گزینه های باقی مانده واکسن برای ایران

به گزارش شیوا مارکت، شرق نوشت: ماجرای واکسن کرونا برای مردم ایران حالا پیچیده تر شده و به چندین گزینه خلاصه می گردد؛ واردات از چین و روسیه، همکاری با کوبا برای ساخت واکسن یا واکسن شرکت های داخلی. به نظر می آید گزینه آخر یعنی ساخت واکسن داخلی اصلی ترین و جدی ترین گزینه وزارت بهداشت و مسئولان سیاست گذار در حوزه سلامت جامعه است، هرچند هنوز هیچ واکسن ایرانی ای به موفقیت کامل برای واکسینه کردن جامعه دست پیدا نکرده و تمام گزینه ها در مراحل تست و آزمایش هستند که ممکن است نتیجه این آزمایش ها موفقیت آمیز باشد یا نباشد.

گزینه های باقی مانده واکسن برای ایران

در کنار گزینه ساخت داخل، گزینه همکاری با دیگر کشور ها مانند کوبا هم مطرح شده که البته چندان اخبار تازه ای درباره آن موجود نیست و تا به امروز اقدامی عملی انجام نشده یا دست کم رسانه ای نشده است. در مرحله بعد هم پیش بینی می گردد که نگاه تصمیم گیران به فراوریات چین و روسیه باشد که در ماه های گذشته از فراوری پیروزیت آمیز واکسن ویروس کرونا خبر دادند، اما هنوز تأییدیه سازمان جهانی بهداشت را دریافت نکردند. دست کم تا امروز قطعی ترین خبر دراین باره تصیم جدی و قطعی برای واردنکردن واکسن از آمریکا و انگلیس است که دیروز در سخنان رهبر انقلاب بر آن تأکید شد.

منتفی شدن ورود 150 هزار دوز واکسن فایزر به کشور از سوی هلال احمر

اولین واکنش به خبر ممنوعیت ورود واکسن کرونا از کشور های آمریکا و انگلیس به ایران را جمعیت هلال احمر داشت. این جمعیت در هفته های گذشته از کوشش برای واردات واکسن های مورد تأیید بهداشت جهانی به کشور خبر داده بود، اما دیروز سخنگوی این جمعیت با اشاره به بیانات رهبر انقلاب درباره ممنوعیت ورود واکسن آمریکایی و انگلیسی به کشور گفت: ورود 150 هزار دوز واکسن کرونای فایزر- بیونتک از آمریکا توسط هلال احمر منتفی شد.

محمدحسن قوسیان مقدم که با ایلنا سخن می گفت درباره منتفی شدن تأمین 150 هزار واکسن فایزر- بیونتک از آمریکا و انگلیس گفت: چندی پیش از سوی انجمن خیرین ایرانیان مقیم در آمریکا اعلام شده بود 150 هزار واکسن کرونای فایزر-بیونتک را در اختیار جمعیت هلال احمر قرار دهند. ما هیچ هزینه ای برای ورود این واکسن پرداخت ننموده بودیم که براساس بیانات رهبر انقلاب ورود واکسن فایزر به کشور منتفی شد. ان شاءالله واکسن ایرانی در حال ساخت است و احتیاج ما را تأمین خواهد نمود، اما برحسب ضرورت واکسن از کشور های شرقی تهیه خواهد شد.

سخنگوی جمعیت هلال احمر با بیان اینکه ما تابع دستورات وزارت بهداشت هستیم، گفت: براساس برنامه ریزی قرار است یک میلیون واکسن کرونا از یکی از کشور های شرق (احتمالا روسیه، چین یا هند) در اختیار جمعیت هلال احمر قرار بگیرد و جمعیت هلال احمر براساس سیاست های وزارت بهداشت توزیع این واکسن ها را انجام خواهد داد. به عبارت دیگر اولین واکنش به ممنوعیت ورود واکسن آمریکایی و انگلیسی، از کوشش برای واردکردن واکسن از کشور های شرقی حکایت دارد.

ساخت واکسن ایرانی

وزارت بهداشت ایران پیش از این اعلام نموده بود که تنها از واکسن های مورد تأیید سازمان بهداشت جهانی برای خرید و ورود به کشور استفاده خواهد نمود. می دانیم که تا به امروز شرکت های آمریکایی و انگلیسی توانسته اند مجوز این سازمان را دریافت نمایند یا در مرحله نهایی دریافت تأییدیه هستند. با این شرحات به نظر می آید حالا اصلی ترین گزینه پیش روی تصمیم گیران حوزه سلامت و بهداشت ایران، واکسن ساخت داخل است.

دراین باره حدود دو هفته پیش یک شرکت زیرمجموعه بنیاد مستضعفان وارد فاز آزمایش انسانی واکسن خود شد و چندین شرکت هم به زودی وارد این مرحله خواهند شد. خبر ها از کوشش هشت شرکت ایرانی برای فراوری واکسن حکایت دارد؛ از این هشت مورد یکی از پروژه ها در مرحله یک از سه مرحله بالینی بوده و قرار است تا دو ماه آینده علاوه بر سه نفر به 53 نفر دیگر نیز تزریق صورت گیرد. براساس اعلام مسئولان وزارت بهداشت، 12 تیم روی فراوری واکسن کرونا کار می نمایند.

ستاد اجرائی فرمان امام خمینی (ره) و مؤسسه برکت، انستیتو پاستور ایران، مؤسسه واکسن و سرم سازی رازی، تعدادی دانشگاه علوم پزشکی، وزارت دفاع، شرکت ها و مؤسسات دانش بنیان بعضی از مجریان این پروژه در کشور ما هستند. اما درحال حاضر هشت پروژه به صورت فعال تر و پیشروتر کار می نمایند.

شرایط پروژه های فراوری واکسن کرونای ایرانی متفاوت است. بعضی اطلاعات فاز بالینی خود را به سازمان غذا و دارو برای اخذ مجوز ارسال کردند و بعضی دیگر در شرایط فاز حیوانی هستند. شش پروژه فراوری واکسن نیز با حمایت معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و زیر نظر ستاد توسعه زیست فناوری معاونت علمی پیش می فرایند که در میان آن ها واکسن های نزدیک به اخذ مجوز نیز دیده می گردد.

علاوه براین ستاد اجرائی فرمان امام خمینی (ره) و مؤسسه دانش بنیان برکت از جمله بخش هایی هستند که به صورت جدی فراوری واکسن را شروع کردند که تست انسانی یکی از پروژه های فراوری واکسن این ستاد، از نهم دی هم شروع شد و قرار است دو ماهه این مرحله به خاتمه برسد. همین پروژه و واکسن جدی تر پروژه ساخت داخل است که امید های زیادی از سوی مسئولان به آن بسته شده، اما مانند هر پروژه دارویی دیگر ممکن است نتیجه آزمایش ها پیروز نباشد.

همکاری ایران با کوبا برای ساخت واکسن

در کنار امید به ساخت واکسن در داخل کشور، بخشی از نگاه ها و کوشش ها هم به سمت کشور کوبا است؛ کشوری که در زمینه مقابله با ویروس کرونا کارنامه پیروزی از خود به جای گذاشته و در فراوری واکسن هم تاریخچه روشنی دارد. دراین باره 12 دی سخنگوی سازمان غذا و دارو، فراوری مشترک واکسن با کوبا را بعد از خرید خارجی و کوواکس در اولویت ایران دانست.

کیانوش جهانپور، سخنگوی سازمان غذا و دارو، دراین باره گفته بود: احتمالا اولین واکسن های کرونا که به ایران می رسد از راستا خرید مستقیم از یک کشور خارجی است، بعد از آن سهمیه ایران از سبد کوواکس می رسد، سپس فراوری مشترک انستیتو پاستور ایران با یک شرکت کوبایی است و پس از آن واکسن ایرانی تأمین می گردد.

او در شرح گفته بود: همان طور که وزیر بهداشت قبلا اعلام و رئیس جمهوری هم بر آن تأکید نموده است، برای تأمین واکسن کرونا چهار راستا مختلف دنبال می گردد که شامل خرید مستقیم از یک کشور خارجی فراورینماینده واکسن تأیید شده، خرید از سبد کوواکس سازمان بهداشت جهانی، فراوری مشترک با یک شرکت خارجی و فراوری واکسن کرونا در داخل است. در این زمینه برای خرید مستقیم واکسن کرونا از یک کشور خارجی اقداماتی اجرا شده و زمانی که نتیجه آن قطعی گردد به مردم اعلام می گردد، برای خرید واکسن کرونا از سبد کوواکس نیز اقدامات لازم اجرا شده، البته مشکلاتی برای انتقال پول وجود داشت که رفع شد و از راستا سازمان بهداشت جهانی در زمان مقرر و پس از شروع توزیع آن، واکسن کرونا وارد کشور می گردد.

او دراین باره گفته بود: برای فراوری مشترک واکسن کرونا با یک کشور خارجی اقداماتی از قبل اجرا شده بود. شرط ایران برای انجام کارآزمایی بالینی انسانی واکسن کرونا در داخل کشور، فراوری مشترک واکسن و انتقال فناوری فراوری واکسن به ایران بود، به هرحال بعضی شرکت های خارجی در این زمینه مذاکراتی با ایران داشتند، ولی در زمان حاضر فقط یکی از مؤسسات قدیمی و شناخته شده کوبا در حوزه واکسن سازی که از سال های قبل با انستیتو پاستور ایران در زمینه فراوری واکسن همکاری داشته است و بر اساس همان پلتفرم و زمینه همکاری و با همان فناوری موضوع فراوری واکسن کرونا را هم هر دو مؤسسه دنبال نموده اند. حالا با قطعی شدن ممنوعیت ورود واکسن از آمریکا و انگلیس به ایران، به نظر می آید امید مسئولان به این گزینه و همکاری با کوبا بیشتر شده باشد.

واردات از چین یا روسیه

در کنار دو مورد بالا، یعنی ساخت داخلی واکسن یا همکاری با کوبا، یکی دیگر از برنامه های مسئولان همکاری و خرید واکسن از شرکت های چینی و روسی است. این دو کشور اگرچه تا به امروز نتوانسته اند تأییدیه سازمان جهانی بهداشت را دریافت نمایند، اما دست کم در بین مسئولان ایرانی نگاه مثبتی نسبت به خود دارند و همین نگاه مثبت می تواند زمینه ساز خرید و واردات واکسن از این کشور ها باشد. البته پیش از این مسئولان وزارت بهداشت بار ها اعلام کردند که فقط حاضر به واردکردن واکسن از شرکت های دارای تأییدیه سازمان جهانی بهداشت هستند.

در همین باره 24 آذر سخنگوی وزارت بهداشت از رایزنی با چین، روسیه و هند برای خرید واکسن کرونا گفته بود. این رایزنی ها به نظر همچنان ادامه دارد و هم در مرحله ساخت واکسن و هم تست انسانی و در نهایت هم مرحله خرید کوشش و نیت بر همکاری با دو کشور چین و روسیه است. جمع بندی این اخبار هم نشان می دهد دست کم تا سه، چهار ماه آینده واکسیناسیون عمومی برای مقابله با ویروس کرونا در کشور انجام نخواهد شد.

مجله واحدی: مجله واحدی: مجله گردشگری و مسافرتی

منبع: فرارو
انتشار: 25 مرداد 1400 بروزرسانی: 25 مرداد 1400 گردآورنده: shivamarket.ir شناسه مطلب: 27157

به "گزینه های باقی مانده واکسن برای ایران" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "گزینه های باقی مانده واکسن برای ایران"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید