد !

پومپئو نیز وقتی برای نشست خبری حاضر شد، به سوالات درباره علت اخراج بولتون، به ندرت پاسخ می داد و گفت که در خصوص مسایل داخلی دولت حرفی ندارد. او افشا کرد که: بارها من و بولتون در مسائلی با هم اختلاف نظر داشتیم. من با خیلی از افرادی که در تعامل هستم این اختلافات را دارم . پومپئو پس از این صحبت ها لبخندی زد، که به گفته یکی از مقامات نزدیک به او، خود گویای ماجراست !

جنگ طلبی شناخته شده

در نتیجه اخراج بولتون، تعدادی از مقامات سابق دولت و جمهوریخواهان که خواستند نامشان فاش نگردد، لیستی از افرادی که از دست بولتون راحت شدند، را اظهار داشتند! در این لیست نام ملانیا ترامپ، پنس، میک مولوینی، پومپئو، منوچین و تعداد زیادی از مقامات وزارت دفاع و رهبران بین المللی وجود دارد. اما در زمان انتصاب بولتون و پس از اینکه ترامپ ژنرال مک کستر را سال قبل اخراج کرد، خشونت و جنگ طلبی چیزی بود که ترامپ می خواست جایگزین شیوه نظامی ژنرال ارتشی کند. ترامپ شاید اصلا فکرش را نمی کرد که بولتون چه از آب درخواهد آمد!

بولتون در آن موقع کسی بود که به عنوان حامی هجوم به عراق و سپس جنگ در آن کشور شناخته می شد. نقش او به عنوان ترغیب نماینده اصلی در پیشبرد این تصمیم در سال 2003 در سازمان ملل، به عنوان سفیر آمریکا، غیر قابل انکار است. بولتون در زمان دولت اوباما به عنوان تحلیل گر موسسات محافظه کار و کارشناس شبکه ی فاکس نیوز ظاهر می شد که همواره به دنبال دفاع از ایده تغییر نظام در ایران، حمله ی نظامی به کره شمالی و خارج کردن آمریکا از پیمان های بین المللی که او آنها را باعث تضعیف می دانست، بود .

انتصاب بولتون که مقارن شده بود با انتصاب پومپئو به عنوان وزیر امور خارجه و قرار دریافت این دو در کنار ترامپ، قرار بود تا چینش قلدرتری را در سیاست های خارجی دولت آمریکا نمایان کند. در خاتمه آن سال، این تیم با اخراج جیم متیس، وزیر دفاع کامل شد. جیم متیس بارها سعی کرد تا از نقاط منفی بولتون پیش ترامپ شکایت کند. او حتی در این زمینه با دیگر مقامات مشاوره نموده و نظراتشان را در خصوص جانشین احتمالی بولتون جویا شده بود. اما ترامپ بدون اینکه به صحبت متیس گوش دهد، بارها به ویژگی های بولتون در محافل عمومی اشاره و آنها را تحسین می کرد .

ترامپ در نشستی با رسانه ها در ماه می گفت :

بولتون عقاید جدی دارد، اما از نظر من ایرادی ندارد. در حقیقت من همواره جان را به منطق دعوت می کنم!، خیلی جالبه! من کسی هستم که جان را به آرامش دعوت میکنم. ... من به جان بولتون علاقه دارم .

اختلاف بر سر سیاست

تنها یک هفته پس از اینکه بولتون به کاخ سفید راه پیدا کرد، ترامپ دستور حمله موشکی به سوریه را صادر کرد. یک ماه بعد، او آمریکا را از برجام خارج کرد. تمام تحلیل ها این بود که این اقدامات فقط می تواند نشانه ورود جان بولتون باشد. اما بولتون جنگ طلب، در مبارزه های زیادی نیز باخت. از میان آنها می توان به موارد زیر اشاره نمود:

1- روابط آمریکا با کره شمالی : در جریان نشست دوم ترامپ با کیم جونگ اون در هانوی، ترامپ بارها دستور داد تا جان بولتون در لیست مقامات ملاقات نماینده با رهبر کره شمالی قرار نگیرد. اقدامی که بوضوح نشان می داد ترامپ، بولتون را مانع انعقاد قرارداد تاریخی با کره شمالی می دید و از این رو مانع ورود بولتون به ملاقات های مهم می شد. همچنین وقتی ترامپ تصمیم گرفت تا در ماه ژوئن به صورت ناگهانی وارد منطقه غیرنظامی کره شمالی گردد، بولتون مامور شد تا به مغولستان سفر کند زیرا مقامات نگران بودند که حضور او باعث صدمه به روابط دیپلماتیک می گردد. در ماه سپتامبر، به اظهار مقامات آمریکایی، بولتون گفته بود که هرگز عقیده ندارد که کیم، انبارهای هسته ای خود را تسلیم آمریکا کند. از این رو، امیدوار بود که مصاحبه ها بین آمریکا و کره شمالی باخته و ترامپ به سیاست فشار حداکثری برگردد. او به طور مصرانه ای کوشش کرد تا حتی یک قرارداد موقت در هانوی امضا نگردد زیرا اگر این اتفاق می افتاد، تحریم ها علیه کره شمالی لغو و بخشی از زرادخانه های هسته ای تعطیل می شدند. وقتی ترامپ از امضای قرارداد عقب نشینی کرد، دستیاران بولتون این تصمیم رئیس جمهور را دستاوردی برای مشاور امنیت ملی قلمداد کردند !

2- ابراز علاقه ترامپ برای ملاقات با رئیس جمهور ایران : وخیم تر کردن روابط بین آمریکا و ایران نیز یکی دیگر از اقداماتی بود که باعث بالادریافت تنش ها بین ترامپ و بولتون شد. در ماه ژوئن، وقتی که ترامپ تصمیم گرفت تا در واکنش به سرنگون کردن پهپاد آمریکایی، حمله نظامی انجام ندهد، طبق گفته یک مقام مطلع، بولتون نابود شد .

دفاع سرسخت بولتون از وضع تحریم ها علیه ایران باعث نفرت همپیمانان آمریکا و پومپئو شد. زمانی که اطلاعات مربوط به تحریم ها در نشریاتی مانند واشنگتن بیکن درز پیدا کرد، مقامات وزارت خارجه مستاصل شدند. بی اعتمادی بین پومپئو و تیم بولتون منجر به این شد که وزیر امور خارجه آمریکا به دستیارانش، مخصوصا ریچ گولدبرگ (مسئول شورای امنیت ملی در حوزه مقابله با سلاح های ایران)، دستور دهد تا در موضوع ایران با تیم بولتون مشورت ننمایند !

عرصه های دیگری نظیر مصاحبه های وزارت خارجه آمریکا با طالبان که در ماه اکتبر شروع شده بود، تصمیم ناگهانی ترامپ و عقب نشینی نیروهای آمریکایی از سوریه و روابط محبت آمیز ترامپ با رئیس جمهور روسیه، از دیگر مواردی بودند که بولتون در آنها باخت.

شکست مذاکرات با طالبان، عامل اخراج

روز سه شنبه وقتی خبر اخراج مشاورامنیت ملی توسط ترامپ در واشنگتن پخش شد، بولتون به همکارانش گفت که او هرگز صحبت های پنس را با هیج کسی در خارج از تیم رئیس جمهور فاش ننموده بود. افرادی که حامی آقای مشاور بودند، این اتهام را ضربه به بولتون در هنگام اخراجش می دانستند که باعث بدنامی او می شد. بنابراین بسیاری این ادعا را نادرست خواندند.

ناامیدی بولتون از ترامپ در هفته های اخیر به اوج خود رسیده بود. او تردید ترامپ را در موضوعات مختلف اذیت نماینده می دید. ترامپ و بولتون در موضوعاتی هم عقیده بودند، اگر چه روابطشان تا حدی سرد بود، با این حال بولتون اختلافات عمیق خود را با رئیس جمهور در سیاست های بین المللی آشکارا با دوستانش مطرح می کرد. او عقیده داشت این اختلافات غیرقابل حل هستند .

اگر چه بولتون اخراج خود را در نتیجه همین مسائل می بیند، اما شکست مذاکرات با طالبان این اتفاق را سرعت بخشید. او هرگز با تصمیم دولت برای مذاکره با طالبان موافق نبود. آنچه او را بیشتر ناراحت می کرد این بود که رئیس جمهور مسئولیت این مذاکرات را به رقیبیش، پومپئو داده بود !

تحت نظارت پومپئو، زلمی خلیلزاد، نماینده هیئت صلح، خط قرمزهای سیاست آمریکا را در این موضوع معین می کرد. بسیاری از مقامات مایل نبودند تا با شبه نظامیان روبرو شوند و عقیده داشتند که دولت باید فقط در خصوص خاتمه جنگ با دولت افغانستان مصاحبه کند. اما اصرار ترامپ بر اینکه نیروهای آمریکایی از خاک افغانستان خارج شوند و نتیجه ای که ممکن بود برای هیچ کدام از طرفین پیروزی را رقم نزد، باعث شد تا پومپئو و خلیلزاد به این فکر نمایند که آمریکا باید خودش با طالبان مذاکره کند، حتی با اینکه از این اهرم برای مصاحبهی داخلی با افغان ها استفاده می کرد .

با رسیدن تابستان معین بود که قرار است توافقی بین طرفین برقرار گردد و اواخر ماه اوت خلیلزاد برای ارائه گزارشی به واشنگتن می آید. در این گزارش آمده بود که براساس توافق آمریکا می بایست 5 هزار تا 14 هزار نیروی خود را از افغانستان خارج کند. طالبان نیز قول داده بود تا روابطش را با القاعده خاتمه و تضمین کند که هیچ حمله تروریستی علیه آمریکا از خاک افغانستان انجام نخواهد داد. قرار بود مصاحبه ها با دولت افغانستان و اعلام آتش بس، در ادامه این توافق، اتفاق بیفتد .

بولتون و دیگران فکر می کردند که این توافق بدی است. اما مسئله برای ترامپ حیاتی بود زیرا او می توانست یکی از قول های انتخاباتی اش را عملی کند. ترامپ می خواست تا این موفقیت را در کمپ دیوید جشن بگیرد. اما نقدها به این توافق آنقدر بالا گرفت که رئیس جمهور تصمیم گرفت برای خلاصی از آن راه حل ای پیدا کند. بهترین راه مطرح نمودن موضوع کشته شدن سرباز آمریکایی در حملات روز پنجشنبه طالبان بود !

ترجمه رشته توییت ترامپ :

قرار بود یکشنبه، با رهبران طالبان در کمپ دیوید دیدار کنم اما تصمیم به لغو این اجلاس گرفتم. علاوه بر لغو این دیدار دستور به توقف گفت وگوها میان آمریکا و طالبان داده چرا که این گروه پذیرفته مسؤول حمله ای در کابل بوده که به کشته شدن 12 نفر از جمله یک سرباز آمریکایی نیز انجامیده است. اگر نمی توانند آتش بس را در طول مذاکرات مهم این چنینی بپذیرند و می توانند 12 بی گناه را بکشند، خب در این صورت این گونه برداشت می گردد که آنها ابزارهای مذاکرات برای یک معامله مفید را ندارند. اینها چگونه مردمی هستند که افراد بسیاری را می کشند تا موقعیت شان در مذاکرات را تقویت نمایند؟ آنها تا کی به کشتار ادامه خواهند داد؟

عکس | رشته توییت های ترامپ و لغو مذاکره با طالبان

وقتی در روزهای یکشنبه و دوشنبه خبر لغو مذاکرات آمریکا با طالبان منتشر و بولتون، که در رسانه ها به جریان مخالف این مذاکرات جهت دهی می کرد، به عنوان قهرمان در رسانه ها مطرح شد، ساعت شنی عزل او سرعت بیشتری گرفت. بولتون اشتباهات زیادی را مرتکب شد، شاید هم هنوز اشتباه می نماید، اما او دلیل اصلی سیاست خارجه پرهرج و مرج و ناموفق 17 ماه اخیر نیست. اگر ترامپ واقعا بدنبال پیدا کردن مجرم واقعی ست شاید بهتر است روزی به آینه نگاه کند!

منبع:جام نیوز

kheimehnews.ir: خیمه نیوز، با مجله اخبار شامگاهی خیمه نیوز همراه شوید.

منبع: خبرگزاری تسنیم
انتشار: 1 تیر 1401 بروزرسانی: 1 تیر 1401 گردآورنده: shivamarket.ir شناسه مطلب: 10688

به "روایت یک اخراجی؛ دوره ای پر از آشوب و پایانی به سبک ترامپ" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "روایت یک اخراجی؛ دوره ای پر از آشوب و پایانی به سبک ترامپ"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید